Inseparabili
Să consumăm, să cumpărăm și să vindem produse pescuite sustenabil

Acvacultura europeană

Acvacultura europeană

Fermele piscicole din UE oferă produse locale, proaspete și sănătoase

Se știe că peștele este o sursă bogată de proteine, vitamine și substanțe nutritive. În plus, protejează sistemul cardiovascular. În același timp, nu este un secret faptul că europenii își exploatează excesiv mările, punând în pericol specii întregi. 

În condițiile unei creșteri constante a cererii, piscicultura (sau acvacultura) poate reduce presiunea pe care o exercităm asupra speciilor sălbatice, în UE și în lume. Piscicultura, unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere, furnizează aproximativ 50% din peștele consumat anual la nivel mondial - un procentaj aflat, la rândul său, în creștere. Pe scurt, fără acvacultură nu am avea destul pește pentru a acoperi nevoia de hrană a populației. Fără acvacultură, ar trebui să exploatăm și mai mult stocurile sălbatice, periclitând sustenabilitatea lor pe termen lung.

Produse locale

Fermele piscicole din UE ne oferă produse de calitate și, foarte important pentru economiile noastre, obținute la nivel local. În prezent, UE importă 68 % din produsele din pescuit pe care le consumăm și numai 10 % din consum este acoperit de piscicultura europeană. Peste 80 000 de persoane lucrează în fermele piscicole din UE, iar numărul lor va crește odată cu dezvoltarea sectorului. Prin intermediul noii sale politici în domeniul pescuitului și al sprijinului financiar direcționat, Uniunea Europeană va sprijini dezvoltarea acvaculturii, va crea locuri de muncă și va garanta că fermele piscicole europene furnizează produse sănătoase, sustenabile, la standarde de calitate ridicate.

Ce înseamnă acvacultura? 

Acvacultura înseamnă creșterea peștilor, moluștelor și crustaceelor de mare și de apă dulce și, mai recent, cultivarea unor tipuri de alge. Acvacultura se practică în toate țările Europei, prin metode diverse, de la cele tradiționale (sfori, plase, bazine etc.) la cele mai sofisticate (ex. sisteme de recirculare a apei). Aproximativ jumătate din producția UE este reprezentată de moluște și crustacee, midiile și stridiile fiind cele mai populare. Puțin peste un sfert este reprezentat de pești marini precum somonul, plătica de mare și bibanul de mare, iar puțin peste 20% de pești de apă dulce, precum păstrăvii și crapul.

La fel ca și în agricultură, primele priorități rămân producția de alimente sănătoase pentru consumatori, bunăstarea animalelor și protecția mediului. Peștii de crescătorie au nevoie de apă curată. În multe cazuri, peștii, moluștele și crustaceele își pot lua substanțele nutritive din mediul în care trăiesc. Dacă este nevoie, piscicultorii le asigură hrană suplimentară, pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. Toate activitățile din sector se realizează cu respectarea strictă a standardelor europene de protecție a mediului și a consumatorilor, pentru a garanta produse sustenabile, proaspete și sigure, obținute la nivel local, cu o trasabilitate cât mai bună.