Inseparabili
Să consumăm, să cumpărăm și să vindem produse pescuite sustenabil

Eat

Eat

A consuma

Pe val: să consumăm produse pescuite sustenabil. Pentru o alimentație mai bună și oceane mai sănătoase.

De ce să consumăm produse obținute în mod sustenabil?

Pentru că peștele și fructele de mare ocupă un  loc important în alimentația noastră și conțin elemente necesare pentru un stil de viață sănătos: proteine, acizi grași esențiali, vitamine și minerale. 

Pentru că gestionând resursele actuale în mod responsabil și permițând stocurilor de pește să se regenereze, le lăsăm și generațiilor viitoare șansa de a se bucura de aceleași beneficii.

Pentru că știm foarte bine că piața reacționează la comportamentul nostru individual și colectiv în calitate de consumatori.

Pentru că nu putem schimba lucrurile fără să fim bine informați; alegerile inteligente de azi pot avea un impact real asupra zilei de mâine.

Pentru că dacă nu acționăm, în curând peștele va lipsi din mări, din plasele de pescuit și din meniu.

Ce putem face?

Există sute de specii de pești, crustacee și moluște comestibile. Nu trebuie decât să le alegem pe cele care nu sunt în pericol.

Putem, de exemplu, să înlocuim codul cu cambulă, marlan negru sau eglefin. Sau putem opta pentru produse provenind din acvacultură, cum ar fi păstrăvul-curcubeu,  șalăul sau chiar limba de mare sau codul de crescătorie. Putem consuma stavrid negru sudic (o specie care nu este suficient apreciată) sau hering din Marea Nordului (o specie care este deja bine gestionată).

Există și specii prea puțin cunoscute, dar la fel de gustoase și uneori mult mai ieftine decât peștii cu care suntem obișnuiți. O astfel de specie este cardina albă. Să fim creativi, să găsim noi rețete sau să redescoperim rețetele bunicilor.

Pentru anumite specii, dimensiunea chiar contează! Mai exact, dacă peștii respectivi nu ating o anumită dimensiune, înseamnă că nu au avut timp să se reproducă. De aceea, UE a introdus valori minime pentru dimensiunea peștilor care pot fi pescuiți și/sau perioade în care pescuitul este permis.   

Ce-ar fi să întrebăm ospătarul sau bucătarul restaurantului la care luăm cina de unde provine peștele servit  și dacă acesta a fost pescuit în mod sustenabil? Sau, când mergem la pescărie, să întrebăm vânzătorul sau patronul ce crede despre acest subiect?

Marea ne oferă atât de multe specii pe care nu le cunoaștem încă! Vreți să aflați mai multe despre resursele din zonă? Citiți mai jos informațiile din țara dumneavoastră.