Inseparabili
Să consumăm, să cumpărăm și să vindem produse pescuite sustenabil

About MedFish4Ever

About MedFish4Ever

O Mediterană în pericol

Stocurile de pește din Marea Mediterană se diminuează. Unele sunt pe punctul de a fi epuizate. În general, 93% din stocurile de pește analizate sunt supraexploatate. Diminuarea stocurilor nu a fost semnalată numai de pescarii care prind din ce în ce mai puțin pește, ci și de oamenii de știință care monitorizează această situație de ani de zile.

Se estimează că Marea Mediterană este populată de 10.000-12.000 specii marine. Însă această biodiversitate extraordinară se află în mare pericol, fiind amenințată de poluare, schimbări climatice și, mai ales, de pescuitul excesiv. O întârziere și mai mare în stabilirea de acțiuni concertate ar putea provoca daune ireversibile și prăbușirea principalelor stocuri de pește care sunt esențiale în sectorul pescuitului.

Nevoia de a acționa acum

Considerată o resursă comună, aceasta ar însemna o pierdere pentru toată lumea, însă impactul asupra pescarilor și, în special, asupra pescăriilor mici, ar fi devastator. Aceasta ar însemna pierderea mijlocelor lor de subzistență, ca să nu menționăm dispariția unui mod de viață străvechi. Prin urmare, obiectivul trebuie să fie rentabilitatea și, în strânsă legătură, durabilitatea, asigurând reabilitarea sectorului pescuitului.

Ce măsuri se întreprind?

În 2003, națiunile mediteraneene au semnat o declarație la Veneția, care a pus bazele îmbunătățirii cercetării științifice, protejării zonelor vulnerabile și limitarea efortului de pescuit. Statele membre ale Uniunii Europene și-au redus flotele încercând să asigure un pescuit durabil. Legislația noastră dispune de planuri de gestionare a industriei de pescuit la nivel național și internațional, limitări ale capturilor și cerințe de mediu. Cooperarea multilaterală intensă încurajează toate țările care au deschidere la Marea Mediterană să joace după aceleași reguli.

Experiența ne arată că putem avea succes – atunci când facem față provocărilor împreună. Recuperarea remarcabilă a tonului roșu din Marea Mediterană reprezintă un exemplu în acest sens. Acțiunile concertate în vederea unei gestionări mai bune a acestui pește au condus la rezultate concrete și, pentru prima dată în ani de zile, cotele de pescuit au fost mărite.

Însă mai sunt multe de făcut. Din acest motiv, dincolo de nevoia unei mai bune implementări și a reglementării măsurilor existente, comisarul Vella lansează o strategie mediteraneeană pentru îmbunătățirea situației resurselor halieutice.

Cheia acestei strategii este creșterea gradului de conștientizare cu privire la urgența și dimensiunile acestei probleme, dar și mobilizarea imediată și măsuri hotărâte, din partea tuturor părților implicate, inclusiv de țările din sudul și estul Mării Mediterane. Reuniunile recente au confirmat voința politică de a acționa. Reuniunea ministerială cu toate țările mediteraneene din 27 aprilie va perpetua impulsul unei abordări cuprinzătoare.

Cum poți ajuta și tu?

La nivel local, pot întreprinde acțiuni pescăriile mici și comunitățile costiere dar și autoritățile naționale, factorii de decizie politică, principalele părți interesate, flotele industriale mari, ONG-urile și oamenii de știință. Politica națională, europeană și multilaterală trebuie să vorbească cu un sigur glas pentru a stabili scopuri pe termen scurt, mediu și lung.

Mesajul este clar: toată lumea trebuie să își asume partea sa de responsabilitate. Toată lumea, inclusiv consumatorii, trebuie să se implice dacă se dorește o schimbare reală și de durată, revigorând activitățile de pescuit sănătoase și rentabile, nu numai prin asigurarea locurilor de muncă existente ci și prin crearea unora noi.

MEDFISH4EVER – Moștenirea noastră, viitorul nostru

Participă și tu la protejarea sa.