Onafscheidelijk
Eet, koop en verkoop duurzame vis

Gekweekt in de EU - Aquacultuur

Gekweekt in de EU - Aquacultuur

In de EU gekweekte vis: een gezond, vers en lokaal alternatief

Wij weten allemaal dat vis eiwitrijk, goed voor het hart en een rijke bron van vitaminen en voedingsstoffen is. Maar we weten ook dat we onze zeeën overbevissen en zo de visbestanden in gevaar brengen. 

Visteelt, of aquacultuur, kan de druk op de visbestanden in het wild verminderen en toch voldoen aan de steeds grotere vraag naar vis, zowel in Europa als in de rest van de wereld. Visteelt is een van de snelstgroeiende sectoren van de voedselproductie: zowat de helft van alle vis die in de wereld wordt gegeten, is al gekweekt, en dat wordt elk jaar meer. Zonder aquacultuur zou er gewoonweg niet voldoende vis zijn om de wereldbevolking te voeden. We zouden dan meer vis uit zee moeten halen waardoor er uiteindelijk niet meer genoeg overblijft.

Gekweekte vis is lokale vis

Kweekvis levert ons niet alleen hoogwaardige eiwitten, het is ook een lokaal product dat onze lokale economie  kan stimuleren. Momenteel wordt 68% van de vis, schaal- en schelpdieren die wij in de EU eten, ingevoerd en wordt slechts 10% van onze consumptie hier gekweekt. Al meer dan 80 000 Europeanen werken in de aquacultuur, en dit cijfer zal nog toenemen want de Europese viskwekers produceren steeds meer. Via haar pas hervormde visserijbeleid en gerichte financiële steun wil de EU de groei van de sector ondersteunen, meer banen scheppen en ervoor zorgen dat alle in Europa gekweekte vis van hoge kwaliteit, gezond en duurzaam blijft.

Hoe wordt vis gekweekt? 

In Europa worden zowel in zoet als in zout water allerlei vissen, schaal- en schelpdieren, en sinds kort ook wieren geproduceerd. In de aquacultuur worden allerlei methoden gebruikt, zowel traditionele zoals touwen, netten en bassins, als meer geavanceerde zoals waterrecirculatie. Ongeveer de helft van de EU-productie bestaat uit schelpdieren, waarvan mosselen en oesters het meest geliefd zijn. Zeevis, zoals zalm, zeebaars en zeebrasem, is goed voor ongeveer een kwart van de productie en zoetwatervis, zoals forel en karper, voor ongeveer een vijfde.

Net als in de landbouw, zijn de eerste prioriteiten gezond voedsel voor de consumenten, het welzijn van de dieren en respect voor het milieu. Viskwekers hebben schoon water en gezonde levensomstandigheden nodig. Vaak vinden de vissen of schelpdieren de voedingsstoffen die zij nodig hebben, in hun omgeving, maar waar nodig geven de kwekers extra voer om te zorgen voor een evenwichtige en gezonde voeding. Hierbij worden strikte EU-normen voor milieu- en consumentenbescherming nageleefd zodat in de EU gekweekte vis duurzaam, vers, veilig, lokaal gekweekt en gemakkelijk traceerbaar is.