ELVÁLASZTHATATLANOK vagyunk
Fenntartható halászat és halfogyasztás

Európában tenyésztett - Akvakultúra

Európában tenyésztett - Akvakultúra

Az EU-ban tenyésztett halászati termékek: egészséges, friss, helyi alternatíva

A hal köztudottan fehérjedús, vitaminokban és tápanyagokban gazdag élelmiszer, és fogyasztása jót tesz a szívnek. Ugyanakkor az is közismert, hogy túl sok halat fogunk ki tengereinkből, ami miatt számos halfajta állományai megcsappantak. 

A tengeri és édesvízi állatok tenyésztése, más néven az akvakultúra fontos szerepet játszik az EU-ban és világszerte egyre növekvő kereslet kielégítésében anélkül, hogy veszélyeztetné a vadon élő halfajták fennmaradását. Az akvakultúra-gazdálkodás a világ egyik leggyorsabban fejlődő élelmiszer-ipari ágazata. Ma már az általunk elfogyasztott halászati termékek csaknem felét adja, az arány pedig várhatóan tovább emelkedik a jövőben. Vagyis akvakultúra nélkül csak úgy tudnánk csillapítani az emberiség étvágyát, hogy azzal hosszú távon a vadon élő halállományok létét veszélyeztetnénk.

Tenyésztett hal, helyi áru

Az akvakultúra-termékek – amellett, hogy étrendünk értékes alkotóelemét képezik – helyi termelőktől származnak, így szerepük van a helyi gazdaság fellendítésében. Jelenleg az általunk elfogyasztott tengeri élelmiszerek 68%-a importáru, és csupán 10%-a az EU-ban tenyésztett hal. Az európai akvakultúra-ágazat már most több mint 80 ezer embernek ad közvetlenül munkát, és ez a szám várhatóan növekedni fog annak megfelelően, amilyen arányban nő az uniós haltenyésztők által előállított tengeri élelmiszerek fogyasztása. Az Európai Unió újonnan megreformált halászati politikája és a célzott uniós finanszírozás elő fogja segíteni az ágazat növekedését és a munkahelyteremtést, és biztosítani fogja, hogy az Európában tenyésztett halak és tengeri állatok a jövőben is kiváló minőségűek, egészségesek és előállításukat tekintve fenntarthatók legyenek.

Hogyan tenyésztik a halakat és az egyéb vízi állatokat? 

Az akvakultúra, mely a különböző vízi állatok – tehát nemcsak a halak, hanem más tengeri és édesvízi állatok, és újabban különböző algafajok – tenyésztését jelenti, Európa-szerte elterjedt tevékenység. Számos fajhoz tartozó halat, kagylót, rákot és algát tenyésztenek különféle módszerekkel, a hagyományos technikáktól kezdve (ide tartozik a kötelek, hálók és tartályok használata) egészen a kifinomult módszerekig (ilyenek például a vízvisszaforgató rendszerek). Az uniós termelés mintegy felét a puhatestűek és a rákfélék teszik ki (a legnépszerűbbek a kagylók és az osztrigák); a tengeri halak, így például a lazac, a vörös durbincs és a farkassügér tenyésztése pedig az össztermelés egynegyedét adja. Az édesvízi halak – például a pisztráng és a ponty – tenyésztése a termelés további egyötödét teszi ki. 

A mezőgazdasághoz hasonlóan az akvakultúra esetében is a legfontosabb szempont az, hogy a környezet védelme és az állatok jóllétének biztosítása mellett egészséges élelmiszereket állítson elő. A víziállat-tenyésztéshez elsősorban tiszta vízre és higiénikus termelési feltételekre van szükség. Sok esetben a tenyésztett hal vagy kagyló megtalálja a számára szükséges tápanyagokat a környezetében, de bizonyos esetekben a termelők gondoskodnak a kiegyensúlyozott és egészséges étrendet biztosító, külön takarmányról. Mindez a szigorú európai környezet- és fogyasztóvédelmi előírásokkal összhangban valósul meg. Ez garantálja, hogy a halak és egyéb vízi állatok tenyésztése az EU-ban fenntartható módon történjen, és hogy az üzletek polcaira csakis friss, biztonságos, helyileg előállított és eredetét tekintve könnyen visszakövethető halászati termékek kerülhessenek.