ELVÁLASZTHATATLANOK vagyunk
Fenntartható halászat és halfogyasztás

Európában tenyésztett - Iskolai projekt

Európában tenyésztett - Iskolai projekt

Iskolai projekt – ismerkedés az európai akvakultúrával

Bár ma világszerte talán a leggyorsabban fejlődő ágazat az élelmiszer-termelésben, az akvakultúra, más néven vízművelés meglepő módon ismeretlen mindazok számára, akik nem az ágazatban dolgoznak.

A „Európában tenyésztett” elnevezésű iskolai projekt az akvakultúrát szeretné megismertetni az európai tizenévesekkel (12–18 éves korosztály). A projekt közelebb hozza a diákokat ehhez az alig ismert gazdasági ágazathoz, és azt is megtudhatják, milyen hatással van az ő helyi közösségükre.

Utánajárhatnak, milyen szerepet tölt be az élelmiszeriparban és a környezetvédelemben. Mindezek mellett megismerhetik az akvakultúra kínálta különféle üzleti és karrierlehetőségeket is.

Rengeteg kutatómunkát végezhetnek a sokféle tenyésztésbe vont tengeri és édesvízi hallal, puhatestűvel, mészhéjú állattal és algával, valamint a különböző hagyományos és új keletű tenyésztési és termesztési módszerrel kapcsolatban.

A projekt jelenleg kipróbálás alatt áll 10 európai ország (a Cseh Köztársaság, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Magyarország, Lengyelország, és az Egyesült Királyság) 20 iskolájában.

 

Kezdődik az iskola az akvakultúra ágazat termelőinek

A projekt egyik kulcsfontosságú eleme, hogy a diákok látogatást tesznek egy helyi halgazdaságban, ahol szakértőkkel beszélhetnek, építhetnek a saját kutatásaikra és részt vehetnek egy szórakoztató interaktív bemutatón.

A tanárok számára projekt eszközkészletet terveztünk, amely mindent tartalmaz, amire szükségük lehet a projekt megtervezéséhez és lebonyolításához, az első óra anyagától kezdve a látogatáson át az azt követő tevékenységekig, amelyek a táplálkozás, a főzés, a tudomány és technika vagy a kommunikáció és a művészetek témájával egyaránt foglalkozhatnak. 

/fisheries/inseparable/hu/file/schoolskitphoto2pngschools_kit_photo2.png

Csatlakozzanak Önök is

Részt vehet minden iskola.

A diákjai által összeállított anyagokat rendszeresen közzétesszük a közösségi oldalainkon.

Folyamatosan írhat nekünk ezen a címen:
mare-communication@ec.europa.eu

Iskolai eszközkészlet

A projektről többet ebből a tájékoztató füzetből tudhat meg.

Az iskolák a listában szereplő uniós akvakultúra-szakemberekkel vehetik fel a kapcsolatot.

Felhívjuk a figyelmet, hogy nem minden költség fedezhető az Európai Unió támogatásából.