ELVÁLASZTHATATLANOK vagyunk
Fenntartható halászat és halfogyasztás

Eat

Eat

Fogyasztás

Egyen Ön is fenntartható forrásból származó halat. Javítson étrendjén és tengereink állapotán.

Miért érdemes halat, abból is fenntartható forrásból származót fogyasztanunk?

Mert a halászati termékek az étrendünk fontos részét képezik: fehérjében, nélkülözhetetlen zsírsavakban, vitaminokban és ásványokban gazdag élelmiszerek ezek, melyek fogyasztása jelentősen hozzájárul az egészséges életvitelhez. 

Mert ha helyesen gazdálkodunk ezzel az értékes erőforrással és teszünk azért, hogy a halállományok regenerálódjanak, sőt gyarapodjanak, nemcsak mi, hanem az utánunk következő generációk is élvezni tudják majd a tápláló és ízletes halászati termékek gazdag választékát.

Mert egyéni és közös döntéseinkkel egyértelműen jelezni tudjuk a piac felé, milyen termékeket látunk és fogyasztunk szívesen.

Mert ha azt szeretnénk, hogy változzanak a dolgok, ismernünk kell a fenntartható alternatívákat. Ha körültekintő döntéseket hozunk a keresleti oldalon, kézzelfogható hatást tudunk elérni a kínálatban.

Mert ha nem cselekszünk, hamarosan egyáltalán nem marad hal tengereinkben, amelyet kifoghatnánk és elfogyaszthatnánk.

Mely halak, halfajták származnak fenntartható gazdálkodásból?

Több száz ehető halfajta, rákféle és tengeri puhatestű létezik. Ezek között vannak veszélyeztetett és kevésbé veszélyeztetett fajok. Végeredményben a fogyasztókon múlik, melyeket választják közülük.

A fenntarthatósági szempontoknak való megfelelés igazán nem nehéz – íme néhány tipp: közönséges tőkehal helyett válassza az észak-tengeri sima lepényhalat, a fekete tőkehalat vagy a foltos tőkehalat, illetve vásároljon akvakultúra-gazdálkodásból származó szivárványos pisztrángot, fogassüllőt vagy akár tenyésztett nyelvhalat vagy tőkehalat. A déli halászati körzetekből származó fattyúmakrélát nem értékelik kellő mértékben a fogyasztók, noha felettébb ízletes hal, az észak-tengeri hering pedig – a helyes állománygazdálkodásnak köszönhetően – viszonylag nagy mennyiségben fordul elő. E két halfajta választása szintén a fenntartható és felelős halászat és halfogyasztás ügyét támogatja.

Vannak olyan kevésbé jól ismert halfajták (például a szárnyas rombuszhal), amelyek ugyanolyan ízletesek, mint az előszeretettel vásárolt fajták, ráadásul gyakran sokkal olcsóbban is kaphatók. Használja fantáziáját a konyhában! Ne féljen az új ízektől, elevenítse fel a nagyszülők régi jól bevált receptjeit!

Egyes fajok esetében a méret igenis számít. E fajok esetében az EU meghatározta a kifogható halak minimális méretét és/vagy korlátozta a halászati időszakot annak érdekében, hogy gondoskodjon az állományok újraképződéséről. 

Ha étteremben halételt rendel, kérdezze meg, honnan és milyen gazdálkodásból származik a hal, melyet felszolgálnak. Kérdezzen rá a szakácsnál vagy a személyzet más tagjánál, hogy mennyire tartja fontosnak az étterem a fenntartható halászatot. A helyi halkereskedésben is értékes felvilágosítással tudnak Önnek szolgálni az ott árusított halak eredetéről.

Induljon felfedező útra tehát: ismerje meg a fenntartható gazdálkodásból származó halászati és akvakultúra-termékek varázslatos és ínycsiklandozó világát. Ehhez válassza ki a megfelelő országot.