ELVÁLASZTHATATLANOK vagyunk
Fenntartható halászat és halfogyasztás

About MedFish4Ever

About MedFish4Ever

Veszélyben a Földközi-tenger

Egyre csökken a Földközi-tenger halállománya. Néhány faj a kipusztulás határán van. Mindent összevetve a halállomány 93%-a a becslések szerint túl van halászva. A csökkenő halállományt nem csak azok a halászok jelezték, akik egyre kevesebb halat fognak, de néhány tudós éveken keresztül nyomon követte a helyzetet.

Hozzávetőlegesen 10 000-12 000 tengeri faj él a Földközi-tengerben, de ez a rendkívüli biodiverzitás súlyos veszélyben van, szennyeződés és klímaváltozás, de mindenek előtt a túlhalászat fenyegeti. Az összehangolt fellépés további halogatása visszafordíthatatlan károkat okozhat, és a halászati szektor számára elengedhetetlen kulcsfontosságú állományok pusztulását eredményezheti.

Most kell cselekedni

Mint közös erőforrás, ez mindenki számára veszteség lenne, de a halászokat és különösen a kisüzemi halászatokat megbénítaná. Ez jelenti megélhetésük alapvető forrását, nem beszélve arról, hogy ezzel egy ősrégi életforma veszne ki. Ezért a fenntarthatóság melletti folyamatos nyereségességet kell célul tűzni, és a halászati szektort vissza kell terelni a megfelelő útra.

Jelenleg mi történik?

2003-ban a Földközi-tenger menti nemzetek Velencében aláírtak egy nyilatkozatot, amely lefektette a tudományos kutatás fejlesztésének, a sérülékeny területek megóvásának és a halászati tevékenység korlátozásának alapjait. Az EU tagállamok csökkentették flottáikat, hogy biztosítsák ezzel a fenntartható halászatot. Jogszabályaink kitérnek a nemzeti és nemzetközi halászati gazdálkodásra vonatkozó tervekre, a fogási korlátozásokra és a környezetvédelmi előírásokra. Intenzív többoldalú együttműködés ösztönöz a Földközi-tengerrel határos minden országot arra, hogy azonos szabályok szerint játszanak.

A tapasztalatok azt jelzik, hogy sikeresek lehetünk, ha együtt próbáljuk meg legyőzni a kihívásokat. A kékúszójú tonhal fajának látványos helyreállása a Földközi-tengerben egy valós példa erre. E faj halászatának jobb kezelésére irányuló összehangolt fellépés konkrét eredményeket hozott, és évek óta először a kvóták emelését eredményezte.

De ennél többet kell tenni. Ezért azon túl, hogy szükség van a meglévő intézkedések jobb megvalósítására és szabályozására is, Vella biztos egy földközi-tengeri stratégiát indít a halállományok állapotának javítása érdekében.

E stratégia kulcsa a tudatosság növelése a probléma sürgősségét és kiterjedését illetően, ugyanakkor szükséges az azonnali és célzott fellépés, amelyben a Földközi-tenger térségében a déli és keleti országok mindegyikének részt kell vennie. A közelmúltban tartott ülések megerősítették a cselekvésre irányuló politikai szándékot. A földközi-tengeri országok részvételével tartandó miniszteri találkozó április 27-én újabb lendületet ad majd egy átfogó stratégia kidolgozásához.

Hogyan tud Ön segíteni?

Helyi szinten a kisüzemi halászatok valamint a part menti közösségek tudnak cselekedni, de a nemzeti hatóságok, a politikai döntéshozók, fő érdekeltek, nagy ipari flották, nem kormányzati szervezetek és tudósok is fel tudnak lépni. A nemzeti, az uniós és többoldalú politikának ugyanazt kell kommunikálnia ahhoz, hogy rövid, közép és hosszú távú célokat lehessen meghatározni.

Az üzenet világos: mindenkinek részt kell vállalnia a felelősségben. Mindenkinek, beleértve a fogyasztókat is, részt kell ebben vennie, ha valós és hosszantartó változást akarunk elérni az egészséges és nyereséges halászatok helyreállítása terén nem csak azért, hogy biztosítsuk a meglévő munkahelyeket, hanem azért is, hogy újakat teremthessünk.

MEDFISH4EVER – Örökségünk a jövőnk

Vegyen Ön is részt a megóvásában!