INSEPARABLE
Eat, Buy and Sell Sustainable Fish

Eat

Eat

Eat

Take the plunge: eat sustainable fish. Improve your diet and our oceans’ health.

Zašto jesti održivu ribu?

Zato što su morski plodovi važan dio naše prehrane i daju nam bjelančevine, važne zasićene masti te vitamine i minerale koji su nužni za zdravlje. 

Zato što ispravnim upravljanjem našim resursima omogućujemo ribljem stoku da se obnavlja i obogaćuje i možemo uživati u koristima koje nam donosi riba danas, ali i omogućiti našoj djeci da u njima uživaju sutra.

Zato što znamo da kao potrošači svojim pojedinačnim i kolektivnim izborom utječemo na tržište. 

Zašto što, ako želimo da se nešto promijeni, moramo biti bolje informirani o različitim mogućnostima za održivost; pametnim izborom hrane zaista možemo dati svoj doprinos.

Zato što će, ako nešto ne učinimo, naša mora, mreže naših ribara i naši tanjuri uskoro biti prazni.

Kako mogu jesti održivu ribu?

Postoje stotine vrsta jestive ribe, rakova i mekušaca. Kao potrošači trebali bismo pokušati birati one koje nisu ugrožene.

Često promjena može značiti samo zamjenu, na primjer, odabir lista zlatopjega, crnog bakalara ili koljaka umjesto bakalara odnosno kušanje proizvoda akvakulture kao što je kalifornijska pastrva ili smuđ, ili čak balakar ili list iz uzgoja. Šnjur je podcijenjena riblja vrsta, a stokom sleđa dobro se upravlja te stoga, kao takve, ove vrste riba predstavljaju savršeno prihvatljiv, održivi izbor hrane.

Možete odabrati i manje poznatu vrstu, kao što je patarača oštronoska, koja je jednako ukusna kao tradicionalna riba, a često je i puno jeftinija. Budite kreativni u kuhinji i osmislite nove recepte ili ponovno otkrijte neke od omiljenih recepata vaših djedova i baka.

Za neke vrste veličina zaista jest važna. Za takve je slučajeve EU uveo minimalne veličine i/ili razdoblja kada je ribolov zakonski dopušten kako bi se osiguralo da je riba koja se nalazi na vašem tanjuru imala dovoljno vremena za reprodukciju.

Kada jedete u restoranu pitajte odakle riba dolazi, kako je proizvedena i je li održivo ulovljena. Pitajte kuhara o njihovom pristupu održivoj ribi. Ako je prodavač u vašoj lokalnoj ribarnici stručnjak za morske plodove, zašto ne biste i s njime razgovarali o tome?

Postoji cijeli novi svijet morskih plodova koji čeka da ga otkrijete i zato proučite informacije iz vaše zemlje koje se nalaze u nastavku i pokušajte.