ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ
Αγοράζουμε, πουλάμε και τρώμε ψάρια βιώσιμης αλιείας

Eat

Eat

Τρώμε

Προστατεύστε τον αλιευτικό πλούτο των θαλασσών μας, επιλέγετε ψάρια βιώσιμης αλιείας

Γιατί να τρώμε ψάρια βιώσιμης αλιείας;

Επειδή,

  • Τα ψάρια καταλαμβάνουν σημαντική θέση στη διατροφή μας, παρέχοντας πρωτεΐνες, ωφέλιμα λιπαρά, βιταμίνες και ανόργανες ουσίες που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. 
  • Με την ορθή διαχείριση των αλιευτικών πόρων, δίνοντας δηλαδή στα ιχθυαποθέματα το χρόνο να αποκατασταθούν και να αυξηθούν, μπορούμε να απολαμβάνουμε σήμερα τα οφέλη μιας πολύτιμης διατροφής και να εξασφαλίσουμε το ίδιο και για τις μελλοντικές γενιές.
  • Γνωρίζουμε ότι η αγορά επηρεάζεται από τις ατομικές και συλλογικές επιλογές που κάνουμε ως καταναλωτές.
  • Αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει όλοι να ενημερωθούμε καλύτερα για τις εναλλακτικές επιλογές που έχουμε· επιλέγοντας με εξυπνότερο τρόπο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικές αλλαγές.
  • Αν δεν αντιδράσουμε, σύντομα δεν θα υπάρχουν ψάρια στις θάλασσες, στα δίχτυα των ψαράδων, ούτε φυσικά στο πιάτο μας.

Πώς μπορούμε να επιλέγουμε ψάρια βιώσιμης αλιείας;

Υπάρχουν εκατοντάδες είδη βρώσιμων ψαριών, θαλασσινών και οστρακοειδών. Ως καταναλωτές θα πρέπει να προσπαθούμε να επιλέγουμε τα είδη που δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Συχνά, αρκεί απλώς να αλλάξουμε μερικές από τις συνήθειές μας, για παράδειγμα να μην αγοράζουμε ξιφία, ή αντί για χτένια να καταναλώνουμε μύδια υδατοκαλλιέργειας. Ορισμένα είδη ψαριών όπως πχ η σαρδέλα ή το σαφρίδι τα έχουμε υποτιμήσει, ενώ αγνοούμε ότι, παρά το γνωστό ρητό, δεν πρέπει να καταναλώνουμε κολιό τον Αύγουστο επειδή είναι η εποχή της αναπαραγωγής του.

Μπορούμε λοιπόν να βάλουμε στη διατροφή μας λιγότερο γνωστά ψάρια, όπως κακαρέλους, μπαλάδες ή μυτάκια, που συνήθως είναι και φτηνότερα. Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει στην κουζίνα και επινοήστε νέες συνταγές ή ανακαλύψτε ξανά αγαπημένα πιάτα των παππούδων και των γιαγιάδων σας.

Για ορισμένα είδη ψαριών το μέγεθος μετράει. Για τις περιπτώσεις αυτές, η ΕΕ έχει θεσπίσει ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα ψάρια με σκοπό να προστατεύσει τον γόνο, δηλαδή τα μικρά ψάρια που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής, και να διασφαλίσει την ανανέωση του πληθυσμού τους. 

Πολλά εμπορικά είδη ψαριών (όπως μπαρμπούνια, γόπες, μαρίδες, αθερίνες και σκουμπριά μέχρι και ξιφίες) αλιεύονται στις ελληνικές θάλασσες σε μικρά μεγέθη/ηλικίες, πριν καν ενηλικιωθούν και φτάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής. Αυτή η πρακτική δεν επιτρέπει στα ψάρια να αναπαραχθούν σε ικανοποιητικά μεγέθη, με αποτέλεσμα οι επόμενες γενιές ψαριών να είναι όλο και πιο ολιγάριθμες. Το ψάρεμα γόνου (κυρίως αθερίνας, μαρίδας και γόπας) όμως απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία για να προστατεύονται επαρκώς οι πληθυσμοί των ψαριών.

Η κατανάλωση γόνου είναι μια διαδεδομένη πρακτική για τους Έλληνες καταναλωτές που πρέπει να καταπολεμηθεί άμεσα. Ο γόνος θα πρέπει να πάψει να θεωρείται μια 'αθώα' νοστιμιά στο τραπέζι. Και, αντιθέτως, θα πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστό ότι ο γόνος που τρώει ένας καταναλωτής είναι ψάρι που δεν το αφήνουμε να μεγαλώσει, αφαιρώντας την δυνατότητα να τραφούμε στο μέλλον με επαρκείς ποσότητες ψαριών και επίσης καταστρέφοντας την δυνατότητα αναπαραγωγής και διατήρησης σε ικανά αποθέματα των ειδών των οποίων ο γόνος καταναλώνεται.

Στο εστιατόριο και το ιχθυοπωλείο ρωτήστε από πού προέρχονται τα ψάρια που διαθέτουν, πώς παράγονται και αν είναι προϊόντα βιώσιμης αλιείας. Ρωτήστε τον σεφ τι πιστεύει για τα βιώσιμα ψάρια. Ο ψαράς σας γνωρίζει επίσης πολλά και μπορείτε να συζητήσετε μαζί του το θέμα αυτό.

Ένας ολόκληρος κόσμος ψαριών και θαλασσινών περιμένει να τον ανακαλύψετε: διαβάστε παρακάτω τις πληροφορίες που αφορούν τη χώρα σας και πράξτε ανάλογα.

Γόνος είναι τα μικρά ψάρια, εκείνα δηλαδή που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής. Ο γόνος δεν πρέπει να αλιεύεται για να μπορούν τα ψάρια να μεγαλώνουν αρκετά ώστε να φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής, να γεννάνε νέα ψάρια και έτσι να διασφαλίζεται η ανανέωση των πληθυσμών των ψαριών και οι θάλασσες να έχουν πάντοτε αρκετά ψάρια να ψαρευτούν.