ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ
Αγοράζουμε, πουλάμε και τρώμε ψάρια βιώσιμης αλιείας

Buy

Buy

Αγοράζουμε

Καταναλώνετε ψάρια βιώσιμης αλιείας, εξασφαλίστε την ανανεωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων και ανακαλύψτε νέες γεύσεις.

Γιατί να αγοράζουμε ψάρια βιώσιμης αλιείας;

Γιατί γνωρίζουμε ότι οι επιλογές που κάνουμε ως καταναλωτές επηρεάζουν κάθε στάδιο της διαδρομής των ψαριών από τη θάλασσα στο πιάτο μας. Επομένως, αν επιμένουμε να αγοράζουμε ψάρια βιώσιμης αλιείας, μπορούμε να επηρεάσουμε την προσφορά.

Γιατί όταν αγοράζουμε ψάρια που προέρχονται από βιώσιμα αποθέματα, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι προστατεύουμε κάτι που θεωρούμε πολύτιμο, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες μας.

Γιατί σήμερα είναι ευκολότερο από ποτέ να γνωρίζουμε τι αγοράζουμε. Χάρη στους νέους κανόνες της  Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σήμανση των ψαριών που πουλιούνται , οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν ακριβώς από πού προέρχονται τα ψάρια που τρώνε.

Γιατί όταν αγοράζουμε βιώσιμα προϊόντα γνωρίζουμε ότι αυτά έχουν αλιευθεί με υπεύθυνο τρόπο. Από το 2015 θα αρχίσει να καταργείται σταδιακά η σπάταλη πρακτική της απόρριψης ανεπιθύμητων αλιευμάτων, ώστε μέχρι το 2019 να έχει εξαλειφθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι τα αλιευτικά σκάφη θα πρέπει να εκφορτώνουν ό,τι αλιεύουν, κάτι που θα έχει το πρόσθετο όφελος ότι λιγότερο γνωστά είδη θα διατίθενται πλέον στην αγορά αντί να πετιούνται στη θάλασσα.

Γιατί έχουμε πολλές επιλογές. Οι υδατοκαλλιέργειες μας προσφέρουν επίσης υγιεινά και θρεπτικά προϊόντα και συμβάλλει στη μείωση της πίεσης που ασκείται στα μη εκτρεφόμενα αποθέματα ψαριών. Στην ΕΕ μπορούμε να αγοράζουμε σολομό, πέστροφα, λαβράκι, κυπρίνους, οξύρρυγχο, μύδια και στρείδια, μεταξύ άλλων πολλών δημοφιλών ειδών, που παράγονται με υδατοκαλλιέργειες, σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες για το περιβάλλον και την υγεία του καταναλωτή.

Πώς μπορούμε να αγοράζουμε ψάρια βιώσιμης αλιείας;

Σήμερα οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να αποφασίσουν τι ψάρια να αγοράσουν.

Ο ψαράς, ο ιχθυοπώλης ή ο εστιάτορας μπορούν να σας πληροφορήσουν για την  προέλευση και για τον τρόπο αλίευσης ή εκτροφής των ψαριών που τρώτε. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε εάν τα ψάρια που αγοράζετε αποτελούν βιώσιμη επιλογή. «Φρέσκο» σημαίνει συχνά «τοπικό», και το αντίστροφο.

Επιστημονικές πληροφορίες και οδηγοί για τους καταναλωτέςπου εκδίδουν περιφερειακές και εθνικές αρχές, καθώς και οργανισμοί του αλιευτικού τομέα ή μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να επιλέξετε είδη ψαριών που δεν κινδυνεύουν από υπεραλίευση. Ρωτήστε έναν ψαρά της περιοχής σας να σας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο αλιεύει και πώς ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για βιώσιμη αλιεία.

Τα συστήματα σήμανσης μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν τα συσκευασμένα ψάρια στα σουπερμάρκετ αποτελούν επιλογή βιώσιμης αλιείας. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα ανεξάρτητα συστήματα σήμανσης, σας συνιστούμε να εξετάσετε τις μεθόδους πιστοποίησης που χρησιμοποιούν.

Να ενημερώνεστε, αλλά να είστε και απαιτητικοί. Να κάνετε τις δικές σας εκτιμήσεις. Να ζητάτε συμβουλές από τον ιχθυοπώλη ή το σουπερμάρκετ της περιοχής σας.

Η αγορά ψαριών και θαλασσινών βιώσιμης αλιείας είναι πιθανό να σας οδηγήσει σε διαφορετικές επιλογές, όμως θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέες γευστικές απολαύσεις που μπορούν να σας προσφέρουν οι ευρωπαϊκές θάλασσες, λίμνες και ποτάμια.

Ξεχωριστή σημασία για να γίνει βιώσιμη η αλιεία έχει η προστασία του γόνου. Η Ε.Ε έχει θεσπίσει ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για όλα τα είδη που ψαρεύουν οι ψαράδες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία όμως δεν αρκεί για να προστατευθεί ο γόνος: είναι απαραίτητη η ενημέρωση των καταναλωτών, μεγάλων και μικρών, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να μην καταναλώνεται και επομένως να μην αλιεύεται ο πολύτιμος γόνος από τις θάλασσές μας. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για το μικρότερο μέγεθος που επιτρέπεται για κάθε ψάρι και να μάθουμε να ελέγχουμε όλοι μας το μέγεθος κάθε είδους πριν το αγοράσουμε από τον ψαρά ή το φάμε στην ψαροταβέρνα.