ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ
Αγοράζουμε, πουλάμε και τρώμε ψάρια βιώσιμης αλιείας

Εκτροφής ΕΕ - Σχολικό Πρόγραμμα

Εκτροφής ΕΕ - Σχολικό Πρόγραμμα

Σχολικό Πρόγραμμα - Μαθαίνοντας για τον Ευρωπαϊκό Κλάδο Υδατοκαλλιέργειας

Μπορεί να αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο παραγωγής τροφίμων παγκοσμίως, όμως η υδατοκαλλιέργεια, ή αλλιώς ιχθυοκαλλιέργεια, παραδόξως, παραμένει άγνωστη σε όσους δεν έχουν σχέση με τον κλάδο.

Το σχολικό πρόγραμμα «Εκτροφής ΕΕ» έχει σχεδιαστεί για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των Ευρωπαίων εφήβων (ηλικίας 12-18 ετών) σχετικά με τον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας και να μάθουν πώς επηρεάζει τις τοπικές κοινότητές τους.

Θα διερευνήσουν τον ρόλο της στην παραγωγή τροφίμων και στη διατήρηση του περιβάλλοντος. Θα ανακαλύψουν ακόμα τις διάφορες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής σταδιοδρομίας που προσφέρει η υδατοκαλλιέργεια.

Προσφέρεται ένα ευρύ πεδίο για τους μαθητές να μελετήσουν και να ανακαλύψουν τα διαφορετικά ψάρια αλμυρών και γλυκών υδάτων, μαλάκια, οστρακόδερμα και φύκια που παράγονται, και τις διαφορετικές παραδοσιακές και πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής που χρησιμοποιούνται.

Το πρόγραμμα, επί του παρόντος εφαρμόζεται πιλοτικά σε 20 σχολεία 10 χωρών της ΕΕ (Τσεχική Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

 

 

Οι υδατοκαλλιεργητές επιστρέφουν στα θρανία

Ένα βασικό μέρος του προγράμματος είναι η επίσκεψη τοπικών υδατοκαλλιεργητών στα σχολεία, δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να μιλήσουν με έναν ειδικό, να αξιοποιήσουν την έρευνά τους και να λάβουν μέρος σε μια διασκεδαστική και διαδραστική συζήτηση με τον επισκέπτη τους.

Ένα κιτ προγράμματος έχει σχεδιαστεί για τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να βοηθήσετε τους μαθητές σας να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα, από το πρώτο μάθημα, έως την επίσκεψη και τις δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος, οι οποίες μπορεί να επικεντρώνονται σε ο,τιδήποτε σχετικό με τα θέματα Διατροφή & Μαγειρική, Επιστήμη & Τεχνολογία, ή Επικοινωνία και Τέχνες. 

/fisheries/inseparable/el/file/schoolskitphoto2pngschools_kit_photo2.png

Λάβετε μέρος και εσείς

Ενθαρρύνεται η συμμετοχή όλων των σχολείων.

Το υλικό που θα συγκεντρώσουν οι μαθητές σας, θα αναρτάται σε τακτικά διαστήματα στους λογαριασμούς που διαθέτουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επικοινωνήστε μαζί μας στην παρακάτω διεύθυνση:
mare-communication@ec.europa.eu

Σχολικό κιτ

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αυτό διατίθενται σε αυτό το φυλλάδιο

Κατάλογος επαγγελματιών υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ στους οποίους μπορούν να αποταθούν τα σχολεία.

Επισημαίνεται ότι τυχόν έξοδα δεν μπορούν καλυφθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.