Intet kan skille os ad
Spis, køb og sælg bæredygtige fisk

Buy

Buy

Køb

Vælg bæredygtigt, når du køber fisk. Bevar denne vigtige fødevarekilde, og få nye smagsoplevelser.

Hvorfor købe bæredygtige fisk?

Vores valg som forbrugere påvirker hver enkelt del af fiskens rejse fra hav til bord, og ved at insistere på kun at købe bæredygtige produkter når vi køber fisk, kan vi påvirke udbuddet.

Når vi køber bæredygtige fisk, bidrager vi til at beskytte det, vi holder af, samtidig med at vi får, hvad vi vil have.

Det er i dag lettere end nogensinde at vide, hvad vi køber. Takket være de nye regler for mærkning i Europa-Kommissionens fælles fiskeripolitik kan vi forbrugere finde ud af, nøjagtigt hvor vores fisk kommer fra.

Når vi køber bæredygtigt, kan vi være sikre på, at fiskeriet er foregået på en ansvarlig måde. Fra 2015 vil udsmidet af fisk og ressourcespildet forbundet hermed blive udfaset, så det i 2019 vil være helt væk. Det betyder, at fiskefartøjerne skal tage alt, de fanger, med på land, så de mindre kendte fiskearter kan komme ud på markedet i stedet for ud i havet.

Vi har masser af muligheder. Akvakultur spiller en vigtig rolle, når det gælder at få sunde, nærende og bæredygtige fiske- og skaldyrsprodukter på bordet. Derudover er den med til at lindre presset på vores vilde bestande. I EU kan man købe laks, ørred, havaborre, karpe, stør, muslinger, østers og mange andre populære arter, som alle er produceret i henhold til strenge miljø- og sundhedsbestemmelser.

Hvordan køber jeg bæredygtige fisk?

Der findes masser af råd og vejledning for forbrugere om dette emne. Spørgsmålet er bare: hvad vi skal vælge, når vi køber fisk?

Fiskehandleren, supermarkedet eller restauranten kan fortælle dig, hvor fisken kommer fra, og hvordan den er blevet fanget eller produceret. De kan også hjælpe dig med at vælge de bæredygtige alternativer, når du køber fisk. "Friskhed" betyder ofte "lokal" og omvendt.

Videnskabelige oplysninger, forbrugerhåndbøger, regionale og nationale myndigheder samt brancheorganisationer og ngo'er kan også hjælpe dig med at vælge alternative fiskearter, der ikke er i fare for overfiskning. Bed evt. din lokale producent om at forklare, hvordan de fisker og arbejder for bæredygtigheden.

Etiketteringen på de færdigpakkede fisk i supermarkedet kan også guide dig i retning af de mest bæredygtige valg. Som med al uafhængig etikettering anbefaler vi dog, at man ser nærmere på de forskellige godkendelsesmetoder.

Være informeret men også kritisk. Bedøm selv. Spørg din lokale fiskehandler eller supermarkedet til råds.

Vil du købe bæredygtige fisk, skal du sandsynligvis ændre dine købsvaner en smule – til gengæld vil du opdage, hvor meget vores farvande, søer og floder har at tilbyde.