Organizarea comună a piețelor în sectorul produselor obținute din pescuit și din acvacultură recunoaște ca organizații profesionale următoarele entități: organizațiile de producători, asociațiile organizațiilor de producători și organizațiile interprofesionale.
Organizațiile de producători sunt organisme recunoscute oficial, create de producătorii din domeniul pescuitului și al acvaculturii. Ele se ocupă cu gestionarea cotidiană a activităților de pescuit și joacă un rol esențial în aplicarea politicii comune în domeniul pescuitului și a organizării comune a piețelor, întrucât:
În Uniunea Europeană există astăzi peste 200 de organizații de producători. Pentru a atinge obiectivele organizării comune a piețelor, acestea pot lua măsuri pentru a canaliza oferta și comercializarea produselor membrilor lor și pentru a-i promova cu ajutorul sistemelor de certificare, al etichetelor de calitate, al indicațiilor geografice, etc. De asemenea, pot încuraja formarea profesională, utilizarea TIC și pot ajuta la reducerea impactului activităților de pescuit sau acvacultură ale membrilor săi asupra mediului.
LISTA ORGANIZAŢIILOR DE PRODUCĂTORI RECUNOSCUTE ÎN SECTORUL PISCICOL ŞI AL ACVACULTURII
Member States may notify any recognition of professional organisation or withdrawal of recognition to MARE-A4@ec.europa.eu
Hartă: Organizații de producători (faceți clic pe hartă pentru a deschide Atlasul european al mărilor)
Asociațiile organizațiilor de producători, care pot fi la rândul lor aprobate de către autoritățile naționale, își asumă atât rolul de organizații de producători, cât și pe cel de coordonator al activităților organizațiilor membre.
Organizațiile formate din diferite grupuri de interese din sectorul pescuitului și al acvaculturii - cunoscute sub denumirea de „organizații interprofesionale” - reunesc producători, operatori din sectorul procesării și comercianți, având ca scop elaborarea unor măsuri de care să beneficieze întregul sector. Scopul lor este de a ameliora coordonarea activităților de comercializare și de a elabora măsuri de interes pentru întregul sector.
Dată fiind natura comună a resurselor marine, aceste organizații profesionale pot fi înființate și la nivel transnațional, pentru a coordona producția și comercializarea anumitor specii în mai multe țări ale UE.
Instrumente și ajutor financiar
Pentru a sprijini aceste organizații profesionale, care joacă un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor politicii comune în domeniul pescuitului și ale organizării comune a piețelor, au fost create mai multe instrumente:
Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1418/2013 al Comisiei din 17 decembrie 2013 privind planurile de producție și de comercializare prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură.
Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1419/2013 al Comisiei din 17 decembrie 2013 privind recunoașterea organizațiilor de producători și a organizațiilor interprofesionale, extinderea normelor organizațiilor de producători și ale organizațiilor interprofesionale și publicarea prețurilor de declanșare, astfel cum prevede Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură
Recomandarea Comisiei din 3 martie 2014 privind instituirea și punerea în aplicare a planurilor de producție și de comercializare în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură.
/fisheries/file/f-twitter256-32png_rof-twitter_256-32.png Alt Text : twitter icon Title Text : twitter icon
/fisheries/file/3019_robackground_icon1.gif Alt Text : Rss feed Title Text : Rss feed
Caută toate ştirile
Legislația privind piața UE a produselor din pescuit (EUR-Lex)
Măsuri de combatere a pescuitului ilegal
The European Commission is partnering with the European Investment Fund, to announce EUR 45 million of BlueInvest fund financing into 2 funds targeting the blue economy across Europe.
The European Commission and the External Action Service have released the summary of the results of the public consultation on the way forward for the European Union’s Arctic policy.
After the launch of the Farm to Fork Strategy in 2020 and just ahead of the start of DG MARE’s own #TastetheOcean campaign, the latest episode of Ocean looks at the complex journey of seafood from the moment it is caught to the moment it lands on your plate.