A fogyasztók tájékoztatása

A fogyasztók tájékoztatása

A fogyasztók tájékoztatása

A fogyasztók tájékoztatása

Útmutató az EU halászati és akvakultúrás címkéihez A közös piacszervezési szabályok meghatározzák, hogy milyen konkrét információkat kell mellékelni a fogyasztóknak, illetve a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységeknek értékesített halászati és akvakultúra-termékekhez. Ezek az előírások tovább árnyalják az élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatásra vonatkozó általános uniós szabályokat, ezáltal segítenek átláthatóbbá tenni a piac működését, és végső soron megadják a fogyasztóknak a tudatosabb választás lehetőségét.

Az új szabályok 2014. december 13-tól léptek hatályba. Az új előírások alkalmazásában a Bizottság azzal kívánja segíteni az ágazatot, hogy útmutatót adott ki a halászati és akvakultúrás termékek uniós címkézéséről.

Az új szabályok szerint a fogyasztóknak, illetve a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységeknek értékesített halak, kagylók, rákfélék és tengeri algák csomagolásán fel kell tüntetni a következőket:

  • a faj kereskedelmi és tudományos megnevezését,
  • a termék eredetét: tengeri vagy édesvízi fogás, illetve tenyészet,
  • a halászati vagy tenyésztési területet és az alkalmazott halászeszköz típusát,
  • azt, hogy kiolvasztott termékről van-e szó, és hogy az meddig őrzi meg a minőségét (ún. minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő), az általános élelmiszer-címkézési szabályoknak megfelelően.

Annak érdekében, hogy a fogyasztó pontosabb fogalmat alkothasson a termék származási helyéről, a halászati vagy tenyésztési területre vonatkozó tájékoztatásnak részleteznie kell a következőket:

  • Tengerből kifogott hal esetében:
  • Édesvízi hal esetében: azon uniós vagy nem uniós országbeli víztest megnevezése, ahol a halat kifogták.
  • Tenyésztett hal esetében: az utolsó tenyésztési időszak szerinti uniós vagy Unión kívüli ország megnevezése.

A terméken nem kötelező jelleggel egyéb információk is szerepelhetnek, például a kifogás vagy kirakodás dátuma, környezetvédelmi, társadalmi vagy etikai jellegű információk, az alkalmazott tenyésztési technikák, vagy a tápérték.

Ökocímke

Over the past 20 years, eco-label schemes have emerged on the EU market, a development linked to increased public awareness of the need to ensure sustainable exploitation of marine resources. Today, the EU is the main market for certified products.

On 18 May 2016 the European Commission adopted a report on the feasibility of an EU ecolabel scheme for fishery and aquaculture products.  The report will now be debated by the European Parliament and the Council.

Kapcsolódó dokumentumok

Report from the Commission to the European Parliament and the Council on options for an EU eco-label scheme for fishery and aquaculture products (COM/2016/0263)

Feasibility Report on options for an EU ecolabel scheme for fishery and aquaculture products

Útmutató az EU halászati és akvakultúrás címkéihez

EU consumer habits regarding fishery and aquaculture products