Kijelölt kikötők

Kijelölt kikötők

Kijelölt kikötők

Kijelölt kikötők

Az EU halászati ellenőrző rendszere
Heringeket kirakodó halászhajó a Lofoten-szigeteken (Norvégia) © Richard Thomasson, Európai Bizottság

Bizonyos halfajok és bizonyos halászati övezetek esetében a közös halászati politika szabályai korlátozzák azoknak a kikötőknek a számát, amelyekben a halászhajók kirakodhatnak egyes veszélyeztetett fajokhoz tartozó, illetve nagy mennyiségben kifogott halakat. Az intézkedés a veszélyeztetett fajokba tartozó halak kifogásának és a nagy mennyiségben kifogott halak kirakodásának megfelelő ellenőrzését hivatott megkönnyíteni.

A tagállamok és a harmadik országok ezért kijelölték azokat a kikötőket („kijelölt kikötők”), ahol az egyes veszélyeztetett fajok és a nagy mennyiségben kifogott halak kirakodását végre kell hajtani. A mennyiségi korlátozások és a kijelölt kikötők listája a halászat módozatától függően változhatnak.

Az alábbi listák az érintett országoktól kapott, a közzététel idején érvényes információkon alapulnak. Kétely esetén a gazdasági szereplőknek érdemes ellenőrizniük a listákat az érintett tagállami hatóságoknál.

Egyéb fajokra (pl. a tőkehalra és a szürke tőkehalra) más listák vonatkoznak, amelyek jelenleg nem érhetők el a Bizottság honlapján. Ezek közvetlenül az érintett tagállami hatóságtól szerezhetők be.