Edustusto Suomessa

Media

Uutishuone ja AV-palvelu

Rapid-tietokanta

Komission tiedottajat

Komission kokous

EU-aiheisia taustatilaisuuksia toimittajille

Euroopan komission Suomen-edustusto tuottaa ja välittää tiedotteita ja muuta tiedotusmateriaalia. Edustusto järjestää myös tiedotustilaisuuksia ja haastatteluja. Edustusto toimii yhteistyössä komission Brysselissä toimivien tiedottajien kanssa.

Toimittajayhteydet:

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, 040 535 5979
etunimi.sukunimi@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, 050 384 7857
etunimi.sukunimi@ec.europa.eu

EU-tiedonhakuun löytyy pika-apua täältä.

Sivun alkuun

Uutishuone ja AV-palvelu

Euroopan komission uutishuoneesta löytyvät komission uutiset, tiedotteet ja puheet. Tiedotteet julkaistaan verkossa pääsääntöisesti keskipäivän tiedotustilaisuuksien päätyttyä, Suomen aikaa klo 13 jälkeen.

Audiovisuaalisesta palvelusta voi hakea videoita ja valokuvia sekä katsoa Europe by Satellite-kanavia (EbS), joiden kautta välitetään muun muassa komission tiedotustilaisuudet. Aineistojen lataaminen on maksutonta, mutta käyttö vaatii rekisteröitymisen. Aineistoja voi käyttää Euroopan komissiota tai muita EU:n elimiä koskevaan tiedonvälitykseen.

Euroopan komission audiovisuaalinen palvelu ylläpitää myös kahta televisiostudiota ja yhtä radiostudiota Berlaymont-rakennuksessa Brysselissä. Nämä studiot ovat maksutta radio- ja televisiotoimittajien käytettävissä EU-aiheiden uutisointiin.

Sivun alkuun

Rapid-tietokanta

Komission tiedotteita ja taustamateriaalia voi hakea RAPID-tietokannasta. Uutismateriaalia löytyy myös Europa-palvelimen uutishuoneesta.

Sivun alkuun

Komission tiedottajat

Komission tiedottajat toimivat viestintäpääosastolla. Yksikön toimintaa johtaa päätiedottaja, joka myös vetää komission päivittäiset tiedotustilaisuudet. Yksikkö vastaa komission tiedotteiden ja taustamateriaalin tuottamisesta sekä yhteyksistä tiedotusvälineisiin.

Sivun alkuun

Komission kokous

Komission jäsenten kollegion viikkokokous järjestetään keskiviikkoisin Brysselissä. Euroopan parlamentin täysistuntojen aikaan kokous järjestetään yleensä Strasbourgissa. Kokousten jälkeen joku kollegion jäsen pitää tiedotustilaisuuden (College read-out), jota voi seurata EbS-palvelun kautta.

Lisätietoa komission viikkokokouksista

Sivun alkuun

EU-aiheisia taustatilaisuuksia toimituksille

Euroopan komission Suomen-edustusto, Euroopan parlamentin Suomen-toimisto, eduskuntatiedotus, valtioneuvoston kanslia, ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus sekä Ulkopoliittinen instituutti tarjoavat toimituksille EU-aiheisia taustatilaisuuksia.

Tilaisuudet voidaan järjestää joko toimituksen omissa tiloissa (myös muualla kuin Helsingissä) tai Eurooppasalin tiloissa (Voimatalo, Malminkatu 16, Helsinki). Myös yhteinen tilaisuus alueen eri toimitusten tai toimittajayhdistyksen kanssa on mahdollinen. Keräämme sopivat puhujat aihetoiveidenne mukaan. Tilaisuuden kesto voi olla 1-2 tuntia klo 9-19 välisenä aikana. Tilaisuudet on tarkoitettu taustoittaviksi eli haastatteluista tai "on the record"-kommenteista on sovittava erikseen.

Toiveet taustatilaisuuden ajankohdasta, sisällöstä ja paikasta voi esittää sähköpostilla osoitteeseen comm-rep-hel-news@ec.europa.eu. Lisätietoa taustatilaisuuksista antavat komission edustuston tiedotuspäällikkö Pia Siitonen ja tiedottaja Nina Hotti sekä Euroopan parlamentin Suomen-toimiston lehdistötiedottaja Maria Tuomela.

Taustatilaisuudet toimituksille

1. Ajankohtaista EU:ssa ja EU:n painopisteet toiveiden mukaan

Käydään läpi EU-agendan ajankohtaisia asioita ja painopisteitä toiveiden mukaan, esimerkiksi pakolaiskriisi ja muuttoliikkeen hallinta, investointipaketti, TTIP-neuvottelut, talousasiat ja EMU:n kehittäminen, digitaaliset sisämarkkinat tai energia- ja ilmastopolitiikka. Huippukokouksia tai muita merkittäviä tapahtumia ennen voimme ottaa huomioon kyseisen kokouksen asialistan.

2. EU:n perusarvot

Tarkoituksena on perehdyttää kuulijat EU:n perusarvoihin ja toimintaperiaatteisiin. Koulutuksessa käydään läpi oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen, rikkomisesta aiheutuvat menettelyt ja mahdolliset sanktiot.

3. EU tienhaarassa

Ulkopoliittisen instituutin tutkijat antavat eväitä EU:n kehitystrendien analysointiin. Millaisia vaikutuksia Ison-Britannian EU-erolla olisi unionille? Mitä vaihtoehtoja on EMU:n kehittämiselle? Mitä EU:n uusi globaali ulko- ja turvallisuuspoliittinen strategia kertoo unionin luonteesta? Onko EU tiivistymässä vai hajoamassa?

4. EU-päätöksenteko

Tarkoituksena on avata EU-päätöksentekoa ja sen prosesseja eri toimielimissä (komissio, Euroopan parlamentti, neuvosto, Eurooppa-neuvosto). Myös Suomen hallituksen ja eduskunnan rooli EU-päätöksenteossa avataan. Koulutuksen jälkeen tiedät missä vaiheessa prosessia lähestyä mitäkin tahoa, kun tarvitset lisätietoa ja tavallinen lainsäätämisjärjestys on kirkkaana mielessäsi.

5. EU-tiedonhaku ja mediapalvelut

Tutustutaan EU-tiedon lähteisiin, eri toimielinten asiakirjatietokantoihin, audiovisuaalisiin palveluihin sekä käydään läpi Suomen EU-viestijöiden tarjoamat mediapalvelut.

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
pia.siitonen@ec.europa.eu

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto
Lehdistötiedottaja
Maria Tuomela
p. (09) 6220 4521, GSM 040 720 5025
maria.tuomela@europarl.europa.eu

"EU-asiat tutuiksi – viestintäpalveluita toimittajille" on Euroopan komission Suomen-edustuston, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston, valtioneuvoston viestinnän, Eurooppatiedotuksen ja eduskunnan yhteinen opas toimittajille.

Sivun alkuun