Representationen i Finland

Europeiska språkdagen

/finland/file/kieltenpaivapienijpg_sv

Euroopan kielten päivä 26.9.
©Euroopan komissio

Europeiska språkdagen firas varje år den 26 september. I efterdyningarna av temadagen diskuterar man sambandet mellan språk, kultur och identitet på Hanaholmen i Esbo fredagen den 28 september. Dessutom utlovas workshoppar för skolelever.

17/09/2018

Europeiska språkdagens huvudevenemang i Finland anordnas i år på Hanaholmens kulturcentrum i Esbo den 28 september kl. 9.00–15.00.

Programmet består bl.a. av en språkdagsmarknad med uppgiftsbana och workshoppar som skolelever från nio finsk- och svenspråkiga skolor i Helsingfors och Esbo deltar i.

Programmet för en mer vuxen publik består av föredrag kring bl.a. följande teman: Hur har den svenska tiden påverkat det finländska nationsbygget? Vilka spår har arbetskraftsinvandringen lämnat hos andra generationens sverigefinnar? Hur hänger modersmål och identitet ihop? Dessa teman faller väl inom ramen för det pågående Europaåret för kulturarv.

Det övergripande syftet med språkdagen är att lyfta fram den kulturella och språkliga mångfalden och att uppmuntra folk i alla åldrar att lära sig nya språk.

Temadagen anordnas av Europeiska kommissionens generaldirektorat för översättning, Hanaholmens Svenska Nu-nätverk, Språklärarförbundet i Finland SUKOL och Europeiska kommissionens representation i Finland.

Evenemanget är tvåspråkigt (finska och svenska).

Program och anmälningslänk hittar du här.