Edustusto Suomessa

EU-rahoitus

EU-rahoitus

Handskakning ©shutterstock

Perustietoa EU-rahoituksesta täältä

EU-rahoituksen tietopaketissa on ohjeita pienyrityksille, kansalaisjärjestöille, tutkijoille, maatalousyrittäjille, viranomaisille, nuorisolle ja muille ryhmille, jotka voivat hakea EU-rahoitusta.

Perustietojen ohessa on linkkejä sivustoille, joilla kerrotaan kauden 2014–2020 rahoitusmahdollisuuksista. Tietopaketti antaa vastauksia seuraavanlaisiin kysymyksiin:

  • Mistä EU-rahoitusta haetaan ja miten?
  • Kuka voi saada rahoitusta ja millä ehdoilla?

EU-rahoituksella tuloksia

EU-investoinneilla saavutetaan konkreettisia tuloksia. Euroopan unioni tarjoaa tukea hankkeiden käynnistämiseen, myöntää henkilökohtaisia apurahoja ja ylläpitää tukiohjelmia lukuisilla elämänaloilla. Euroopan unioni tarjoaa edullisin ehdoin lainoja, lainatakauksia ja kohdennettua rahoitusta investointeihin, joilla kehitetään yhteiskunnan perusrakenteita ja toimintatapoja, tuodaan markkinoille innovatiivisia tuotteita ja palveluja, uudistetaan elinkeinorakennetta siellä missä se on välttämätöntä ja luodaan uusia työpaikkoja.

EU on monessa mukana. Jokapäiväiseen elämäämme vaikuttavilla EU-investoinneilla luodaan esimerkiksi parempaa koulutusta, modernisoidaan terveydenhuoltoa, tehdään energiantuotannosta ja -käytöstä ympäristöystävällisempää ja uudistetaan liikenneinfrastruktuuria. Tulokset näkyvät myös kaikkialla Suomessa.

Esimerkkejä EU-rahoituksen tuloksista Suomessa:

Rajavartiolaitoksen Super Puma-helikopteri

Super Puma on yksi maailman parhaista pelastushelikoptereista. Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivueen huippumoderni Super Puma taipuu monipuolisiin tehtäviin, se on tehokas niin merellä kuin maa-alueella ja sen valvontakyky on erinomainen. Rajavartiolaitos sai Euroopan ulkorajarahastosta 11,6 miljoonaa euroa helikopterin hankintaan maa- ja merialueen rajavalvontatehtäviin.

Takatalo & Tompuri

EU:n maaseuturahaston tavoitteena on kestävä kasvu, elinkeinojen kehittäminen ja elämänlaadun parantaminen maaseudulla. Maaseutuohjelman hyöty kohdentuu viljelijöille, maaseudun yrityksille ja maaseudun asukkaille sekä koko ympäristölle. Rahaston tehtävänä on muun muassa auttaa maaseudun elinkeinoelämää monipuolistumaan. Yksi tähän tähtäävää tukea saanut suomalaisyritys on Virolahdella toimiva panimo ja perheyritys Takatalo & Tompuri. 

Lapinlahti ja Vallisaari

Lapinlahden vanhassa sairaalarakennuksessa Helsingissä kehitettiin Euroopan sosiaalirahaston tuella ainutlaatuista kotipesää uudenlaiselle yhteisöllisyyteen, yrittäjyyteen, osallisuuteen ja vertaistukeen sekä ihmisten voimaantumiseen ja luovaan toimintaan perustuvalle, innovatiiviselle mielen hyvinvoinnin ja kulttuurialan yhteistyölle.

Helsingin edustalla sijaitseva Vallisaari on osa Lights On! –hanketta, joka luo historiallisten matkakohteiden verkoston Suomeen ja Viroon. Lights On! -hanke kehittää asiakaskokemusta eli verrattain tuntemattomista historiallisista nähtävyyksistä tehdään todellisia matkakohteita muun muassa parantamalla kohteiden palvelurakennetta. Matkailijat pääsevät kulkemaan kunnostettuja ja uusia reittejä pitkin, ja opasteissa ja opastuspisteissä kerrotaan tenhoavia tarinoita historian käänteistä. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastoon kuuluvasta Central Baltic Interreg -ohjelmasta.

Kyrö Distillery

EU:n maaseutupolitiikalla pyritään pitämään maaseutu elinvoimaisena. Maaseudun kehittämistä rahoitetaan Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta eli tuttavallisemmin maaseuturahastosta. Sen tavoitteena on kestävä kasvu, elinkeinojen kehittäminen ja elämänlaadun parantaminen maaseudulla. Maaseutuohjelman hyöty kohdentuu viljelijöille, maaseudun yrityksille ja maaseudun asukkaille sekä koko ympäristölle. Tukea voi hakea maaseudulla toimivien yritysten kehittämiseen ja muun muassa ympäristön tilaan, palveluihin ja viihtyisyyteen liittyviin kehittämishankkeisiin. Vuosina 2014–2020 maaseutuohjelmasta on Suomessa haettavissa reilut 8 miljardia euroa erilaisia tukia, joiden avulla kehitetään maaseutua. Isokyröläinen viskitislaamo Kyrö Distillery on saanut tukea maaseutuohjelmasta liiketoimintaedellytysten selvittämiseen sekä yrityksen investointitukea tislauslaitteiston hankintaan.

Mall of Tripla

Helsingin Pasilassa toteutettavalle lähes nollaenergiaperiaatteella toimivalle Tripla-kauppakeskushankkeelle on myönnetty 130 miljoonan euron lainatakaus Euroopan strategisten investointien rahastosta ESIR:stä, joka on osa Euroopan investointiohjelmaa. Triplan kauppakeskuksessa hyödynnetään monipuolisesti muun muassa uusia kierrätys-, vedenkäsittely- ja jätteenkäsittelyratkaisuja.

Harriniva

Harriniva on monialainen matkailualan yritys Lapin Muoniossa. Harrinivan palvelutarjontaan kuuluvat niin eksoottiset Husky-safarit kuin Arctic Spa -hyvinvointipalvelutkin. Jo yli 40 vuotta toiminut perheyritys on saanut tukea EU:n aluekehitysrahastosta liiketoimintansa kehittämiseen.

Ravintola Loop ja From Waste to Taste -kiertotaloushanke

Ravintola Loop on Suomen ensimmäinen hävikkiruokaravintola ja osa From Waste to taste -kiertotaloushanketta, joka on saanut tukea Euroopan sosiaalirahastosta. Hanke taistelee ilmastonmuutosta ja ruokahävikkiä vastaan. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa avataan hävikkiruokaravintola ja ruoankierrätyskeskus Helsinkiin. Hanke työllistää erityisesti syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä. Ruoan valmistuksesta vastaa ammattikokkien tiimi.

Team Ojanperä ja Jokivarren kunkku

Jokivarren Kunkku on vuoden 2015 ravikuningas. Team Ojanperä Pihtiputaalta on saanut maaseuturahastosta tukea yrityksen kasvuinvestointiin ja toiminnan kehittämiseen.