Statistics Explained

Archive:Γεωργικά προϊόντα

Revision as of 10:05, 6 September 2017 by Rosswen (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

This article has been archived on 30/03/2017

Στοιχεία εξαχθέντα τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015. Πιο πρόσφατα στοιχεία: Περαιτέρω πληροφορίες της Eurostat, Βασικοί πίνακες και βάση δεδομένων. Προγραμματισμένη επικαιροποίηση του άρθρου: Μάρτιος 2017.
Σχήμα 1: Παραγωγή των κύριων γεωργικών καλλιεργειών, ΕΕ-28, 2012 και 2013 (1)
(χιλιάδες τόνοι) — Πηγή: Eurostat (apro_cpp_crop)
Σχήμα 2: Παραγωγή δημητριακών, ΕΕ-28, 2013 (1)
(%, με βάση τους τόνους) — Πηγή: Eurostat (apro_cpp_crop)
Πίνακας 1: Γεωργική παραγωγή καλλιεργειών, 2013
(χιλιάδες τόνοι) — Πηγή: Eurostat (apro_cpp_crop)
Σχήμα 3: Παραγωγή ντομάτας, 2013
(χιλιάδες τόνοι) — Πηγή: Eurostat (apro_cpp_crop)
Σχήμα 4: Παραγωγή μήλων, 2013
(χιλιάδες τόνοι) — Πηγή: Eurostat (apro_cpp_crop)
Σχήμα 5: Χρησιμοποίηση πλήρους γάλακτος, ΕΕ-28, 2013 (1)
(%) — Πηγή: Eurostat (apro_mk_pobta)
Πίνακας 2: Γεωργική παραγωγή που συνδέεται με ζώα, 2013
(χιλιάδες τόνοι) — Πηγή: Eurostat (apro_mk_pobta) και (apro_mt_pann)

Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία στο φυσικό περιβάλλον, στο κλίμα, στις οικονομικές συνθήκες και στις γεωργικές πρακτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η ποικιλομορφία αντανακλάται στο ευρύ φάσμα τροφίμων και ποτών που διατίθενται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για ζωοτροφές, καθώς και για χρήση σε διαδικασίες που δεν σχετίζονται με την παρασκευή τροφίμων. Πράγματι, τα γεωργικά προϊόντα αποτελούν μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας των λαών και των περιφερειών της Ευρώπης.

Κύρια στατιστικά στοιχεία

Καλλιέργειες

Το 2013, η ΕΕ-28 παρήγαγε 306 εκατομμύρια τόνους δημητριακών (συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού). Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής που έχει σημειωθεί ποτέ μετά το πολύ υψηλό επίπεδο παραγωγής που καταγράφηκε το 2008. Η παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ-28 το 2013 ήταν κατά 20,9 εκατομμύρια τόνους μεγαλύτερη από ό,τι το 2012 (+7,3 %).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ-28 παρήγαγαν 109,1 εκατομμύρια τόνους ζαχαρότευτλων το 2013, δηλαδή 5,7 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από ό,τι το 2012. Η παραγωγή των άλλων κύριων καλλιεργειών με ριζώματα ή κονδύλους στην ΕΕ-28, δηλαδή της πατάτας, ήταν 53,9 εκατομμύρια τόνοι.

Η παραγωγή ελαιούχων σπόρων σημείωσε ανοδική τάση κατά τα τελευταία έτη, κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης των ελαιούχων σπόρων για την παραγωγή βιοενέργειας. Οι σπόροι ελαιοκράμβης, αγριογογγύλης και ηλίανθου είναι τα βασικά είδη των ελαιούχων σπόρων που παράγονται στην ΕΕ-28. Το 2013, παρήχθησαν 21,0 εκατομμύρια τόνοι αγριοκράμβης και αγριογογγύλης, πολύ μεγαλύτερη παραγωγή από ό,τι το 2012 (+9,2  %). Συγκριτικά, υπολογίζεται ότι 9,2 εκατομμύρια τόνοι σπόρων ηλίανθου παρήχθησαν σε όλη την ΕΕ-28 το 2013.

Το σχήμα 2 παρουσιάζει αναλυτικά την παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ-28 το 2013. Σχεδόν το ήμισυ (46,9 %) της συνολικής παραγωγής δημητριακών ήταν σιτάρι, ενώ οι σπόροι καλαμποκιού και το μείγμα αραβοσίτου αντιστοιχούσε περίπου στο ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής (21,4 %) και το κριθάρι επίσης στο ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής (20,0 %).

Η Γαλλία και η Γερμανία ήταν, μακράν, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί δημητριακών και ζαχαρότευτλων, παράγοντας πάνω από το ήμισυ (51,9 %) της συνολικής παραγωγής ζαχαροτεύτλων στην ΕΕ-28 και περίπου τα δύο πέμπτα της συνολικής παραγωγής δημητριακών (37,6 %) το 2013 (βλ. πίνακα 1), ενώ το ποσοστό τους στη συνολική παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ-28, κυρίως ελαιοκράμβης, αγριογογγύλης και ηλίανθου, ήταν επίσης περίπου δύο πέμπτα (39,1 %).

Η παραγωγή πατάτας ήταν ευρύτερα διαδεδομένη στα κράτη μέλη της ΕΕ, με τη Γερμανία να σημειώνει το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής (17,9 % της συνολικής παραγωγής της ΕΕ-28), ενώ η Πολωνία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν η κάθε μία ξεχωριστά ποσοστό που κυμαινόταν μεταξύ μεταξύ του 13,2 % και 10,6 %.

Στην ΕΕ-28, τα πιο σημαντικά λαχανικά όσον αφορά το επίπεδο παραγωγής ήταν οι ντομάτες, τα κρεμμύδια και τα καρότα. Η συνολική παραγωγή ντομάτας στα κράτη μέλη της ΕΕ ανήλθε σε 14,9 εκατομμύρια τόνους το 2013. Η Ιταλία και η Ισπανία ήταν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με συνολικό ποσοστό που ανερχόταν στο 60,3  % της παραγωγής της ΕΕ-28.

Οι σημαντικότεροι καρποί όσον αφορά το επίπεδο της παραγωγής στην ΕΕ-28 ήταν τα μήλα και τα πορτοκάλια. Παραγωγή μήλων σημειώθηκε στα περισσότερα κράτη της ΕΕ, αν και σημειώθηκε ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο παραγωγής σε αρκετά ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως στην Πολωνία. Πράγματι, η Πολωνία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός μήλων στην ΕΕ-28 το 2013 και η παραγωγή της αντιστοιχούσε σε λίγο παραπάνω από το ένα τέταρτο (25,6 %) της συνολικής παραγωγής της ΕΕ-28. Η Ιταλία και η Γαλλία ήταν η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός μήλων με ποσοστά 18,5 % και 17,4 % αντίστοιχα.

Κρέας και γάλα

Η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων παρουσιάζει διαφορετική δομή από το ένα κράτος μέλος της ΕΕ στο άλλο, όσον αφορά το μέγεθος του αγροκτήματος και της αγέλης βοοειδών, καθώς και όσον αφορά την απόδοση γάλακτος. Το σχήμα 5 δείχνει ότι 36,2 % του πλήρους γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε στην ΕΕ-28 το 2013 μετατράπηκε σε τυρί, και το επόμενο υψηλότερο ποσοστό χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή βουτύρου (28,1 %)· περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ποσότητας πλήρους γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε στην ΕΕ-28 χρησιμοποιήθηκε είτε για γάλα κατανάλωσης (12,1 %) είτε για κρέμα (12,0 %).

Ο πίνακας 2 παρουσιάζει συνοπτικά ένα φάσμα διαφορετικών γεωργικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα. Η συνολική συλλογή αγελαδινού γάλακτος στην ΕΕ-28 το 2013 ανήλθε σε 141 εκατομμύρια τόνους. Η Γερμανία και η Γαλλία παρήγαγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες αγελαδινού γάλακτος που συλλέχθηκε το 2013 και ήταν επίσης οι χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής βουτύρου και τυριού· μαζί συγκέντρωσαν ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 38 % και 46 % της συνολικής παραγωγής για καθένα από τα εν λόγω γαλακτοκομικά προϊόντα στην ΕΕ-28.

Η κύρια παραγωγή κρέατος στην ΕΕ-28 ήταν το χοιρινό κρέας (21,9 εκατομμύρια τόνοι το 2013), του οποίου το βάρος της παραγωγής ήταν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το βάρος της παραγωγής τουβοδινού/μοσχαρίσιου κρέατος (7,3 εκατομμύρια τόνοι)· η παραγωγή πρόβειου κρέατος στην ΕΕ-28 ήταν σχετικά μέτρια (0,7 εκατομμύρια τόνοι).

Ένα τέταρτο (24,9 % ή σχεδόν 5,5 εκατομμύρια τόνοι) της παραγωγής χοιρινού κρέατος της ΕΕ-28 το 2013 προήλθε από τη Γερμανία και οι αμέσως επόμενες μεγαλύτερες ποσότητες καταγράφηκαν στην Ισπανία (15,6 %), στη Γαλλία (8,8 %), ενώ επίσης αξιοσημείωτο ήταν το ποσοστό 7,7 % της Πολωνίας και το ποσοστό 7,2 % της Δανίας. Σχεδόν το ένα πέμπτο (19,4 % ή 1,4 εκατομμύρια τόνοι) της παραγωγής βοδινού/μοσχαρίσιου κρέατος στην ΕΕ-28 το 2013 προήλθε από τη Γαλλία, με τη Γερμανία (15,2 %), την Ιταλία (11,8 %) και το Ηνωμένο Βασίλειο (11,7 %) να ακολουθούν στην κατάταξη με τους μεγαλύτερους παραγωγούς· η Ιρλανδία σημείωσε σχετικά υψηλό ποσοστό (7,1 %) στη συνολική παραγωγή κρέατος βοοειδών στην ΕΕ-28. Το Ηνωμένο Βασίλειο κυριάρχησε στην παραγωγή πρόβειου κρέατος (περίπου 0,3 εκατομμύρια τόνοι), με ποσοστό 40,7 % της συνολικής παραγωγής της ΕΕ-28 το 2013, ενώ ακολούθησε η Ισπανία (16,6 %), η Γαλλία (11,2 %), η Ελλάδα (8,5 %) και η Ιρλανδία (8,1 %).

Πηγές και διαθεσιμότητα στοιχείων

Οι ετήσιες στατιστικές σχετικά με την παραγωγή ενός φάσματος ειδικών καλλιεργειών καλύπτονται από κανονισμούς του Συμβουλίου, παρ’ όλο που τα στοιχεία που παρουσιάζονται για τα φρούτα και τα λαχανικά συλλέγονται στο πλαίσιο διάφορων άτυπων συμφωνιών με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι στατιστικές σχετικά με την παραγωγή καλλιεργειών αφορούν τη συγκομισθείσα παραγωγή. Η γεωργική παραγωγή καλλιεργειών είναι συνώνυμη με τη συγκομισθείσα παραγωγή και περιλαμβάνει τις ποσότητες που διατέθηκαν στην αγορά, καθώς και τις ποσότητες που καταναλώθηκαν απευθείας στο αγρόκτημα, τις απώλειες και τα απορρίμματα στη γεωργική εκμετάλλευση, και απώλειες κατά τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη συσκευασία.

Οι στατιστικές σχετικά με το γάλα και τα προϊόντα κρέατος καταρτίζονται σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία. Η παραγωγή γάλακτος περιλαμβάνει την παραγωγή γάλακτος από αγελάδες, πρόβατα, γίδες και βουβαλίδες σε αγρόκτημα. Γίνεται διάκριση μεταξύ γάλακτος που συλλέγεται από γαλακτοκομεία και γάλακτος που παράγεται σε αγρόκτημα. Η συλλογή γάλακτος αποτελεί μέρος μόνο της συνολικής χρήσης της παραγωγής γάλακτος στο αγρόκτημα, το υπόλοιπο γενικά περιλαμβάνει την ιδία κατανάλωση, την άμεση πώληση, την επεξεργασία στο αγρόκτημα και τις ζωοτροφές.

Η παραγωγή κρέατος βασίζεται στη δραστηριότητα των σφαγείων αναφορικά με το κρέας που είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Η έννοια του βάρους σφαγείου αναφέρεται στο βάρος του κρύου σώματος του σφαγμένου ζώου και ο ακριβής ορισμός ποικίλλει ανάλογα με το υπό εξέταση ζώο.

Πλαίσιο

Οι πληροφορίες για τα γεωργικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση των εξελίξεων στις γεωργικές αγορές έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διάκριση μεταξύ κύκλων και μεταβαλλόμενων προτύπων παραγωγής· οι εν λόγω στατιστικές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι αγορές ανταποκρίνονται σε μέτρα που θεσπίζονται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. Τα στοιχεία γεωργικής παραγωγής παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με την προσφορά, συμβάλλοντας στη βαθύτερη κατανόηση της πορείας των τιμών που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εμπόρους γεωργικών βασικών προϊόντων και τους αναλυτές πολιτικών.

Τον Οκτώβριο του 2007 το Συμβούλιο ενέκρινε νομοθεσία σχετικά με τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών για τα γεωργικά προϊόντα (Κανονισμός 1234/2007). Ο εν λόγω κανονισμός αποσκοπεί επίσης στη μείωση του όγκου της νομοθεσίας στον τομέα της γεωργίας, στη βελτίωση της νομοθετικής διαφάνειας και στην ευκολότερη πρόσβαση στη γεωργική πολιτική. Από τις αρχές του 2008 μέχρι τις αρχές του 2009, η ενιαία κοινή οργάνωση αγορών αντικατέστησε 21 μεμονωμένες αγορές για μια ποικιλία διαφορετικών προϊόντων, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα κρέατα, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη ή το κρασί. Το 2003, το 2008 και το 2013 πραγματοποιήθηκαν ευρείες μεταρρυθμίσεις της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Τον Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνουν τέσσερις κανονισμούς, και πιο συγκεκριμένα, τον κανονισμό 1308/2013 σχετικά με μέτρα που αφορούν γεωργικά προϊόντα.

Βλέπε επίσης

Περαιτέρω πληροφορίες της Eurostat

Εκδόσεις

Βασικοί πίνακες

Γεωργική παραγωγή (t_apro)
Φυτικά προϊόντα (t_apro_cp)
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (t_apro_mk)
Ζωικό κεφάλαιο και κρέας (t_apro_mt)
Περιφερειακές στατιστικές για τη γεωργία (t_agr_r)

Βάση δεδομένων

Γεωργική παραγωγή (apro)
Φυτικά προϊόντα (apro_cp)
Πτηνοτροφία (apro_ec)
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (apro_mk)
Ζωικό κεφάλαιο και κρέας (apro_mt)

Ειδική ενότητα

Mεθοδολογία / Mεταδεδομένα

Πηγή δεδομένων για γραφήματα και πίνακες (MS Excel)

Άλλες πληροφορίες

  • Οι στατιστικές καλλιεργειών διέπονται από:
  • τον κανονισμό 837/90 για τα στατιστικά στοιχεία που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη σχετικά με την παραγωγή σιτηρών·
  • τον κανονισμό 959/93 σχετικά με στατιστικές πληροφορίες σχετικά με άλλα φυτικά προϊόντα εκτός από τα σιτηρά.
  • τον κανονισμό 543/2009 σχετικά με τις στατιστικές φυτικών προϊόντων·
  • Οι στατιστικές γάλακτος διέπονται από:
  • την οδηγία 96/16/EΚ, της 19ης Μαρτίου 1996, σχετικά με τις στατιστικές έρευνες που πρέπει να διενεργούνται στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων·
  • την οδηγία 2003/107/EΚ, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, για την τροποποίηση της οδηγίας 96/16/ΕΚ του Συμβουλίου·
  • Οι στατιστικές ζωικού κεφαλαίου και κρέατος διέπονται από:
  • τον κανονισμό 1165/2008, της 19ης Νοεμβρίου 2008 , σχετικά με τις στατιστικές για το ζωικό κεφάλαιο και το κρέας και με την κατάργηση των οδηγιών 93/23/ΕΟΚ, 93/24/ΕΟΚ και 93/25/ΕΟΚ του Συμβουλίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι