Skip to main content
Лого на Европейската комисия
EURES
Новинарска статия25 ноември 2021Европейски орган по труда, Генерална дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“

Най-важните 4 съвета за търсещите работа как да изградят ясно и професионално онлайн присъствие

Днес повече от всякога е обичайна практика работодателите и служителите по набиране на персонал да търсят служители онлайн. В EURES подготвихме няколко съвета, за да ви помогнем да изградите и поддържате ясно и професионално онлайн присъствие и да се покажете в най-добрата си „виртуална“ светлина.

 

Top 4 tips for jobseekers on building a clean and professional online presence
Unsplash

Много фирми и служители по човешките ресурси признават, че преди да поканят кандидат на събеседване за работа, често го проверяват онлайн за евентуални „предупредителни знаци“ като проблемна активност в интернет или публикувани постове, които противоречат на ценностите на дружеството. Това означава, че неизтритите профили или публикации отпреди пет години, които вече не отразяват мнението ви, могат да попречат да получите мечтаната работа. От друга страна, добре подбраното онлайн присъствие може да бъде решаващ фактор да бъде поканени на събеседване за работа.

Проверете настройките си за поверителност

Едно от първите неща, които трябва да направите, е да изготвите списък на всички уебсайтове и канали в социалните медии, където имате личен профил. След това можете да проверите настройките за поверителност за всеки профил и да се уверите, че ваши снимки, публикации и дейности не са видими за всички. Например във Facebook или Twitter можете да направите така, че публикациите ви да се виждат само от хората в списъка ви с приятели или последователи. Някои платформи предлагат възможност да разгледате профила си като външен потребител. Това ще ви помогне да определите коя достъпна за всички дейност или информация бихте искали да бъде с частен характер.

Ако имате професионални профили в социални медии, които искате да останат достъпни за всички (напр. профил в LinkedIn), уверете се, че информацията е актуална и че сте спокойни за публикациите и дейността си на тази платформа.

Изтриване на проблемни публикации

Отделете време да разгледате дейността в акаунтите си в социалните медии и в други профили в интернет и махнете всяка информация, която може да бъде счетена за проблемна от потенциални работодатели. Например това може да включва видима за всички дейност в интернет, съдържаща противоречиво или явно съдържание. Докато разглеждате предишната си дейност и публикации, помислете как може да бъдат възприети от потенциален работодател. Ако имате съмнения, по-добре махнете/изтрийте публикацията или я направите с частен характер.

Прегледайте всички лични/професионални уебсайтове, които имате

Ако имате собствен уебсайт за хобита например, помислете дали искате той да бъде свързван с името или електронния ви адрес. Ако разполагате с професионален уебсайт за показване на вашия портфейл от услуги, уверете се, че сте спокойни за представената там информация и че тя е актуална. Ако имате стари уебсайтове, които вече не актуализирате, помислете дали не е по-добре да ги архивирате, ако това е по-лесно.

Търсене по име и електронен адрес онлайн

Това е един от най-често срещаните начини, чрез които работодателите най-напред търсят информация за вас. Потърсете информация за себе си, като изпишете името си в скоби (напр. „John Smith“) и направете отделно търсене по електронния си адрес. Разгледайте първите няколко страници с резултати от търсенето и проверете дали сте доволни от това, което виждате. Проверете и какви изображения са свързани с вашите заявки за търсене. Ако е необходимо, използвайте дадените по-горе съвети, за да се освободите от тези резултати. Имайте предвид, че за някои уебсайтове може да се наложи да се свържете с администратор и да поискате да свали от сайта информацията за вас. Резултатите от търсенето по име или електронен адрес няма да се актуализират веднага след промените, затова преценете добре времето си.

Прегледайте тези най-важни въпроси, които всеки търсещ работа трябва да задава на събеседването за работа.

 

Връзки по темата:

Най-важните 8 въпроса във връзка с пандемията от COVID-19, които всеки търсещ работа трябва да задава на събеседването за работа

 

Допълнителна информация:

Европейски дни на труда

Намерете съветници на EURES

Условия на живот и труд в страните от EURES

База с данни за работни места на EURES

Услуги на EURES за работодатели

Календар на събитията на EURES

Предстоящи онлайн събития

EURES във Facebook

EURES в Twitter

EURES в LinkedIn

Теми
Тенденции при набиране на персонал
Сектор
Accomodation and food service activitiesActivities of extraterritorial organisations and bodiesActivities of households as employers, undifferentiated goods- and servicesAdministrative and support service activitiesAgriculture, forestry and fishingArts, entertainment and recreationConstructionEducationElectricity, gas, steam and air conditioning supplyFinancial and insurance activitiesHuman health and social work activitiesInformation and communicationManufacturingMining and quarryingOther service activitiesProfessional, scientific and technical activitiesPublic administration and defence; compulsory social securityReal estate activitiesTransportation and storageWater supply, sewerage, waste management and remediation activitiesWholesale and retail trade; repair of motor vehicles and motorcycles

Опровержение

Статиите имат за цел да предоставят на потребителите на портала EURES информация по актуални теми и тенденции и да стимулират дискусия и дебат. Тяхното съдържание не отразява непременно гледната точка на Европейския орган по труда (ELA) или Европейската комисия. Освен това EURES и ELA не подкрепят споменатите по-горе уебсайтове на трети страни.