Nyhetsartiklar


Unga spanska tandläkare flyttar till Nederländerna

Ett samtal mellan två vänner, varav en nederländare bosatt i Spanien och en Euresrådgivare i Nederländerna, blev startskottet för ett pilotprojekt som lanserades 2014 för att hjälpa unga spanska tandläkare att få arbete i Nederländerna. Ett halvår senare tog 12 tandläkare chansen att flytta från Spanien till Nederländerna med hjälp av Ditt första Euresjobb. I år kommer siffran att stiga till cirka 40 personer.

Läs mer >>

03/07/2015


Nu har det blivit enklare att hjälpa ungdomar att hitta möjligheter att öka sin anställbarhet.

Dagens ungdomar har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Bristande erfarenhet och arbetsrelaterad kompetens är, tillsammans med få lämpliga möjligheter att förvärva denna kompetens, bara några av hindren som ungdomar i Europa ställs inför. De behöver stöd på vägen mellan avslutade studier och början på karriären för att göra det bästa av den här viktiga tiden i livet.

Läs mer >>

29/06/2015


Marco vill förkovra sig som sjuksköterska utomlands och ger sig därför av till Storbritannien

26-årige Marco Colombero vill pröva på att jobba inom den brittiska sjukvården för att utbyta idéer med andra sjuksköterskor och utvecklas som person.

Läs mer >>

26/06/2015


Euresrådgivare tänker kreativt

Har du någonsin tänkt på hur Euresrådgivarna kan hålla sig uppdaterade om vilka behov som arbetssökande, rekryterare och kollegor i andra länder kan ha? En Euresrådgivare kan få frågor om vilken sektor som helst. Det kan röra sig om så vitt skilda saker som läkemedel, IT och jordbruk. Euresrådgivarna måste veta vad som sker i branschen. För att få reda på det krävs lite kreativt tänkande. Så här gick en grekisk rådgivare tillväga för att följa med vad som händer i tekniksektorn.

Läs mer >>

22/06/2015


Positiv inställning det viktigaste för spansk sjuksköterska i Norge

För två år sedan följde Alba Gracia sitt hjärta och flyttade från Spanien till Norge för att arbeta som sjuksköterska. I Spanien är hennes berättelse ett exempel på en lyckad Eures-erfarenhet. Här får vi några tips från Alba och hennes Eures-rådgivare om hur man finner sig tillrätta i ett nytt land.

Läs mer >>

15/06/2015


Han lär sig nya rätter bland några av världens vackraste berg

Den unge kocken Matej Kulas har jobbat nio säsonger som kock i Kroatien, men arbetstillfällena är få och anställningsvillkoren alltför ofta osäkra. Han beslutade sig istället för att söka lyckan i Österrike och besökte en jobbmässa som anordnades av den lokala handelskammaren och Dieter Müller, som är Euresrådgivare i Vorarlberg. Det har han inte ångrat.

Läs mer >>

05/06/2015


Högre pensionsålder, karriärbyte senare i livet – nya mönster för äldre arbetstagare i EU

Den allmänna pensionsåldern i EU är 65, men detta håller på att förändras. Danmark, Frankrike, Tyskland och Spanien har beslutat sig för att höja pensionsåldern till 67 medan Storbritannien och Irland har 68 som målsättning. I de flesta länder kommer dessa förändringar att ske under 2020-talet. Redan nu är det många som arbetar längre, byter yrke eller börjar arbeta deltid.

Läs mer >>

03/06/2015


En pensionerad Eures-rådgivare berättar hur du lyckas med en flytt

Barbara Gorter-Zahuta har i 32 år arbetat med att matcha människor med möjligheter, och 15 av dessa år har varit i Eures-nätverkets tjänst i Nederländerna. I april gick hon i pension och vi sökte upp henne för en tillbakablick på de förändringar hon upplevt och för att prata om vad som krävs för att hitta hem i ett nytt land.

Läs mer >>

28/05/2015


Hårt arbete i trevlig miljö – Eures Belgien har hjälpt arbetssökande att få jobb hos Club Med

De som gärna vill jobba på en semesterort tror kanske att ett jobb hos Club Med är som att vara på semester. Arbetsgivare inom turism som möter den här missuppfattningen hoppas kunna ändra den med Euresrådgivarnas hjälp.

Läs mer >>

22/05/2015


Pingvinerna kallar – British Antarctic Survey söker medarbetare med olika profiler

Jobbar du med elektronik och it? Skulle du må bra av att göra något annorlunda och omväxlande? I så fall kanske British Antarctic Survey kan ha ett jobb för dig. Organisationen har nyligen publicerat en lista över lediga tjänster med uppdrag som varar från ett par månader till över ett år. Bland annat söker man en elektronikingenjör.

Läs mer >>

22/05/2015ansvarsfriskrivning

Artiklarna "Fokus på…" på Euresportalen ger användarna information om aktuella diskussioner och trender och är avsedda att uppmuntra till samtal och debatt. De återspeglar inte nödvändigtvis Europeiska kommissionens hållning.