Nyhetsartiklar


Over 30 years helping people to find work – retiring EURES advisor on making your move a success

For 32 years Barbara Gorter-Zahuta has been matching people to opportunities, 15 of those years have been spent within the EURES network in the Netherlands. She retired in April and we caught up with her to look back on the changes she has seen and find out what it takes to make a new country your new home.

Läs mer >>

28/05/2015


Hårt arbete i trevlig miljö – Eures Belgien har hjälpt arbetssökande att få jobb hos Club Med

De som gärna vill jobba på en semesterort tror kanske att ett jobb hos Club Med är som att vara på semester. Arbetsgivare inom turism som möter den här missuppfattningen hoppas kunna ändra den med Euresrådgivarnas hjälp.

Läs mer >>

22/05/2015


Pingvinerna kallar – British Antarctic Survey söker medarbetare med olika profiler

Jobbar du med elektronik och it? Skulle du må bra av att göra något annorlunda och omväxlande? I så fall kanske British Antarctic Survey kan ha ett jobb för dig. Organisationen har nyligen publicerat en lista över lediga tjänster med uppdrag som varar från ett par månader till över ett år. Bland annat söker man en elektronikingenjör.

Läs mer >>

22/05/2015


Tolv svenska manusförfattare får chansen att presentera sina idéer för polska producenter

Manusförfattande är en erkänt svår bransch att överleva i. Den 26 mars fick tolv svenska manusförfattare möjligheten att presentera sina idéer för professionella i branschen i samarbete med Polska filminstitutet. Mötet är resultatet av två års relationsbyggande mellan filminstitutet och Wanna Spiridonidou, som arbetar som Euresrådgivare i Sverige.

Läs mer >>

12/05/2015


Ditt första Euresjobb öppnar nya möjligheter i Tyskland

På bara sju månader har ett team som jobbar med "Ditt första Euresjobb" i södra Tyskland hjälpt 65 unga arbetssökande från Grekland, Spanien, Rumänien och Portugal att hitta nya möjligheter inom sjukvårdssektorn och hos små och medelstora företag som arbetar inom äldreomsorgen.

Läs mer >>

06/05/2015


Eures råd resulterar i fotoutställning

Den kreativa och kulturella sektorn svarar för 4,2 procent av EU:s BNP och sysselsätter omkring sju miljoner människor, främst i mindre företag. Detta framgår av en rapport som offentliggjordes 2014. Men behovet av en persons kreativa och konstnärliga förmåga är inte lika självklart som i andra sektorer, så rekryteringen följer inte samma mönster. Euresrådgivarna måste alltså ta till en annan strategi när de matchar konstnärer med jobbmöjligheter.

Läs mer >>

05/05/2015


Se till att din kompetens och personlighet går fram vid fjärrintervjuer

Skype, Google Hangouts eller Netop Live Guide är kommunikationskanaler på nätet som används allt oftare när arbetssökande ska övertyga arbetsgivare om att de är rätt person för en ledig tjänst. Telefonintervjuerna ökar också och blir allt populärare.

Läs mer >>

17/04/2015


Äldre arbetstagare som flyttar utomlands är erfarna och realistiska

Att ha erfarenhet kan vara en fördel på arbetsmarknaden. Men det kan också vara avskräckande för potentiella arbetsgivare. Det kan vara dyrare att anställa äldre arbetstagare. I lågkonjunkturer är yngre och ännu inte färdigutbildade personer ofta ett billigare alternativ. När utbudet av jobb som passar dig krymper i hemlandet kan det vara en god idé att ta Euresnätverket till hjälp och flytta utomlands.

Läs mer >>

17/04/2015


Är du missnöjd med lönen i ditt land? Så här mycket tjänar man i andra länder!

I forskning som stiftelsen WageIndicator Foundation bedriver jämförs hur mycket arbetstagare i olika länder tjänar i timmen för samma jobb. Med hjälp av ett verktyg kan du ta reda på skillnaderna inom olika yrken och se vilka länder som betalar bäst.

Läs mer >>

17/04/2015


Sverige – möjligheternas land för finska arbetssökande inom it

När Nokia i Finland förra sommaren aviserade nedskärningar hamnade många finska it-arbetare i en besvärlig situation. Samtidigt kämpade Sveriges växande tekniksektor för att fylla de lediga tjänsterna. Eures i Sverige och Finland noterade problemet och inledde en stor rekryteringskampanj för att matcha ihop personer och företag, med en lyckad jobbdag i december som höjdpunkt.

Läs mer >>

17/04/2015ansvarsfriskrivning

Artiklarna "Fokus på…" på Euresportalen ger användarna information om aktuella diskussioner och trender och är avsedda att uppmuntra till samtal och debatt. De återspeglar inte nödvändigtvis Europeiska kommissionens hållning.