Nyhetsartiklar


Unga svenska formgivare får hjälp att etablera sig

Rekryteringen inom sektorn för design och formgivning ser annorlunda ut än i andra branscher. Det är inte alla lediga jobb som annonseras ut och arbetsgivare kanske inser först när de har sett en formgivares arbete att de har behov av en formgivare.

Läs mer >>

06/05/2015


Ditt första Euresjobb öppnar nya möjligheter i Tyskland

På bara sju månader har ett team som jobbar med "Ditt första Euresjobb" i södra Tyskland hjälpt 65 unga arbetssökande från Grekland, Spanien, Rumänien och Portugal att hitta nya möjligheter inom sjukvårdssektorn och hos små och medelstora företag som arbetar inom äldreomsorgen.

Läs mer >>

06/05/2015


Eures råd resulterar i fotoutställning

Den kreativa och kulturella sektorn svarar för 4,2 procent av EU:s BNP och sysselsätter omkring sju miljoner människor, främst i mindre företag. Detta framgår av en rapport som offentliggjordes 2014. Men behovet av en persons kreativa och konstnärliga förmåga är inte lika självklart som i andra sektorer, så rekryteringen följer inte samma mönster. Euresrådgivarna måste alltså ta till en annan strategi när de matchar konstnärer med jobbmöjligheter.

Läs mer >>

05/05/2015


Se till att din kompetens och personlighet går fram vid fjärrintervjuer

Skype, Google Hangouts eller Netop Live Guide är kommunikationskanaler på nätet som används allt oftare när arbetssökande ska övertyga arbetsgivare om att de är rätt person för en ledig tjänst. Telefonintervjuerna ökar också och blir allt populärare.

Läs mer >>

17/04/2015


Äldre arbetstagare som flyttar utomlands är erfarna och realistiska

Att ha erfarenhet kan vara en fördel på arbetsmarknaden. Men det kan också vara avskräckande för potentiella arbetsgivare. Det kan vara dyrare att anställa äldre arbetstagare. I lågkonjunkturer är yngre och ännu inte färdigutbildade personer ofta ett billigare alternativ. När utbudet av jobb som passar dig krymper i hemlandet kan det vara en god idé att ta Euresnätverket till hjälp och flytta utomlands.

Läs mer >>

17/04/2015


Är du missnöjd med lönen i ditt land? Så här mycket tjänar man i andra länder!

I forskning som stiftelsen WageIndicator Foundation bedriver jämförs hur mycket arbetstagare i olika länder tjänar i timmen för samma jobb. Med hjälp av ett verktyg kan du ta reda på skillnaderna inom olika yrken och se vilka länder som betalar bäst.

Läs mer >>

17/04/2015


Sverige – möjligheternas land för finska arbetssökande inom it

När Nokia i Finland förra sommaren aviserade nedskärningar hamnade många finska it-arbetare i en besvärlig situation. Samtidigt kämpade Sveriges växande tekniksektor för att fylla de lediga tjänsterna. Eures i Sverige och Finland noterade problemet och inledde en stor rekryteringskampanj för att matcha ihop personer och företag, med en lyckad jobbdag i december som höjdpunkt.

Läs mer >>

17/04/2015


Att resa kan vidga dina vyer, men att arbeta utomlands gör dig smartare!

När du arbetar utomlands, möter nya kulturer och lär dig nya språk måste du tänka snabbt, vilket tränar upp hjärnan. En rad undersökningar visar att personer som arbetar eller studerar utomlands är bättre än andra på att tänka kreativt och lösa problem.

Läs mer >>

17/04/2015


Cv – hitta balansen mellan att marknadsföra dig själv och vara ärlig

Har du hört talas om mannen som åkte tunnelbana till en anställningsintervju och svor åt en annan passagerare som steg ur vagnen? När han kom fram till intervjun upptäckte han att mannen som han varit otrevlig mot satt mittemot honom och skulle intervjua honom. Han fick inte jobbet.

Läs mer >>

17/04/2015


Eures Slovenien hjälper Manca Müller att hitta det perfekta jobbet

Omgiven av elever är Manca Müller i sitt rätta element. Efter att ha lämnat sitt hem i Slovenien för att pröva på en dansk folkhögskola som elev var hon ledsen över att behöva lämna den när terminen var slut. Ett år senare var hon tillbaka som lärarassistent och nu har hon en tjänst inom skoladministrationen.

Läs mer >>

17/04/2015ansvarsfriskrivning

Artiklarna "Fokus på…" på Euresportalen ger användarna information om aktuella diskussioner och trender och är avsedda att uppmuntra till samtal och debatt. De återspeglar inte nödvändigtvis Europeiska kommissionens hållning.