Članek v novicah


Poskrbite, da bodo pri medkrajevnih razgovorih vaše znanje in veščine ter osebnost prišli do izraza

Skype, Google Hangouts ali Netop Live Guide – vse več je spletnih komunikacijskih kanalov, prek katerih lahko iskalci zaposlitve delodajalce prepričajo, da so najprimernejši kandidat za prosto delovno mesto. Vse bolj priljubljeni so tudi razgovori po telefonu.

Preberite več >>

17/04/2015


Starejši delavci se selijo v tujino – izkušeni in brez utvar

Izkušnje so lahko na trgu dela konkurenčna prednost, vendar pa lahko potencialne delodajalce tudi odvrnejo. Stroški zaposlitve starejših delavcev so lahko v gospodarskih panogah v recesiji višji, zato so delno usposobljeni mladi delavci pogosto cenejši. Ko se v vaši državištevilo delovnih mest, na katera bi se lahko prijavili, zmanjša, je lahko selitev v tujino ob pomoči mreže Eures dobra izbira.

Preberite več >>

17/04/2015


Niste zadovoljni s plačo v vaši državi? Ozrite se naokoli!

V raziskavi, ki jo je izvedla Fundacija WageIndicator, so primerjali urne postavke delavcev v različnih državah za enako opravljeno delo. Za primerjavo razlik po posameznih poklicih je na voljo posebno orodje, ki omogoča nazoren prikaz držav z najvišjimi plačami.

Preberite več >>

17/04/2015


Švedska je dežela priložnosti za finske iskalce zaposlitve s področja informacijske tehnologije

Ko je Nokia lani poleti napovedala odpuščanja na Finskem, so se številni tamkajšnji delavci s področja informacijske tehnologije znašli v zaskrbljujočem položaju. Sočasno pa so na Švedskem v čedalje večjem tehnološkem sektorju s težavo zapolnjevali prosta delovna mesta. Euresova urada na Švedskem in Finskem sta opazila to neskladje ter začela veliko kampanjo za pritegnitev delavcev, ki se je sklenila decembra z uspešnim dnevom zaposlovanja.

Preberite več >>

17/04/2015


S potovanji si sicer širite obzorje, vendar pa z delom v tujini postanete pametnejši!

Delo v tujini, spoznavanje novih kultur, učenje novih jezikov – ko morate misliti hitro, vaši možgani pridno telovadijo. Več študij je pokazalo, da so ljudje, ki delajo ali študirajo v tujini, pri ustvarjalnem mišljenju in reševanju težav uspešnejši kot drugi.

Preberite več >>

17/04/2015


Življenjepis – pravo ravnovesje med samopromocijo in poštenostjo

Ali ste že slišali zgodbo o moškem na podzemni železnici, ki se je peljal na razgovor za službo in je drugemu potniku ukazal, naj se pobere iz vagona? Ko je prišel na razgovor, je ugotovil, da sedi moški, do katerega je bil nesramen, nasproti njega v vlogi izpraševalca. Seveda službe ni dobil.

Preberite več >>

17/04/2015


ures Slovenija pomagal Manci Müller do njene idealne službe

Obkrožena z dijaki je Manca Müller v svojem elementu. Iz domače Slovenije se je odpravila na Dansko, da bi tam obiskovala ljudsko srednjo šolo, ki jo je na koncu semestra žalostna zapustila. Le leto dni pozneje se je nanjo vrnila kot pomožna učiteljica, zdaj pa je stalno zaposlena v upravi šole. „Eures Slovenija me je podpiral in mi vlil potrebno samozavest, da sem se spopadla z birokratskimi ovirami in se preselila," pravi Manca.

Preberite več >>

17/04/2015


Srečanja ob hrani – spoznajte domačine in okusite novo kulturo

Storili ste torej veliki korak naprej: mreža Eures vam je v drugi državi pomagala poiskati delo, ki vam ustreza, in začenja se novo poglavje v vašem življenju. Spoprijemanje z izzivi novega okolja je včasih lahko zahtevno, toda če želite bolje spoznati domačine, so morda srečanja ob hrani kot nalašč za vas.

Preberite več >>

17/04/2015


Spoznajte ekipo, ki stoji za evropskimi spletnimi dnevi zaposlovanja

Evropski (spletni) dnevi zaposlovanja so postali eno od najučinkovitejših orodij mreže Eures za povezovanje iskalcev zaposlitve in delodajalcev po vsej Evropi. Za organizacijo teh dogodkov je potrebnega veliko zahtevnega dela. Pogovarjali smo se s posamezniki, ki pripomorejo k uresničevanju evropskih spletnih dni zaposlovanja.

Preberite več >>

17/04/2015


„Človeška razsežnost“ Euresove službe za pomoč uporabnikom je ključna za učinkovito reševanje težav

Za številne iskalce zaposlitve in delodajalce je Eures spletno orodje za proučitev možnosti, ki jih ponuja evropski trg dela. Za učinkovito delovanje Euresovega portala je potrebno intenzivno zakulisno delo. Pogovarjamo se z Evi Guinou, koordinatorko Euresove službe za pomoč uporabnikom, ki si skupaj s svojo ekipo v Luxembourgu prizadeva za učinkovito reševanje težav uporabnikov, povezanih s portalom.

Preberite več >>

17/04/2015odklanjanje odgovornosti

Namen člankov v rubriki "V žarišču …" je obveščati uporabnike portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujati razpravo in izmenjavo mnenj. Članki ne izražajo nujno stališča Evropske komisije.