Članek v novicah


Povezati mlade in priložnosti za njihovo boljšo zaposljivost je zdaj veliko lažje

Dandanes se zdi, da je mladim, ki želijo začeti poklicno pot, na trgu dela sreča obrnila hrbet. Pomanjkanje izkušenj in spretnosti, povezanih z delom, na eni strani ter pomanjkanje ustreznih priložnosti za pridobitev teh spretnosti na drugi strani je samo nekaj ovir, ki pestijo mlade Evropejce. Pri težavnem prehodu iz šole ali univerze na poklicno pot potrebujejo podporo, da bi čim bolje izkoristili ta odločilni trenutek v svojem življenju.

Preberite več >>

29/06/2015


Učenje novih spretnosti in znanj na področju medicinske nege v drugi državi – Marco se odpravlja v Združeno kraljestvo

Izmenjava idej z drugimi medicinskimi sestrami in zdravstvenimi tehniki ter osebnostni razvoj – zaradi teh dveh ciljev se je 26-letni Marco Colombero odločil za delo v nacionalni zdravstveni službi Združenega kraljestva.

Preberite več >>

26/06/2015


Euresovi svetovalci razmišljajo ustvarjalno

Ste se že kdaj vprašali, kako Euresovi svetovalci uspejo zadovoljiti potrebe iskalcev zaposlitve, delodajalcev in svojih sodelavcev iz drugih držav? Zdravstvo, informacijska tehnologija, kmetijstvo – Euresovi svetovalci lahko prejmejo prošnjo za pomoč v zvezi s katero koli gospodarsko panogo. Da bi se lahko uspešno odzvali na take prošnje, morajo biti seznanjeni z najnovejšimi dogajanji, kar seveda od njih zahteva veliko ustvarjalnosti. V nadaljevanju je predstavljena zgodba o tem, kako se je eden od grških svetovalcev lotil tega izziva na področju inženirstva.

Preberite več >>

22/06/2015


Za špansko medicinsko sestro na Norveškem je pomembna pozitivna naravnanost

Alba Gracia je pred dvema letoma poslušala srce, se iz Španije preselila na Norveško in tam sprejela službo kot medicinska sestra. V Španiji velja za dober primer uspešne izkušnje z Euresom. Od Albe in njenega Euresovega svetovalca smo dobili nekaj nasvetov o naselitvi v novi državi.

Preberite več >>

15/06/2015


Učenje novih kuharskih veščin v eni od najlepših gorskih verig na svetu

Mladi kuhar Matej Kulas je devet sezon delal kot kuhar na Hrvaškem, vendar so v tej državi priložnosti redke, zaposlitve pa vse prepogosto negotove. Zato se je odločil ozreti v Avstrijo, kjer se je udeležil zaposlitvenega sejma, ki sta ga organizirala Dieter Müller, Euresov svetovalec s sedežem v Vorarlbergu, in lokalna gospodarska zbornica. Od takrat se ne ozira več nazaj.

Preberite več >>

05/06/2015


Višje upokojitvene starosti, zamenjave poklicne poti pozneje v življenju – vzorec dela starejših delavcev v EU se spreminja

Splošna upokojitvena starost v EU je trenutno 65 let, vendar se bo še spremenila. Danska, Francija, Nemčija in Španija so se odločile upokojitveno starost povišati na 67 let, Britanija in Irska pa sta si za cilj zadali 68 let. V večini držav bodo te spremembe začele veljati v 20. letih tega stoletja. Številni ljudje že zdaj delajo dlje, pri čemer bodisi zamenjajo poklicno pot bodisi začnejo delati s skrajšanim delovnim časom, odvisno od svojih potreb.

Preberite več >>

03/06/2015


Euresova svetovalka, ki po več kot 30 letih zagotavljanja pomoči iskalcem zaposlitve odhaja v pokoj, svetuje, kako se uspešno preseliti v drugo državo

Barbara Gorter-Zahuta je 32 let usklajevala zaposlitvene želje ljudi in razpoložljive priložnosti za delo, od tega 15 let v mreži Eures na Nizozemskem. Aprila se je upokojila, mi pa smo se srečali z njo, da bi skupaj obudili spomin na spremembe, ki jim je bila priča, in ugotovili, kaj je potrebno, da vaša nova država postane vaš novi dom.

Preberite več >>

28/05/2015


Pingvini se oglašajo – raziskovalno središče Britanskega antarktičnega ozemlja ponuja prosta delovna mesta za najrazličnejše profile

Če vas zaposlitev na področju elektronike in računalništva dolgočasi, potem je morda čas, da si popestrite poklicno življenje. Če je tako, potem ima raziskovalno središče Britanskega antarktičnega ozemlja morda zaposlitev za vas. Organizacija je objavila seznam prostih delovnih mest, ki jih mora zapolniti, delo pa lahko traja od nekaj mesecev do več kot leto. Inženir elektrotehnike je samo eden od profilov.

Preberite več >>

22/05/2015


Trdo delo, prijetno vzdušje – Eures Belgija pomaga iskalcem zaposlitve do zaposlitve v letovišču Club Med

Kdor je pripravljen delati v letovišču, bi lahko pomislil, da je biti zaposlen v letovišču Club Med kot biti na počitnicah. Delodajalci v turizmu, ki se srečujejo s tem izzivom, upajo, da jim bodo to napačno prepričanje pomagali spremeniti Euresovi svetovalci.

Preberite več >>

22/05/2015


12 švedskih scenaristov je dobilo priložnost, da se predstavijo poljskim producentom

Pisanje scenarijev je področje, na katerem je izjemno težko preživeti. Dvanajst švedskih scenaristov je 26. marca dobilo veliko spodbudo, saj so svoje ideje v sodelovanju s Poljskim filmskim inštitutom predstavili strokovnjakom iz industrije. Ta priložnost je bila rezultat dvoletnih prizadevanj pri izgradnji odnosov med inštitutom in Euresovo svetovalko Wanno Spiridonidou, ki deluje na Švedskem.

Preberite več >>

12/05/2015odklanjanje odgovornosti

Namen člankov v rubriki "V žarišču …" je obveščati uporabnike portala EURES o aktualnih temah in trendih ter spodbujati razpravo in izmenjavo mnenj. Članki ne izražajo nujno stališča Evropske komisije.