Namigi in nasveti


Najemanje delavcev iz drugih držav Evropskega gospodarskega prostora (EGP) lahko podjetjem omogoči, da poiščejo motivirane in usposobljene delavce, zlasti če v določenih gospodarskih panogah primanjkuje domače delovne sile. Prispeva lahko tudi k povečanju inovativnosti in konkurenčnosti podjetij.

Če še niste iskali delavcev v drugi evropski državi, je to lahko težka naloga. Kako začeti? Kaj je treba upoštevati? Pri kom je mogoče poiskati pomoč in podporo?

Tridelni kontrolni seznam spodaj vam ponuja zamisli, kaj je treba storiti pred (postopek raziskovanja) zaposlovanjem iz tujine, med njim (postopek zaposlovanja v drugi državi EGP) in po njem (postopek zadržanja).

Kontrolni seznam

Če imate kakšno vprašanje o zaposlovanju iz tujine, kliknite na „Stopite v stik s svetovalcem EURES“ in našli boste najbližjega Euresovega svetovalca.
Za navdih vam ponujamo nekaj izjav delodajalcev, ki so izkoristili možnost zaposlovanja delavcev iz tujine, bodisi s pomočjo Euresovih svetovalcev bodisi prek zaposlitvenih sejmov, ki jih je organiziral EURES:

ZDRUŽENO KRALJESTVO

"Družba „Jacaranda Recruitment“ že nekaj let uspešno sodeluje z Euresom. Deležni smo bili podpore pri iskanju ustreznih kandidatov za stalno zaposlitev v socialnem sektorju v Združenem kraljestvu, zato se že veselimo dogodkov v prihajajočem letu ter drugih oblik sodelovanja s svojimi evropskimi sosedi."

Rene Mantik, svetovalec za področje mednarodnega trženja
Jacaranda Recruitment, Združeno kraljestvo

NIZOZEMSKA

"Z Euresom sodelujemo že vse od leta 1996. Vsako leto nam več svetovalcev v različnih državah pomaga pri zaposlitvi približno 370 sezonskih delavcev. Euresovi svetovalci so vedno pripravljeni pomagati, so dobro obveščeni in vedo, kako umestiti našo družbo v svoji državi. Imamo izredno zaupanje v EURES in smo počaščeni, da lahko sodelujemo z njim."

Isabelle van Aarle, generalna direktorica
Cosmo Entertainment, Nizozemska

MALTA

"Podjetje MISCO z Malte je z velikim zadovoljstvom sodelovalo na evropskem zaposlitvenem sejmu v Bruslju. MISCO je tokrat sploh prvič sodeloval na mednarodnem zaposlitvenem sejmu. Ker je bila izkušnja pozitivna, se že veselimo naslednjih sejmov v prihodnosti. EURES je prispeval k uspehu zaposlitvenega sejma in radi bi se jim zahvalili za pomoč, ki smo je bili deležni."

Joanne Scerri
kadrovska direktorica, MISCO
Malta

GRČIJA

"V podjetju Climax radi zaposlujemo mednarodno osebje, saj sodelujemo s strankami iz tujine. EURES je popolna rešitev za našo restavracijo, pri zagotavljanju storitev je učinkovit in resnično koristen. Kadar iščemo nove delavce, naš krajevni Euresov svetovalec natančno ve, kakšne ljudi potrebujemo, in nas pokliče, čim naleti na zanimiv življenjepis."

Papangelis Polyhronis, lastnik
restavracije in bara Climax, Grčija

Vabimo vas, da nam po e-pošti pošljete predloge za nove teme, ki bi jih lahko vključili na kontrolni seznam (elektronska pošta: empl-eures@ec.europa.eu).