Noutăți


„Garanția pentru tineret” după trei ani - cum se desfășoară?

Picture

Garanția pentru tineret și Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor care o susține sunt două inițiative UE instituite pentru a sprijini tinerii adulți să beneficieze de încadrare profesională, formare sau ucenicie la locul de muncă. Instituite în urmă cu trei ani, programele, care vizează combaterea șomajului în rândul tinerilor în Europa, au sprijinit milioane de tineri. Cu toate acestea, deși rezultatele sunt bune, Comisia Europeană este sigură că mai sunt multe de făcut.

Comisia investește în consolidarea acestor tendințe încurajatoare prin adăugarea a încă 2 miliarde EUR pentru a continua desfășurarea „Garanției pentru tineret” și pentru a sprijini încă 1 milion de tineri până în 2020.

Un angajament politic care a fost luat de toate statele membre ale UE în aprilie 2013, „Garanția pentru tineret” urmărește să furnizeze pentru toate persoanele cu vârsta sub 25 de ani o ofertă de locuri de muncă de bună calitate, de continuare a educației, de intrare în ucenicie sau de efectuare a unui stagiu, în termen de patru luni de la intrarea în șomaj sau de la absolvirea unui program de educație formală.

În mesajele sale Tweet de la sfârșitul lunii septembrie, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, Marianne Thyssen, a afirmat că trebuie menținute eforturile pentru scăderea #șomajului . „«Garanția pentru tineret» a făcut o diferență în viața a mai bine de 9 milioane de tineri. Prin angajament politic continuu, vom valorifica beneficiile eforturilor depuse până în prezent și vom avea rezultatele pe care ne străduim să le obținem.”

Începând cu 2013, șomajul a scăzut de la un maxim de 24,4 % până la 18,9 % în 2016, iar ponderea persoanelor cu vârsta între 15-24 de ani care nu sunt încadrate profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET) a scăzut de la 13,2 % în 2012 la 12,0 % în 2016.

„Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor” (YEI) este principalul program de finanțare al UE pentru a facilita dezvoltarea „Garanției pentru tineret”. Aceasta se axează în special pe regiuni în care șomajul în rândul tinerilor este mai mare de 25 %. Cu 6,4 miliarde EUR, s-a furnizat sprijin direct pentru peste 1,4 milioane de tineri NEET care trăiesc în regiunile cu necesitățile cele mai mari.

Din anul 2013, există cu 1,4 milioane mai puțini șomeri în UE și cu 900 000 mai puțini NEET. În cadrul programelor s-au înscris 14 milioane de tineri, iar  9 milioane au acceptat o ofertă de încadrare profesională, de educație, de stagiu sau de ucenicie.

Iată ce au de spus Tina din Slovenia, Aristea din Grecia, Nicolay din Bulgaria și Elvis din Lituania despre modalitatea în care „Garanția pentru tineret” și YEI i-a ajutat să realizeze un progres în muncă sau formare.

 

Linkuri conexe:

Garanția pentru tineret și Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor

Raportul Comisiei evidențiază progresul „Garanției pentru tineret” și al „Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”

#garanțiapentrutineret

#ocupareaforțeidemuncăînrândultinerilor

 

Mai multe informații:

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor  EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

 

Declinarea responsabilității:  Vă rugăm să rețineți că nici EURES, nici Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru site-urile părților terțe menționate mai sus.

06/12/2016

<< Înapoi la lista de articole
 
Avertisment

Articolele „Focus pe…" sunt destinate să furnizeze utilizatorilor portalului EURES informaţii despre subiectele şi tendinţele actuale şi să stimuleze discuţiile şi dezbaterile. Ele nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Comisiei Europene.