• Evenimente

Noutăți


„Primul tău loc de muncă EURES” l-a ajutat pe tânărul polonez să intre puțin în focul acțiunii, în Italia.

Maciej Słowikowski, un polonez în vârstă de 25 de ani, trăia și lucra ca bucătar șef la un bistro animat din centrul Londrei. Aceasta până s-a înscris în EURES cu două luni în urmă și a început un întreg proces de schimbare totală a vieții sale.
Picture

Maciej a urmat întâi cursuri de formare ca tehnician mecanic la Școala Tehnică Superioară din Wieruszow, Polonia, până să își urmeze pasiunea pentru bucătărie printr-un curs de gastronomie profesionist organizat la Școala de restauratori din Cracovia.

 

După absolvirea cursului culinar, a hotărât să își urmeze cea de-a doua pasiune, aceea de a călători, luând calea Regatului Unit. După o scurtă perioadă ca angajat în construcții, a găsit un loc de muncă în industria restaurantelor, pentru ca în trei ani de zile să ajungă bucătar șef.

 

Totuși, viața în Londra nu avea să fie așa cum sperase el. Nemulțumit de funcția pe care o ocupa la momentul respectiv și încercat de singurătatea pe care ajung să o resimtă mulți expatriați, Maciej a decis să se alăture rudelor sale din Italia. Din păcate, neavând nicio experiență în ceea ce privește bucătăria, limba și cultura italiană, a crezut că visul său este imposibil de realizat.

 

Ei bine, tocmai când credea că nu mai există nicio speranță, l-a cunoscut pe consilierul EURES, Stefania Garofalo. La aflarea situației sale, Stefania s-a gândit că programul „Primul tău loc de muncă EURES” ar putea fi soluția ideală. „Primul tău loc de muncă EURES” este un sistem de mobilitate a locurilor de muncă menit să ajute tinerii europeni cu vârste între 18 și 30 de ani să își găsească un loc de muncă în alte țări ale UE.

 

Vorbind despre interacțiunea sa cu EURES, Maciej a declarat: „Stefania Garofalo m-a ajutat să găsesc un stagiu și un curs de limbă. Ea s-a aflat în contact cu mine la fiecare pas.”

 

Stefania l-a ajutat și îndrumat pe Maciej să se înscrie în programul „Primul tău loc de muncă EURES” și i-a găsit un post de ucenic în nord-estul Italiei, în regiunea Friuli-Venezia Giulia, la un restaurant aglomerat, dar prietenos din centrul orașului Pordenone, „Alla Catina”.

 

Maciej și-a făcut griji la început în legătură cu bariera lingvistică, mai ales la locul de muncă, însă acum consideră că nu este o așa mare problemă.

 

„În restaurantul «Alla Catina» găsești mulți tineri care vorbesc limba engleză, dar și mulți vorbitori nativi de limbă italiană, fapt care realmente mă motivează și mă ajută să învăț această limbă”, a adăugat el.

 

Maciej se obișnuiește foarte bine cu noua sa viață în nord-estul Italiei și deja și-a cumpărat o mașină pentru a se deplasa mai ușor.

 

Vorbind despre experiența sa cu programul „Primul tău loc de muncă EURES”, Maciej a declarat: „Experiența mea cu EURES a fost una foarte frumoasă încă de la început. Consider că EURES oferă o șansă uriașă tinerilor care intenționează să exploreze o țară europeană și care doresc să dobândească experiențele și competențele de care au nevoie.”

 

Dacă doriți să aflați mai multe despre EURES sau despre programul „Primul tău loc de muncă EURES”, căutați informații suplimentare aici!

 

Linkuri conexe:

 

Programul Primul tău loc de muncă EURES

 

 

Mai multe informații:

 

Găsiți un consilier EURES

 

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

 

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

 

Servicii EURES pentru angajatori

 

Calendarul evenimentelor EURES

 

Următoarele evenimente online

 

EURES pe Facebook

 

EURES pe Twitter

 

EURES pe LinkedIn

 

EURES pe Google+

 

Declinarea responsabilității:  Vă rugăm să rețineți că nici EURES, nici Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru site-urile părților terțe menționate mai sus.

 

14/09/2017

<< Înapoi la lista de articole
 
Avertisment

Articolele „Focus pe…" sunt destinate să furnizeze utilizatorilor portalului EURES informaţii despre subiectele şi tendinţele actuale şi să stimuleze discuţiile şi dezbaterile. Ele nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Comisiei Europene.