• Evenimente

Noutăți


<< Înapoi la lista de articole

Cum se pot pregăti angajatorii pentru noul mod de lucru hibrid?

Conform unui nou sondaj, majoritatea lucrătorilor din UE preferă, după pandemie, să lucreze de acasă cel puțin câteva zile pe săptămână. Acest model hibrid oferă companiilor noi oportunități de creare a unor noi moduri de lucru. Ce trebuie să aibă în vedere întreprinderile atunci când pun în aplicare acest nou model?
Picture

Un nou sondaj realizat de Eurofound arată că majoritatea lucrătorilor din UE preferă să lucreze de acasă măcar ocazional (dacă nu există restricții legate de COVID-19), cea mai răspândită preferință fiind modul de lucru hibrid (32 %). Multe întreprinderi se află încă la stadiul de a-și da seama ce consecințe va avea modul de lucru „hibrid” și cum se pot adapta la această nouă tendință, ca să-și păstreze eficiența.

Pentru majoritatea companiilor, introducerea modului de lucru hibrid va presupune o schimbare semnificativă în ceea ce privește cultura muncii, precum și elaborarea de noi politici și practici. Companiile care nu susțin formele de lucru flexibile riscă să aibă o fluctuație mare a personalului și o implicare redusă din partea angajaților. De asemenea, aceste companii riscă să pară mai puțin atrăgătoare pentru solicitanții de locuri de muncă și pentru eventualele persoane recrutate pentru angajare. Așadar, ce trebuie să aibă în vedere companiile atunci când pun în aplicare modul de lucru hibrid?

Să realizeze o evaluare a riscurilor

Încă de la începutul pandemiei, a fost foarte vehiculată ideea ca angajatorii să fie receptivi la nevoile angajaților, însă este la fel de important ca proprietarii de companii să fie receptivi și la nevoile întreprinderii lor. Înainte de a concepe politica relevantă, angajatorii trebuie să ia în considerare realizarea unei evaluări a riscurilor, cu ajutorul căreia să exploreze impactul potențial al modului de lucru hibrid asupra personalului, dar și asupra companiei. Această evaluare îi va ajuta pe proprietarii de companii să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la atribuțiile care pot fi îndeplinite de la distanță, la numărul de zile de telemuncă pe săptămână/lună și la locurile din care i se poate permite personalului să lucreze (de exemplu, dacă angajatul se află într-o zonă cu fus orar diferit, poate fi nevoie ca programul lui de lucru să fie schimbat pentru a corespunde cu programul de lucru principal al întreprinderii).

Să asigure un tratament egal

Atunci când elaborați politica companiei dumneavoastră privind modul de lucru hibrid, asigurați-vă că liniile directoare sunt echitabile pentru toți angajații și că nu duc la discriminări în funcție de vârstă, handicap, gen, stare civilă, sarcină și maternitate, rasă, religie, sex și orientare sexuală. Este important să vă consultați cu departamentul de RU sau cu un specialist extern, astfel încât noile politici să nu provoace tensiuni în rândul angajaților și să nu fiți pasibil de a fi chemat în judecată. Trebuie să vă asigurați, de asemenea, că angajații care lucrează de acasă nu sunt tratați diferit față de cei care lucrează numai la birou.

Să construiască o relație bazată pe încredere între angajator și angajat

Atunci când COVID-19 a obligat companiile să își închidă birourile, iar telemunca a devenit o regulă, mulți angajatori și-au pus problema cum să monitorizeze personalul și cum să se asigure că angajații nu abuzează de noua „libertate”. În eforturile lor de a se simți în control, unii proprietari de întreprinderi au instituit sisteme de monitorizare care au fost considerate o intruziune în intimitatea lucrătorilor. Sentimentul de a fi urmărit permanent poate fi demoralizant pentru angajați, care pot avea senzația că nu sunt demni de încredere. Monitorizarea trebuie să fie transparentă și să vizeze doar ceea ce este de interes pentru întreprindere. Altfel spus, este mai important să vă asigurați că angajații dumneavoastră sunt în siguranță și își îndeplinesc sarcinile, decât să monitorizați câte ore petrec lucrând efectiv în fața calculatorului.

Pe măsură ce se relaxează restricțiile, angajații se pregătesc să se întoarcă la locul de muncă și se întreabă, poate, cum se vor simți acolo. Iată patru sfaturi pentru a întâmpina cum se cuvine angajații care se întorc la locul de muncă.

 

Linkuri conexe:

Patru sfaturi pentru a întâmpina cum se cuvine angajații care se întorc la locul de muncă după pandemia de COVID-19

Munca în timpul pandemiei de COVID-19

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Căutare consilieri EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

03/08/2021

<< Înapoi la lista de articole
 
Avertisment

Articolele sunt destinate să furnizeze utilizatorilor portalului EURES informații despre subiectele și tendințele actuale și să stimuleze discuțiile și dezbaterile. Conținutul lor nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Autoritatea Europeană A Muncii (ELA) sau Comisiei Europene. În plus, nici EURES, nici ELA nu promovează site-urile părților terțe menționate mai sus.