• Evenimente

Noutăți


<< Înapoi la lista de articole

Germania avea nevoie de lucrători în sectorul serviciilor de îngrijire... deci Cristina s-a urcat în avion

Cristina Cañadas Pequin, ajutor de asistent medical din Spania, trebuia să-și găsească rapid un loc de muncă. Contractul ei temporar tocmai se terminase, iar posibilitățile de angajare pe plan local erau puține. După ce și-a depus candidatura pentru un post de ucenic în Germania prin intermediul programului „Primul tău loc de muncă EURES” (YfEJ), ea a reușit în sfârșit să găsească postul pe care îl căuta.
Picture

Cristina și-a asigurat un post de ucenic la „Haus Margerita”, un serviciu de îngrijire specializată, unde oferă asistență de specialitate persoanelor cu probleme de sănătate psihică:

„Slujba mea este să am grijă de persoanele care au cea mai mare nevoie”, explică Cristina. „De exemplu, asist beneficiarii serviciului în timpul meselor și îi ajut să-și mențină sănătatea fizică. În plus, le sunt alături pentru a-i motiva și pentru a inspira un sentiment de încredere și de siguranță.”

Programul YfEJ era atrăgător din două motive. „În primul rând, aflându-mă în șomaj, îmi era foarte greu să găsesc un loc de muncă acasă, în Spania. În plus, perspectiva dobândirii unei experiențe de lucru de calitate, combinată cu șansa de a locui în străinătate, m-a atras în mod deosebit... Era un vis devenit realitate”.

Depunându-și candidatura pentru acest post prin intermediul YfEJ, Cristina a beneficiat de un ajutor considerabil pentru a se pregăti pentru o nouă viață în străinătate.

„Programul m-a ajutat să-mi găsesc un loc de muncă pe care îl îndrăgesc, dar mi-a oferit și o sumă de bani ca să mă instalez... În plus, particip săptămânal la cursuri de limbă germană, tot datorită proiectului”.

În cursul celor trei ani de ucenicie, Cristina îmbină educația și formarea profesională cu activitatea practică. Aceasta înseamnă că dobândește competențele necesare pentru a avansa în carieră, obține calificări noi și câștigă un salariu decent – toate în același timp.

„Urmez un tip de program de formare pe care germanii îl numesc «Ausbildung». Aceasta înseamnă efectiv că o lună lucrez în firmă, după care o lună merg la școală, apoi mă întorc la lucru și tot așa. Rezultatul este că, atunci când sunt la lucru, pun în practică tot ce am învățat la cursuri”.

Prin acceptarea locului de muncă la Haus Margerita, Cristina a avut un rol și în reducerea deficitului de personal al țării într-o perioadă în care aproape două treimi din centrele de îngrijire din Germania au insuficient personal.

Stefanie Goldwich, directoarea centrului de îngrijire, explică: „Sectorul îngrijirilor medicale se extinde constant, iar deficitul de competențe reprezintă, din păcate, o problemă gravă în regiunea noastră. Deoarece aveam mai multe posturi vacante decât candidați potriviți, am fost nevoiți să apelăm la programul YfEJ pentru ajutor”.

YfEJ a venit repede în ajutor și a pus-o pe Stefanie în legătură cu Cristina. „Programul YfEJ a fost de mare ajutor pentru întregul proces organizatoric; a fost de ajuns doar să semnalăm că suntem interesați să angajăm un ucenic din străinătate”, spune Stefanie. „Desigur, am menționat și câteva criterii de angajare... De exemplu, angajatul nostru potențial trebuia să aibă certificat de absolvire a zece clase („Mittlere Reife”) și să fi terminat un program de formare în domeniul sanitar”.

După ce YfEJ i-a transmis datele de contact ale Cristinei, procedura de recrutare a fost foarte simplă. După un mic schimb inițial de corespondență prin e-mail, Cristina a venit să-i cunoască în persoană pe Stefanie și pe colegii ei la centrul de îngrijire și, după ce a făcut o impresie bună la interviu, aceștia au hotărât să o angajeze.

Principala provocare cu care s-a confruntat Cristina a fost necesitatea de a se familiariza rapid cu limba germană, în special cu termenii tehnici, iar Stefanie recunoaște că în această privință era într-o „poziție de start mai proastă” decât ucenicii germani. Tot ea afirmă însă că acest lucru nu a creat obstacole, deoarece interacțiunea cu pacienții „este în mare parte non-verbală și presupune utilizarea frecventă a mimicii și a gesticii”.

Stefanie consideră că Cristina a fost și este „de mare ajutor”, iar Haus Margerita îi oferă cursuri suplimentare de limba germană, cu accent pe terminologia de specialitate.

La rândul său, Cristina este dornică să încurajeze alți tineri să participe la programul YfEJ:

„Este o oportunitate foarte bună și totodată foarte grea... dar dacă sunteți calificați și motivați, YfEJ vă deschide ușile. Veți câștiga încredere deoarece veți locui independent, vă veți gestiona proprii bani, veți lega prietenii și vă veți adapta la viața din altă țară... Eu voi fi mereu recunoscătoare pentru această șansă extraordinară”.

„Primul tău loc de muncă EURES” este un program de mobilitate profesională al Uniunii Europene. Pentru a afla mai multe despre posibilitățile de angajare și formare pe teritoriul UE sau pentru a găsi angajați cu competențele de care aveți nevoie, contactați unul dintre serviciile de ocupare a forței de muncă sau luați legătura cu consilierul EURES local prin intermediul portalului EURES.

 

Linkuri conexe:

Deutsche Welle – „Germania caută cu disperare personal pentru îngrijiri medicale

Portalul EURES

 

Mai multe informații:

Zilele europene ale locurilor de muncă

Drop’pin@EURES

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

 

Declinarea responsabilității: Vă rugăm să rețineți că nici EURES, nici Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru site-urile părților terțe menționate mai sus.

16/03/2018

<< Înapoi la lista de articole
 
Avertisment

Articolele „Focus pe…" sunt destinate să furnizeze utilizatorilor portalului EURES informaţii despre subiectele şi tendinţele actuale şi să stimuleze discuţiile şi dezbaterile. Ele nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Comisiei Europene.