Noutăți


De la hobby la afacere - „Garanția pentru tineret” ajută o tânără din Grecia să își realizeze visul

Picture

După încheierea studiilor, pentru Aristea Zachari au urmat trei luni de căutare zadarnică a unui loc de muncă, timp în care a devenit dependentă de părinți din punct de vedere financiar și a început să se îngrijoreze în legătură cu viitorul său. Așa că, în momentul în care oficiul local pentru ocuparea forței de muncă i-a prezentat programul „Garanția pentru tineret”, Aristea a profitat de șansa de a se înscrie în program și de a învăța meseria de coafeză.

„A fost extraordinar că am aflat despre acest program ”, explică ea, „pentru că am simțit că pentru mine e o șansă să învăț și să practic meseria care îmi place.” Programul „Garanția pentru tineret” a ajutat-o să urmeze o perioadă de ucenicie personalizată de doi ani, în care instruirea la locul de muncă a fost îmbinată cu cursuri teoretice.

„Dacă îmi era greu să învăț dimineața la locul de muncă cum se face un anumit lucru, aveam posibilitatea să îi întreb după-amiaza pe profesorii de la școală și apoi să pun în practică ziua următoare ceea ce am învățat,” mărturisește Aristea.

Doi ani mai târziu, Aristea a câștigat nu numai o mulțime de noi competențe, ci și încredere în sine. „Ucenicia mi-a dat șansa să văd lucrurile dintr-o nouă perspectivă. Am învățat despre lucrul în echipă și despre felul în care să mă ocup de clienți.” Astfel, Aristea a ajuns să nu mai depindă atât de mult de părinții săi. „Mi-am câștigat proprii bani pentru prima oară în viața mea și m-am simțit foarte mândră de mine,” adaugă ea. „Cred că m-am maturizat și în același timp am devenit mai responsabilă.”

Deci, ce urmează să facă Aristea în continuare? Acum, la încheierea perioadei de ucenicie, unul dintre saloanele la care a lucrat i-a oferit un loc de muncă, însă ea se gândește să continue pe cont propriu și să își înființeze o mică afacere.

„Sunt conștientă că în contextul situației economice actuale va fi dificil, dar am 2 ani de experiență valoroasă de lucru și cred că pot reuși dacă mă străduiesc.”

 

Ce este „Garanția pentru tineret”?

„Garanția pentru tineret” oferă o metodă nouă de reducere a nivelului șomajului în rândul tinerilor, asigurându-se că toți tinerii cu vârsta sub 25 de ani primesc o ofertă – concretă și de bună calitate – de loc de muncă, de ucenicie, de stagiu sau de continuare a studiilor în termen de 4 luni de la terminarea studiilor sau de la pierderea locului de muncă. Găsiți aici răspunsuri la întrebările frecvente despre „Garanția pentru tineret”.

 

Linkuri relevante

Garanția pentru tineret și inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri” – Video

Inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri”

 

Mai multe informații:

Găsiți un consilier EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

EURES pe Google+

Declinarea responsabilității: Vă rugăm să rețineți că nici EURES, nici Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru site-urile părților terțe menționate mai sus.

 

16/12/2016

<< Înapoi la lista de articole
 
Avertisment

Articolele „Focus pe…" sunt destinate să furnizeze utilizatorilor portalului EURES informaţii despre subiectele şi tendinţele actuale şi să stimuleze discuţiile şi dezbaterile. Ele nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Comisiei Europene.