• Evenimente

Noutăți


<< Înapoi la lista de articole

Colaborarea cu EURES acoperă deficitul de competențe științifice în Malta

O companie farmaceutică malteză care se confruntă cu un deficit de tehnicieni de laborator calificați a recrutat 10 noi lucrători din Italia și Spania, mulțumită EURES.
Picture

Medierea dintre angajatori și solicitanții de locuri de muncă reprezintă activitatea cotidiană pentru Giliane Mallia, șefa EURES Oficiului Național de Coordonare din Malta.

Giliane a colaborat recent cu colegii EURES Spania și EURES Italia pentru a plasa 10 solicitanți la compania farmaceutică malteză Aurobindo. În timp ce căuta tehnicieni de laborator pentru controlul calității, compania a fost direcționată către EURES având în vedere „actualele deficite de forță de muncă din Malta și lipsa acestor competențe pe piața locală a muncii”, spune Giliane.

Cum se explică aceste deficite? Malta are una din cele mai mici rate ale șomajului din UE (locul trei), ceea ce înseamnă că mulți angajatori locali recrutează activ din afara Maltei.

Frederick Schembri, directorul general al Aurobindo, califică EURES drept „genial”. Pe măsură ce compania s-a dezvoltat, a început să-și extindă raza de recrutare la nivelul UE. În prezent, 30 % din forța de muncă a firmei provine din afara Maltei, datorită EURES.

„[În cursul recrutării], ne putem orienta către o anumită țară sau un anumit tip de public”, explică el. „Toate acestea în avantajul nostru, iar rezultatele vorbesc de la sine.”

Una dintre beneficiarele colaborării dintre Aurobindo și EURES a fost Tamara Torcellini, din Italia. Mare amatoare de călătorii, Tamara și-a dorit să lucreze în altă țară din UE și a utilizat un timp EURES ca principal instrument de căutare a unui loc de muncă. Când s-a ivit ocazia de a lucra în Malta, aceasta i s-a potrivit perfect.

„Mi-am trimis CV-ul pentru postul de analist CC în Malta și imediat am primit un e-mail de la EURES pentru a-mi confirma candidatura”, spune ea. „Când în sfârșit compania mi-a dat vestea cea mare că am fost angajată, am contactat EURES cu câteva întrebări despre țară și am primit ajutorul de care aveam nevoie”.

Faptul că mi-a oferit un nivel de sprijin suplimentar face din EURES mai mult decât un simplu serviciu de plasare a forței de muncă. „Am răspuns la întrebări despre școală, despre mașini și chiar despre călătorii cu animalele de companie îndrăgite”, spune Giliane. Micuța echipă EURES Malta oferă, de asemenea, asistență cu documentația și asigură legătura cu alte oficii în numele candidaților.

Giliane speră ca EURES să devină în viitor primul punct de contact pentru toate persoanele care caută un loc de muncă și sunt interesate să lucreze undeva în UE. „Echipa noastră se străduiește să creeze un mediu prietenesc și propice, în care să ajutăm oamenii nu numai cu mutarea în străinătate, ci și cu acomodarea lor cât mai ușoară”.

Parcursul Tamarei prin intermediul EURES sugerează că speranțele lui Giliane au fost deja îndeplinite. „Sunt și acum în Malta și chiar îmi place viața pe insulă, oamenii și munca pe care o fac”, spune Tamara. „Această experiență îmi dă multă satisfacție pe plan personal și profesional deopotrivă. O recomand tuturor! Oricine ar trebui să încerce să lucreze sau să studieze o perioadă în străinătate, iar EURES oferă șansa perfectă!”

 

Linkuri conexe:

Condiții de viață și de muncă în Malta

EURES Malta pe Facebook

 

Mai multe informații:

Găsiți un consilier  EURES

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

Servicii EURES pentru angajatori

Calendarul evenimentelor EURES

Următoarele evenimente online

EURES pe Facebook

EURES pe Twitter

EURES pe LinkedIn

 

Declinarea responsabilității: Vă rugăm să rețineți că nici EURES, nici Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru site-urile părților terțe menționate mai sus.

12/03/2018

<< Înapoi la lista de articole
 
Avertisment

Articolele „Focus pe…" sunt destinate să furnizeze utilizatorilor portalului EURES informaţii despre subiectele şi tendinţele actuale şi să stimuleze discuţiile şi dezbaterile. Ele nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Comisiei Europene.