• Evenimente

Noutăți


<< Înapoi la lista de articole

Un specialist estonian în chestiuni de mediu se bucură de o nouă viață în Göteborg

Merit Kaal din Estonia își lărgește orizontul datorită unui nou loc de muncă în Suedia și încurajează și alți aspiranți la un loc de muncă să încerce munca în străinătate.
Picture

În ultimele șase luni, Merit a lucrat ca manager de proiect și consultant debutant pe probleme de mediu pentru o întreprindere din Göteborg. Având postul deja asigurat, ea a contactat rețeaua EURES pentru a afla cum o poate sprijini, iar consilierii locali au ajutat-o cu documentația necesară pentru a se acomoda ușor într-o țară nouă.

 

„Mi-a fost ușor să încep să lucrez și să trăiesc în Suedia”, spune tânăra de 24 de ani, „deoarece, în urmă cu un an, am fost studentă la Universalitatea Tehnică Chalmers din Göteborg, în cadrul unui program de schimb de studenți. Ulterior, mi-am scris lucrarea de master la aceeași întreprindere la care lucrez acum.”

 

Chiar dacă era familiarizată cu țara, tot au mai apărut obstacole pe parcurs. „Cele mai mari provocări au fost limba și găsirea unei locuințe”, declară ea. „Întrucât consultanța presupune numeroase contacte cu clienții, este foarte important să cunosc limba și să pot lucra în limba locală. În schimb, consider că, față de alte țări din Europa, suedezii vorbesc foarte bine limba engleză și, în cele mai multe cazuri, mă pot ajuta dacă nu înțeleg.”

 

Merit se bucură de experiența de a începe o nouă viață într-o altă țară. „În domeniul mediului există atât de multe proiecte interesante și atât de multe lucruri de învățat și de făcut”, spune ea. „Cred că este cea mai potrivită țară în care am putut să vin și să îmi valorific studiile. Și îmi place că noul oraș în care locuiesc, Göteborg, cunoaște în prezent o dezvoltare cu adevărat rapidă. Toți oamenii sunt atât de prietenoși, iar peisajul rural este pur și simplu magnific.”

 

Ce i-ar spune ea unei persoane care caută un loc de muncă în străinătate? Încearcă! „Te poți întoarce oricând dacă ceva merge prost sau nu îți reușește, însă să mergi în altă țară chiar și pentru șase luni îți oferă atât de multe satisfacții și îți lărgește efectiv orizontul.”

 

Coordonatorul național EURES pentru Estonia, Marta Traks, a sprijinit-o pe Merit să facă pasul.

 

„Să lucrezi în străinătate nu reprezintă o alegere evidentă pentru oricine, însă poate fi o experiență foarte interesantă, atât în plan personal, cât și profesional”, afirmă ea. „Luarea deciziei de a pleca în străinătate îți va deschide mintea. Integrarea într-un mediu străin necesită flexibilitate și determinare: poate să nu fie ușoară la început, însă reprezintă o excelentă lecție de viață.”

 

Linkuri conexe:

 

Universitatea Tehnică Chalmers din Göteborg

 

Programul Primul tău loc de muncă EURES

 

Mai multe informații:

 

Găsiți un consilier EURES

 

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

 

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

 

Servicii EURES pentru angajatori

 

Calendarul evenimentelor EURES

 

Următoarele evenimente online

 

EURES pe Facebook

 

EURES pe Twitter

 

EURES pe LinkedIn

 

EURES pe Google+

 

Declinarea responsabilității: Vă rugăm să rețineți că nici EURES, nici Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru site-urile părților terțe menționate mai sus.

11/10/2017

<< Înapoi la lista de articole
 
Avertisment

Articolele „Focus pe…" sunt destinate să furnizeze utilizatorilor portalului EURES informaţii despre subiectele şi tendinţele actuale şi să stimuleze discuţiile şi dezbaterile. Ele nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Comisiei Europene.