Noutăți


Totul despre Fondul social european (FSE)

Din 2007 până în 2014, aproximativ 10 milioane de cetățeni europeni au găsit un loc de muncă cu sprijinul Fondului social european (FSE). Anul acesta, când fondul își sărbătorește cea de a 60-a aniversare, ne-am gândit că ar fi un moment propice pentru a analiza mai amănunțit modul în care funcționează FSE, tipurile de sprijin disponibile și modul în care vă puteți implica și dumneavoastră...
Picture

Ce este FSE?

FSE este unul din instrumentele principale ale UE de finanțare în domeniul ocupării forței de muncă. Fondat în anul 1957 ca parte a Tratatului de la Roma, fondul a depus eforturi în sensul îmbunătățirii șanselor de a găsi un loc de muncă în cadrul UE, promovând ocuparea forței de muncă și stimulând mobilitatea timp de șase decenii.

 

Care sunt prioritățile principale ale FSE?

Prioritatea fundamentală a FSE este aceea de a finanța proiecte care să ajute la abordarea a patru provocări majore: ocuparea forței de muncă, incluziunea socială, educația și serviciile publice.

Printre prioritățile specifice se numără:

  • o educație mai bună pentru tineri;
  • o tranziție mai lină de la școală la activitatea profesională;
  • creșterea gradului de adaptabilitate a lucrătorilor;
  • îmbunătățirea accesului la locuri de muncă;
  • ajutor pentru tineri în sensul dezvoltării acelor competențe care sunt căutate pe piața muncii;
  • promovarea incluziunii sociale a grupurilor marginalizate;
  • sprijin pentru persoanele dezavantajate pentru a combate sărăcia prin muncă;
  • îmbunătățirea serviciilor publice.

 

Cum funcționează FSE?

FSE funcționează în parteneriat cu autoritățile naționale și regionale din statele membre ale UE, finanțând programele FSE ale acestora (cunoscute oficial ca programe operaționale). Prin aceste programe, finanțarea se distribuie apoi unor proiecte din țara sau regiunea din care fac parte autoritățile respective. Nivelul de finanțare oferit de FSE se bazează pe prosperitatea relativă a statului membru.

 

Ce sprijină FSE?

FSE finanțează mii de proiecte în toată Europa, de la inițiative la scară mică de sprijinire a persoanelor la nivel local până la programe naționale care au în vedere o amplă secțiune transversală a populației țării. Deși proiectele variază ca dimensiune, subiect și obiective, în centrul fiecăruia se află oamenii.

Fondul oferă ajutor financiar și pentru programe ale Comisiei Europene, precum inițiativa „Locuri de muncă pentru tineri” și programul „Garanția pentru tineret”, ambele ajutând tinerii să își dezvolte competențele, să dobândească experiență și să facă primii pași pe piața muncii.

 

 

Cum vă puteți implica?

Dacă sunteți o organizație care caută finanțare pentru a începe un program de ocupare a forței de muncă, trebuie doar să contactați autoritatea de management al FSE din țara sau regiunea dumneavoastră pentru mai multe informații.

Tinerii interesați să participe la un proiect finanțat de FSE pot să afle mai multe detalii și prin contactarea autorității de management al FSE sau prin accesarea site-urilor FSE naționale și regionale. O altă sursă bună de informații este serviciul public de ocupare a forței de muncă din zona dumneavoastră.

 

Recent am analizat mai îndeaproape programul „Garanția pentru tineret” și ceea ce poate oferi tinerilor, întreprinderilor și organizațiilor – ce-ar fi să aflați mai multe? În egală măsură, articolul nostru despre Erasmus+ analizează unul dintre principalele programe pentru educație, cultură, tineret și sport ale Comisiei Europene.

 

 

 

Mai multe informații:

 

Zilele europene ale locurilor de muncă

 

Drop’pin@EURES

 

Găsiți un consilier EURES

 

Condiții de viață și de muncă în țările participante la EURES

 

Baza de date cu locuri de muncă a EURES

 

Servicii EURES pentru angajatori

 

Calendarul evenimentelor EURES

 

Următoarele evenimente online

 

EURES pe Facebook

 

EURES pe Twitter

 

EURES pe LinkedIn

 

EURES pe Google+

 

Declinarea responsabilității: Vă rugăm să rețineți că nici EURES, nici Comisia Europeană nu își asumă răspunderea pentru site-urile părților terțe menționate mai sus.

 

13/06/2017

<< Înapoi la lista de articole
 
Avertisment

Articolele „Focus pe…" sunt destinate să furnizeze utilizatorilor portalului EURES informaţii despre subiectele şi tendinţele actuale şi să stimuleze discuţiile şi dezbaterile. Ele nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al Comisiei Europene.