• Arrangementer

Nyhetsartikler


<< Tilbake til nyhetslisten

Våre beste tips for onboarding av nye internasjonale medarbeidere

Covid-19 har ansporet mange selskaper til å bevege seg bort fra det fysiske kontorets begrensninger og benytte muligheten til å ansette fjernarbeidere, inkludert medarbeidere fra utlandet. Hvordan kan du på best mulig måte integrere nye internasjonale medarbeidere i organisasjonens virtuelle team? Vi har noen praktiske tips for å hjelpe deg.
Picture

Å ansette arbeidstakere fra utlandet gjør selskapet ditt mer konkurransedyktig. Det bringer ny kompetanse, kvalifikasjoner og perspektiver inn i virksomheten din. Hvis du ikke har en god strategi for onboarding, er det imidlertid større sannsynlighet for at nyansatte ombestemmer seg innen det første året. Det er derfor viktig å vite hvordan du får dine internasjonale nyansatte til å føle seg velkomne og som en del av virksomheten din, særlig i koronaens tid.

 

Før første arbeidsdag

Onboardingsprosessen begynner allerede før den nyansattes første arbeidsdag, og det er viktig at alt er på plass og klargjort. Nye medarbeidere vil få et dårlig inntrykk hvis de støter på problemer allerede på første arbeidsdag.

Sjekk om den internasjonale nyansatte trenger en spesiell arbeidstillatelse eller et arbeidsvisum som du må hjelpe dem med. Husk på å forberede arbeidskontrakter og juridiske dokumenter på forhånd, da det kan være nødvendig å skrive dem ut, skanne og postlegge dem.

Sørg for å teste all teknologi for den nye medarbeideren. Lever eventuell maskinvare de trenger på forhånd, og opprett brukerkontoer og pålogginger for dem.

 

Etabler en personlig forbindelse

Under normale forhold gis nye medarbeidere gjerne en omvisning på kontoret og introduseres til de forskjellige teamene. Dette er en veldig viktig del av onboardingsprosessen, og den må ikke glemmes bare fordi de fleste for tiden jobber hjemmefra.

Sett opp et virtuelt møte for å introdusere den nye medarbeideren og la representanter fra de forskjellige avdelingene si litt om hva de gjør. Hvis du har et større selskap, kan det være lurt å spre disse møtene over flere dager, for ikke å overvelde nykommeren. Videre kan det være lurt å organisere en egen videoprat for teamet til den nyansatte, slik at de kan møte kollegene.

 

Etabler en «fadderordning»

For mer direkte støtte kan du tilordne den nyansatte en virtuell «fadder». Dette kan være en mer erfaren medarbeider av samme rang eller en vennlig person som kan gi råd om hvordan hun/han får en vellykket start i selskapet. Når det gjelder visse arbeidsrelaterte spørsmål, kan det være mye mindre stressende for en nyansatt å snakke med en kollega enn å måtte spørre HR.

 

Ta hensyn til de nye omstendighetene

Det kan hende at det er nødvendig å rulle ut informasjon og opplæring til nyansatte i et lavere tempo enn vanlig. Det kan være overveldende å start en ny jobb i et fullstendig eksternt arbeidsmiljø. Ved å spre opplæringen over lengre tid, vil du gi den nyansatte muligheten til å bearbeide informasjonen og stille spørsmål.

 

Planlegg regelmessige møter

Dette er viktig for å holde kontakten med nye fjernansatte og støtte engasjementet og motivasjonen. Sørg for at den nyansatte har møter med lederen og/eller teamet minst en eller to ganger i uken Nøkkelen til vellykket onboarding er å utarbeide en regelmessig tidsplan for interaksjon og kommunikasjon, slik at ingen føler seg isolert eller alene. Dette er også en fin måte å holde deg oppdatert på fremgangen til den nye medarbeideren.

 

Gjør den nyansatte kjent med bedriftskulturen

Når nyansatte jobber hjemmefra, kan integrering i bedriftskulturen være utfordrende. Dette er imidlertid et av de viktigste aspektene ved å bli med i en virksomhet. Sosiale interaksjoner er den raskeste og mest effektive måten å innlemmes i en bedriftskultur. Ikke vær redd for å gi dine nyansatte god tid til å ha uformelle chatteøkter med teammedlemmer. På denne måten vil de virkelig bli kjent med det nye teamet og selskapet sitt.

Ikke glem at internasjonale nyansatte i mange tilfeller må tilpasse seg til to nye kulturer – både landets og selskapets.

 

Er du fremdeles usikker på å ansette fjernarbeidere? Ta en titt på vår artikkel: Seks fordeler med å ha ansatte som arbeider hjemmefra.

 

Relevante lenker:

Seks fordeler med å ha ansatte som arbeider hjemmefra

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn EURES-rådgivere

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

 

Ansvarsbegrensning: Verken EURES eller Europakommisjonen har ansvar for noen av tredjepartsnettstedene nevnt over.

27/11/2020

<< Tilbake til nyhetslisten
 
Ansvarsfraskrivelse

“Fokus på...” artiklene er ment å skulle gi brukerne av EURES-portalen informasjon om aktuelle tema og trender og fremme diskusjon og debatt. De gjenspeiler ikke nødvendigvis Europakommisjonens holdning.