• Arrangementer

Nyhetsartikler


<< Tilbake til nyhetslisten

Fem ting du bør tenke på når du reiser under covid-19-pandemien

Ettersom Europa fortsatt må håndtere covid-19-pandemien, kan det være vanskelig å vite om, hvordan, når og hvor du kan reise. For å gjøre planleggingen av din neste reise litt enklere har vi satt sammen en liste over fem viktige ting du bør tenke på før du reiser.
Picture

1.   Har du hatt noen symptomer i det siste?

Det første du må gjøre, er å tenke nøye over egen covid-19-tilstand. Du må ikke reise hvis du, eller de du har hatt kontakt med, nylig har hatt symptomer på covid-19. Ifølge Verdens helseorganisasjon er de vanligste symptomene feber, tørrhoste og tretthet, og det er også andre mindre vanlige symptomer. Alvorlige symptomer er blant annet pustevansker, smerter eller trykk i brystet og tap av tale- eller bevegelsesevne. Hvis du ikke har hatt noen symptomer, men tilhører en av risikogruppene, må du vurdere om reisen er verdt risikoen.

 

2.   Hva er reglene og restriksjonene i landet du skal reise til?

Hvis du er usikker på hva som er de siste rådene og reglene for reiser til et EU-land, bruker du Re-open EU-verktøyet, en ny nettbasert plattform der du kan holde deg oppdatert om de siste reiserådene. Verktøyet inneholder informasjon om hvilke land som tar imot reisende, hvordan du kan reise til disse landene, og hvilke tiltak som møter deg ved ankomst. Verktøyet oppdateres hver 24. time, er tilgjengelig på 24 språk og inneholder et interaktivt kart som hjelper deg med planleggingen av reisen. Hvis du har spesifikke spørsmål, kan også Eurodesk svare på dem. Du finner det nærmeste informasjonspunktet ved hjelp av dette nyttige kartet.

 

3.   Hvordan reiser du, og hva er risikoene?

Å fly innebærer at du må oppholde deg på lufthavnsterminaler, og fulle fly gjør at du kommer i nærkontakt med andre mennesker. Buss- og togreiser kan innebære at du sitter eller står nær andre. Å kjøre egen bil gir deg mer kontroll, men er ikke uten risiko, for du må stoppe for å fylle drivstoff, handle mat eller gå på toalettet. Tenk over fordeler og ulemper ved hver reisemåte og prøv å velge den sikreste.

 

4.   Har du reiseforsikring som dekker covid-19?

Noen leverandører kan tilby reiseforsikring som dekker medisinske utgifter eller kanselleringer som følge av covid-19. Men en slik dekning er ikke vanlig. Mange forsikringsselskaper tilbyr for øyeblikket ikke slike poliser, så du bør undersøke om forsikringen din dekker dette. Hvis du ikke allerede har en forsikring, må du se på hvilke muligheter du har, før du reiser. Reis alltid med Europeisk helsetrygdkort. Kortet kan bestilles hos Nav.

 

5.   Hva må du gjøre når du kommer tilbake fra reisen?

Siden situasjonen er i rask endring, må du hele tiden holde deg informert om de siste retningslinjene fra myndighetene. I mange land er det nå et krav om at du fyller ut et skjema ved ankomst. Avhengig av hvilket land du reiser fra, kan du bli bedt om å isolere deg og unngå kontakt med andre. Sørg for at du er forberedt på muligheten av at du kan bli forsinket tilbake til arbeid, ved å spørre arbeidsgiveren din om du kan jobbe hjemmefra eller ta permisjon om nødvendig.

 

Vi håper disse tipsene kan hjelpe deg med å reise trygt under covid-19-pandemien. Hvis du trenger mer informasjon, har Eurodesks plan and prepare-side for Storbritannia en liste over nyttige lenker.

Hvis du skal flytte permanent til et annet EU-land, har Your Europe praktisk informasjon om forskjellige forhold, blant annet formalitetene rundt det å bosette seg i et annet EU-land.

I samarbeid med EURES, den europeiske jobbmobilitetsportalen.

 

Relevante lenker:

Verdens helseorganisasjon – coronavirus

Re-open EU

Eurodesk

Eurodesk – kart

Europeisk helsetrygdkort

Eurodesk – plan and prepare

Your Europe

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Drop’pin@EURES

Finn en Eures-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-land

EURES' jobbdatabase

EURES' tjenester for arbeidsgivere

EURES' aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

 

Ansvarsbegrensning: Verken Eures eller Europakommisjonen har ansvar for noen av de tredjeparts nettsteder nevnt over.

16/09/2020

<< Tilbake til nyhetslisten
 
Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å skulle gi brukerne av EURES-portalen informasjon om aktuelle tema og trender og fremme diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis fra det europeiske arbeidsmarkedsbyrå (ELA) eller Europakommisjonens holdning. Videre støtter EURES eller ELA ikke har ansvar for noen av tredjepartsnettstedene nevnt over.