• Arrangementer

Nyhetsartikler


<< Tilbake til nyhetslisten

Finn arbeid i Irland med EURES: Historiene til to finner

Julia Maanawadu, 25, og Tuomas Lahtinen, 18, er to finner som takket være et samarbeid mellom EURES Finland og EURES Irland fant en jobbmulighet i Irland før pandemien. I løpet av deres tid på den grønne øya ervervet de verdifulle kompetanse, uforglemmelige opplevelser og nye vennskap.
Picture

«Å jobbe i utlandet hadde alltid vært en drøm»

Da reiselivsstudenten Julia dro på en EURES-karrierdag på campusen til Satakunta University of Applied Sciences, sørvest i Finland, ante hun ikke at dette ville være starten på en livsendrende reise for henne.

«Jeg bestemte meg for å ta en titt fordi det å jobbe i utlandet alltid hadde vært min drøm», sier den unge finnen.

To uker etter å ha snakket med rådgivere fra EURES Irland på arrangementet, mottok Julia en e-post fra dem om praksisplasser for finske studenter i en hotellgruppe i Irland. «Jeg hadde kommet til et sted i livet mitt da jeg trengte en endring i miljø og livsstil. Det var ingenting som stoppet meg, så jeg tenkte at dette var den perfekte tiden for å gjøre noe sånt.»

Kokkestudent Tuomas var også veldig ivrig etter å få internasjonal yrkeserfaring. «Da jeg hørte om muligheten til å jobbe i utlandet, meldte jeg meg på med en gang», sier den unge kokkelæringen.

Tuomas fikk høre om EURES fra hans lærer, Jukka Mäkinen, som oppfordret ham til å søke og ga ham råd om hvilke spørsmål han burde stille.

Den unge kokkestudenten minnes at «Det var veldig spennende å reise alene til utlandet for første gang».

Julia og Tuomas er veldig fornøyde med støtten de fikk av EURES-rådgivere i Finland. De hjalp dem med å få orden på i arbeidsdokumentene sine, ga dem praktiske tips og veiledning om å søke om økonomisk støtte fra EU.

 

«En fantastisk god mulighet til å lære på en ny og spennende måte»

Som resepsjonist på Sheraton Athlone Hotel, var Julia ansvarlig for inn- og utsjekking av alle gjestene, svare på telefoner, håndtere bestillinger, svare på gjestenes forespørsler, fakturering, oppsalg, bestilling av drosjer og formidling av turistinformasjon. «Jeg la merke til at engelsken min ble mye bedre. I tillegg føler jeg at jeg ble mer selvsikker og avslappet i min kontakt med kundene.»

I løpet av sitt praksisopphold jobbet Tuomas på kjøkkenet til Hodson Bay Hotel i Midt-Irland. Her ervervet han detaljert kunnskap om det irske kjøkken, nye matlagingsteknikker og forbedret sine kommunikasjonsevner. «Jeg anbefaler på det sterkeste å delta i dette programmet fordi det er en fantastisk god mulighet til å lære på en ny og spennende måte», sier den unge kokken.

 

«En flott opplevelse å huske»

De to finnene sier med visshet at deres EURES-opplevelse ikke bare har vært bra for deres karriere, men har også gitt dem personlig vekst og minner for livet. «Å jobbe i utlandet er noe alle burde prøve», anbefaler Julia. «Du lærer så mye og får et nytt perspektiv på ting.» Tuomas minnes med glede: «Praksisoppholdet mitt i Irland var utrolig flott og minneverdig!»

En annen uvurderlig ting de to studentene fikk i løpet av deres tid i utlandet, var vennskap. Tuomas ble venn med Jaïro, hans romkamerat og kollega, som han fremdeles holder kontakt med. Julia, på en annen side, møtte kjæresten Stephen, som hun vurderer å åpne en B&B med i fremtiden.

 

EURES-nettverket dekker alle EU-land samt Island, Liechtenstein, Norge og Sveits. Lær mer om EURES.

 

Relevante lenker:

Hva kan EURES gjøre for deg

 

Les mer:

Europeiske jobbdager

Finn en EURES-rådgiver

Leve- og arbeidsvilkår i EURES-landene

EURES’ jobbdatabase

EURES’ tjenester for arbeidsgivere

EURES’ aktivitetskalender

Kommende arrangementer på nett

EURES på Facebook

EURES på Twitter

EURES på LinkedIn

 

Ansvarsbegrensning: Verken EURES eller Europakommisjonen har ansvar for noen av tredjepartsnettstedene nevnt over.

05/03/2021

<< Tilbake til nyhetslisten
 
Ansvarsfraskrivelse

Artiklene er ment å skulle gi brukerne av EURES-portalen informasjon om aktuelle tema og trender og fremme diskusjon og debatt. Innholdet deres gjenspeiler ikke nødvendigvis fra det europeiske arbeidsmarkedsbyrå (ELA) eller Europakommisjonens holdning. Videre støtter EURES eller ELA ikke har ansvar for noen av tredjepartsnettstedene nevnt over.