• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Werken in de toerismesector: wat heb ik eraan?

Met meer dan 670 miljoen bezoekers in 2017 is Europa de populairste vakantiebestemming ter wereld. 12 miljoen EU-burgers zijn werkzaam in de toerismesector, waar allerlei boeiende carrièrekansen voor de lange termijn liggen voor mensen die hun opleiding en vaardigheden in verschillende situaties willen toetsen. Dus waar wacht je nog op?
Picture

Waarom toerisme?

Werken in de toerismesector betekent exotische en prachtige locaties, moderne werkplekken en een dynamische werkomgeving. Doordat er veel jonge mensen werkzaam zijn, heerst in teams en op werkplekken vaak een sfeer van energie en van plezier in het werk. Er zijn kansen in overvloed om persoonlijk en professioneel te groeien - en om een verschil te maken. Met mogelijkheden voor vast, parttime of seizoenswerk is er voor ieder wat wils.

 

Waar letten werkgevers in de toerismesector op bij het zoeken naar nieuwe werknemers?

Volgens een onderzoek dat deel uitmaakte van het project "Blauwdruk voor sectorale samenwerking op het gebied van vaardigheden in het toerisme" van het Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen, is leeftijd de belangrijkste factor voor werkgevers (21 %), waarbij de voorkeur uitgaat naar kandidaten tussen de 25 en 35 jaar. Kort daarachter komen relevante vaardigheden en opleiding (beide 18 %), gevolgd door flexibiliteit en beroepservaring (16 %).

 

Welke vaardigheden zijn het belangrijkst in de toerismesector?

Een gastvrije houding staat hoog op het prioriteitenlijstje van werkgevers, net als de vaardigheid om menselijke relaties te doorgronden en te verbeteren, en communicatie- en taalvaardigheden. Dit zijn ook de categorieën die werkzoekenden het belangrijkst vinden, hoewel zij interessant genoeg meer waarde hechten aan taalvaardigheden en multicultureel bewustzijn dan werkgevers, en minder aan kritisch denken.

 

Wat zijn de beste plekken om banen in de toerismesector te vinden?

Drie van de belangrijkste hulpmiddelen voor bedrijven in de toerismesector voor het vinden van nieuwe werknemers zijn banenportalen, persoonlijke netwerken en sociale media. Ook van bedrijfswebsites en professionele recruiters wordt veel gebruik gemaakt. Zorg ervoor dat je deze middelen zelf ook benut om je kans op het vinden van een baan te vergroten.

 

Hoe ontwikkel je de vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn?

Als je je vaardigheden wat wilt bijspijkeren voor je aan een carrière in de toerismesector begint, is er een hele reeks EU-programma's die je daarbij kunnen helpen. Zo heeft EURES een speciaal gedeelte voor werkzoekenden en uitgebreide mogelijkheden, helpt Je eerste EURES-baan mensen van 18-35 jaar om een baan te vinden in de EU, en biedt Erasmus+ allerlei opleidings- en netwerkmogelijkheden voor jongeren.

 

Waar kun je meer informatie vinden?

Op de website Jobs in Tourism staat veel informatie over werken in de toerismesector. De website is onderdeel van de voorlichtingscampagne "Toerisme, een wereld vol mogelijkheden" (ontwikkeld in het kader van het project "Blauwdruk voor sectorale samenwerking op het gebied van vaardigheden in het toerisme") en is bedoeld om de toerismesector te promoten, werkzoekenden te helpen bij het beginnen van een carrière in het toerisme en bedrijven te ondersteunen in de zoektocht naar potentiële werknemers.

 

Bekijk het gedeelte Looking for a career in tourism? voor meer informatie over carrièremogelijkheden in de toerismesector.

 

Verwante links:

Jobs in Tourism

Je eerste EURES-baan

Erasmus+

Uitvoerend Agentschap voor kleine en middelgrote ondernemingen (Easme)

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

28/09/2018

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.