• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

In het buitenland werken tijdens een pandemie: het verhaal van een Belgische kok in Finland

Wat hij ook probeerde, Ahmed, een jonge kok van 35 jaar, kon tijdens de pandemie geen werk vinden in zijn woonplaats Brussel. Toen hij een aanbod kreeg om werkervaring op te doen in het buitenland, twijfelde hij dan ook geen moment. Dankzij EURES Brussel vond Ahmed snel een baan in het mooie Lapland – de meest noordelijke regio van Finland.
Picture

Doorzettingsvermogen is cruciaal

Ondanks het tekort aan koks in Brussel lukte het Ahmed maar niet om een baan te vinden. “Ik denk dat ik wel 100 sollicitaties heb verstuurd. Maar twee of drie keer kreeg ik een reactie, en die was elke keer negatief. Het is lastig om gemotiveerd te blijven als niemand reageert, maar ik wilde niet stil blijven zitten”, aldus Ahmed.

Daarom besloot de jonge kok het in het buitenland te proberen en nam hij contact op met de EURES-adviseurs bij Actiris International, de afdeling voor internationale arbeidsmobiliteit van het arbeidsbureau van het Brussels Gewest.

“Toen ik een aanbod van Actiris International kreeg voor seizoenswerk in een Fins resort, heb ik meteen gesolliciteerd. Na een gesprek met het EURES-team werd mijn sollicitatie snel naar de werkgever gestuurd.”

Een week om te verhuizen

Na het eerste gesprek ging alles heel snel voor Ahmed. “De volgende dag had ik een telefonisch gesprek met de werkgever. Dat ging goed, en een week later kwam ik aan in Lapland. De gehele sollicitatieprocedure verliep in het Engels. Ik ben niet tweetalig, maar mijn Engels was blijkbaar goed genoeg”, aldus de Belgische kok.

Ahmed werd aangenomen als chef de partie. “Ik wisselde tussen verschillende rollen, maar ik was voornamelijk verantwoordelijk voor het maken van toetjes en gebak. De keuken was internationaal, maar ik heb ook traditionele Finse gerechten leren maken.”

De pandemie

Ahmeds contract liep van december 2019 tot en met april 2020, maar toen de pandemie Finland in maart bereikte, moest het resort de deuren sluiten. Ahmed besloot niet terug te keren naar Brussel, maar zijn reis voort te zetten, gesterkt door zijn ervaringen in Lapland.

“Ik verhuisde naar Helsinki, en na een paar weken vond ik een baan in een sushibar. Daar heb ik geleerd hoe je vis snijdt en sushi maakt. Dat was heel interessant! Maar toen kwam de tweede COVID-19-golf in Finland en moesten alle restaurants dicht. Deze keer had ik geen keus: ik moest wel terug naar België”, vertelt Ahmed.

Ondanks de uitdagingen waarmee hij tijdens de pandemie te maken kreeg, heeft Ahmed er geen spijt van dat hij naar Finland is gegaan. “Ik was heel gelukkig in Finland, en ik overweeg terug te gaan zodra ik de kans krijg. Ik vind de mentaliteit van Scandinavische mensen erg prettig: ze zijn zo gastvrij en open. Ik moedig iedereen die overweegt om in het buitenland te gaan werken aan het gewoon te doen. Het is een zeer positieve ervaring.”

 

Wil je zelf op avontuur in het buitenland? Ook tijdens de pandemie staan onze EURES-adviseurs klaar om advies te geven en werkzoekenden te helpen kansen te vinden in heel Europa. Neem contact op met de EURES-helpdesk en sla meteen spijkers met koppen.

 

Links:

Actiris International

Neem contact op met de EURES-helpdesk

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Arbeidsautoriteit aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

07/05/2021

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden