• Activiteiten

Informatieve artikelen


Terug

Voornaamste tips voor het inwerken van nieuwe internationale werknemers

Door COVID-19 zijn veel bedrijven niet langer gebonden aan een fysieke werkomgeving en kunnen zij ook medewerkers op afstand in dienst nemen, waaronder werknemers uit het buitenland. Maar wat is de beste manier om nieuw internationaal personeel op afstand in uw organisatie te integreren? We geven enkele praktische tips om u te helpen.
Picture

Door medewerkers uit het buitenland in dienst te nemen vergroot u het concurrentievermogen van uw bedrijf. Uw bedrijf verwerft nieuwe vaardigheden, kwalificaties en perspectieven. Als u echter geen goede inwerkstrategie hebt, is de kans groter dat uw nieuw aangeworven personeel binnen een jaar alweer vertrekt. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u ervoor kunt zorgen dat internationaal personeel zich welkom voelt en zich een onderdeel voelt van uw bedrijf, met name in tijden van COVID-19.

 

Voorafgaand aan het inwerken

Het inwerkproces begint al vóór de eerste werkdag van de nieuwe werknemer, en het is van essentieel belang dat alles voor hem of haar dan aanwezig en gereed is. Het maakt een slechte indruk op nieuwkomers als zij vanaf dag één tegen problemen aanlopen.

Controleer of een nieuwe internationale werknemer een speciale werkvergunning of werkvisum nodig heeft waar u hem of haar mee moet helpen. Zorg dat u arbeidsovereenkomsten en juridische documenten van tevoren opstelt, aangezien het nodig kan zijn deze af te drukken, te scannen en per post te verzenden.

Zorg dat alle technologie voor de nieuwe werknemers is getest. Verschaf alvast de benodigde hardware en stel hun accounts en inloggegevens in.

 

Een persoonlijke band aangaan

Gewoonlijk krijgen nieuwe werknemers een rondleiding door het kantoor en worden ze aan de verschillende teams voorgesteld. Dat is een zeer belangrijk onderdeel van het inwerkproces en mag niet over het hoofd worden gezien louter omdat mensen nu vanuit huis werken.

Organiseer daarom een virtuele bijeenkomst om uw nieuwe werknemer voor te stellen en laat vertegenwoordigers van de verschillende afdelingen kort uitleggen wat zij doen. Als u een groter bedrijf hebt, kunnen deze bijeenkomsten over een langere periode worden gespreid, zodat de nieuwkomer niet vanaf de eerste dag té veel nieuwe indrukken krijgt. Overweeg een aparte videochat op te zetten voor het team van de nieuwe werknemer, zodat deze kennis kan maken met zijn of haar teamgenoten.

 

Een ‘buddysysteem’ opzetten

Voor directere ondersteuning kunt u nieuwe werknemers een virtuele ‘buddy’ toewijzen. Denk aan een ervaren medewerker met een soortgelijke positie of een vriendelijke collega die kan helpen een goede start te maken bij het bedrijf. Voor sommige werkgerelateerde kwesties kan het nieuwkomers veel stress besparen als zij met vragen terecht kunnen bij een collega in plaats van bij HR.

 

Rekening houden met de nieuwe omstandigheden

Mogelijk moeten informatie en opleidingen voor nieuwe werknemers in een trager tempo uitgerold worden dan normaal. Het kan nogal veel indruk maken om toe te treden tot een werkomgeving die volledig op afstand functioneert. Door trainingen over een langere periode uit te smeren, geeft u de nieuwe werknemer de mogelijkheid om de informatie te verwerken en vragen te stellen.

 

Regelmatig bijpraten

Nieuwe werknemers op afstand op de hoogte houden is van cruciaal belang om hen betrokken, gemotiveerd en verbonden te houden. Zorg ervoor dat zij minstens één of twee keer per week even bijpraten met hun manager en/of team. Het is belangrijk om interactie en communicatie op vaste tijdstippen in te plannen, zodat niemand zich geïsoleerd of alleen voelt. En het is ook een prima manier om de voortgang van de nieuwe werknemer te volgen.

 

Nieuw personeel kennis laten maken met de bedrijfscultuur

Voor nieuwe werknemers die vanuit huis werken kan integratie in de bedrijfscultuur een uitdaging zijn. Terwijl dat juist een van de belangrijkste aspecten is van het toetreden tot een bedrijf. Sociale interactie is de snelste en effectiefste manier om je onder te dompelen in de bedrijfscultuur. Aarzel niet om nieuwe medewerkers een heleboel informele chatsessies te laten houden met teamleden. Dat is de beste manier om hun nieuwe team en het bedrijf te leren kennen.

Vergeet niet dat internationale werknemers zich mogelijk aan twee culturen moeten aanpassen – die van uw land en die van uw bedrijf.

 

Twijfelt u nog over het in dienst nemen van medewerkers op afstand? Bekijk ons artikel Zes voordelen van thuiswerkend personeel.

 

Links:

Zes voordelen van thuiswerkend personeel

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden

27/11/2020

Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden