• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

De voordelen van vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in een ander land is iets waarvoor sommigen misschien terugdeinzen, maar het kan een rijke ervaring zijn die allerlei nieuwe mogelijkheden biedt. Hier zijn de vijf belangrijkste redenen waarom je er volgens ons gewoon voor moet gaan!
Picture

Het verschil maken

Vrijwilligerswerk in een ander land kan een prima manier zijn om goed bezig te zijn voor een zaak die je belangrijk vindt. Als je passie bij de natuur ligt, kun je als vrijwilliger stranden of parken mee helpen opruimen. Als je van dieren houdt, kun je misschien vrijwilligerswerk doen in een dierenopvangcentrum. Werk je graag met kinderen? Dan kun je je als vrijwilliger nuttig maken op een school of in een jongerencentrum. En zo zijn er nog allerlei andere manieren waarop je tijdens je verblijf in andere landen het verschil kunt maken. Zorg wel dat je je goed informeert voordat je gaat, zodat jouw steun ook op de langere duur effect heeft, wat je ook gaat doen en waar dat ook is.

 

Een boost geven aan je inzetbaarheid

Hoewel het voor jou misschien niet de belangrijkste reden is om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, is deze ervaring een welkome aanvulling op je cv: je laat zien dat je openstaat voor iets nieuws en dat je niet bang bent de handen stevig uit de mouwen te steken. Zinvol vrijwilligerswerk doen in het buitenland maakt je niet alleen zichtbaarder op papier, maar kan ook een prima onderwerp zijn tijdens sollicitatiegesprekken.

 

Nieuwe dingen leren

Waar je ook naartoe gaat en wat je ook doet, bij vrijwilligerswerk in een ander land doe je altijd wel nieuwe vaardigheden op. Hierbij kun je denken aan specifieke dingen als koken, lesgeven, bouwen of survivallen, maar je ontwikkelt ook algemenere vaardigheden zoals problemen oplossen, teamwork en effectief communiceren. Vrijwilligerswerk in het buitenland is ook de ideale gelegenheid om een nieuwe taal te leren, omdat je een taalbad krijgt en waarschijnlijk bijna als vanzelf ook die taal gaat gebruiken.

 

Andere mensen leren kennen

Zoals we al zeiden kan vrijwilligerswerk in het buitenland best spannend zijn, en al helemaal als je alleen gaat, maar het is ook een heel gemakkelijke manier om andere mensen te leren kennen. Interessante mensen vind je overal. Als je het leuk vindt om vanaf dag één mensen met dezelfde interesses te leren kennen, waarom zou je dan niet meedoen aan vrijwilligerswerk in groepsverband? Dan kun je samenwerken met andere vrijwilligers en onvergetelijke ervaringen delen, wat vaak een echt wij-gevoel en blijvende vriendschappen oplevert.

 

Iets van de wereld zien

Als je toch al van plan bent om te gaan reizen, waarom dan niet de halte "vrijwilligerswerk" aandoen? Er is geen betere manier om een andere cultuur te ontdekken en kennis te maken met een andere manier van leven. En voor de kosten hoef je het meestal ook niet te laten. Ook al is vrijwilligerswerk onbetaald, sommige organisaties en regelingen bieden voor weinig geld huisvesting of maaltijden aan als tegenprestatie voor je werk. En misschien kun je je vrijwilligersreis ook betalen uit een subsidie of via fundraising, zodat je de kosten zo laag mogelijk kunt houden als je budget krap is.

 

Dus waar wacht je nog op? Bedenk vandaag nog hoe jouw vrijwilligerswerk in het buitenland eruit zou kunnen zien!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Verwante links:

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek eenEURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

23/05/2019

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.