• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Spaanse IT-specialist vindt een nieuwe start in Duitsland

Software-ontwikkelaar Jose Sampedro uit Sevilla geniet in Duitsland van een nieuw hoofdstuk in zijn leven.
Picture

De 27-jarige IT-specialist verhuisde van Andalusië naar Bottrop in West-Duitsland, waar hij al snel een baan vond dankzij de steun van EURES-Duitsland.

 

Sinds hij vorig jaar hoorde dat zijn arbeidscontract in Sevilla niet zou worden verlengd, is Jose zijn opties nagegaan. Hij heeft via het Erasmus-programma een half jaar gestudeerd aan de Technische Universiteit van Graz (Oostenrijk) en leerde Duits bij het Goethe-Instituut in Sevilla. Gezien de grote werkloosheid in Spanje, dacht hij al een tijdje na over een verhuizing naar Duitsland.

 

EURES-diensten in Duitsland worden verleend door de Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV) van de Bundesagentur für Arbeit. Jose had al snel een afspraak bij de ZAV met Markus Skrbina, een bij het team van Dortmund gedetacheerde adviseur, die hem de mogelijkheden toelichtte. 'We konden al zijn vragen over wonen en werken in Duitsland beantwoorden en legden hem een aantal vacatures voor in deze sector met grote tekorten aan vakkrachten', vertelt Markus.

 

Bottrop ligt in het Ruhrgebied, een deel van Duitsland dat vroeger bekend stond om zijn zware industrie, maar dat zich nu openstelt voor nieuwe industrieën, en waar grote vraag naar IT-specialisten bestaat, zoals overal in het land. Het lokale softwarebedrijf Celano zocht al enige tijd naar personeelsversterking en het arbeidsbureau stelde voor ook over de Duitse grenzen heen te kijken.

 

Internationaal personeel voor internationale oplossingen

 

Dus kwamen vorig jaar juli vertegenwoordigers van Celano, het arbeidsbureau Bottrop en Markus Skrbina bijeen om de behoeften aan buitenlandse deskundigen te bespreken. Twee weken later spraken Jose en een vertegenwoordiger van Celano elkaar per telefoon, waarna een week later een persoonlijk sollicitatiegesprek plaatsvond. In oktober begon Jose in zijn nieuwe baan.

 

'Het advies van de ZAV heeft ons echt geholpen, omdat wij altijd een contactpersoon hadden aan wie wij vragen konden stellen', aldus Maria Niehoff, woordvoerster van Celano. 'En onze werknemers vinden het leuk dat wij nu een internationaal personeelsbestand hebben.'

 

Jose geniet van deze ervaring, ook al is alles nieuw voor hem. 'Het grootste probleem was het vinden van woonruimte', stelt hij. Hij is niet de enige in zijn bedrijf die een nieuw leven in een ander land is begonnen: zijn Italiaanse collega Michele Geri is ook een nieuwkomer, en werd eveneens door ZAV geholpen.

 

Voor Markus Skrbina was zijn detachering bij het ZAV-team in Dortmund ook een waardevolle ervaring. Als medewerker van de werkgeversdienst in Mülheim kan hij nu uit ervaring spreken wanneer hij de mogelijkheid oppert om specialisten uit andere landen voor lokale ondernemingen te werven.

 

 

Verwante links:

 

Zentrale Auslands- und Fachvermittlung(ZAV)

 

Celano

 

Leven en werken in Duitsland

 

 

Meer informatie:

 

Zoek een EURES-adviseur

 

Leven en werken in EURES-landen

 

EURES-vacaturebank

 

EURES-diensten voor werkgevers

 

EURES-evenementenkalender

 

Komende online-evenementen

 

EURES op Facebook

 

EURES op Twitter

 

EURES op LinkedIn

 

EURES op Google+

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

 

05/07/2017

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden