• Activiteiten

Informatieve artikelen


Terug

Onestopshop biedt grensoverschrijdende werkzoekenden betere toegang tot informatie

Het is druk bij EURES-T Boven-Rijn. Het kantoor dekt vier regio's, verspreid over Duitsland, Frankrijk en Zwitserland, werkt in het Frans en het Duits en bedient nagenoeg 100 000 grensoverschrijdende werknemers. Met een dergelijk groot geografisch dekkingsgebied en de vele evenementen, workshops en activiteiten die doorlopend plaatsvinden, moeten de EURES-adviseurs zuinig omgaan met hun tijd. Om de zaken te versnellen, heeft EURES-T Boven-Rijn daarom een onestopshop gelanceerd.
Picture

“Werkzoekenden in het grensoverschrijdende gebied kunnen nu informatie opvragen door een e-mail te versturen of het Duitse, Zwitserse of Franse telefoonnummer te bellen”, aldus Beat Britt, secretaris-generaal van EURES-T Boven-Rijn. “Dit systeem vangt inkomende communicatie op op basis van taal en zorgt er zo voor dat het eerste contact van een werkzoekende met EURES-T in de eigen taal plaatsvindt.”

Voor wie in de regio is en meer wil weten over het zoeken naar werk in Duitsland, werkloosheid, de status van grensoverschrijdende pendelaars, het zoeken naar werk in Zwitserland en grensoverschrijdende leerlingplaatsen, is er nu een centraal telefoonnummer en e-mailadres.

 

Centrale verwerking

Wanneer de centrale receptie van de onestopshop een informatieverzoek ontvangt, wordt dit verzoek nauwkeurig geregistreerd en onderworpen aan een evaluatie en analyse. Bij verzoeken om advies of algemene informatie over de grensoverschrijdende arbeidsmarkt geeft de centrale receptie rechtstreeks antwoord. Meer specifieke verzoeken worden echter doorverwezen naar de juiste EURES-adviseur, een deskundige op het gebied van grensoverschrijdende leerlingplaatsen of een andere bevoegde instantie. “Dankzij de onestopshop kunnen we een voortdurende beschikbaarheid en een tijdige reactie garanderen", stelt Beat.

Inkomende verzoeken uit de vier regio's worden opgevangen door de centrale receptie van de onestopshop en worden daar geregistreerd, geëvalueerd en geanalyseerd. Verzoeken om advies en algemene informatie over de grensoverschrijdende arbeidsmarkt beantwoordt de tweetalige centrale receptie rechtstreeks. Verzoeken om meer specifieke informatie worden doorverwezen naar de juiste EURES-adviseur, een deskundige op het gebied van grensoverschrijdende leerlingplaatsen of een andere bevoegde instantie.

 

Voordelen voor iedereen

Het nieuwe systeem biedt zowel werkzoekenden als werkgevers voordelen. Volgens Beat komen informatieverzoeken dankzij de onestopshop bij de juiste persoon met de juiste bevoegdheden en talenkennis terecht. Werkzoekenden krijgen zo een betere toegang tot actuele informatie over levens- en arbeidsomstandigheden in de gehele regio. “Een werkzoekende heeft vanaf het begin een directe toegang tot de juist contactpersoon bij EURES/EURES-T”, stelt Beat, “en dit blijft zo gedurende de gehele samenwerking met ons.”

Werkgevers hebben eveneens voordeel bij het systeem. “Werkgevers zoeken vaak specifieke informatie over het arbeidspotentieel van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt en de onestopshop geeft hun informatieverzoeken direct door aan de contactpersoon bij EURES-T die het beste in staat is dergelijke informatie te verstrekken", aldus Beat.

 

Verwante links:

EURES-T Boven-Rijn

Onestopshop

Leven en werken in Frankrijk

Leven en werken in Duitsland

Leven en werken in Zwitserland

 

Meer informatie:

Zoek een EURES-adviseur

 

Leven en werken in EURES-landen

 

EURES-vacaturebank

 

EURES-diensten voor werkgevers

 

EURES-evenementenkalender

 

Komende online-evenementen

 

EURES op Facebook

 

EURES op Twitter

 

EURES op LinkedIn

 

EURES op Google+

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

08/03/2017

Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.