• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Het is nooit te laat om je om te scholen en in het buitenland te gaan werken: het verhaal van Eddy Bomboko

Na een carrière als zanger en producer besloot Eddy (38) uit België zich om te scholen en zijn passie te volgen om kok te worden. Dankzij onze EURES-adviseurs rondde hij niet alleen de koksopleiding af, maar maakte hij ook zijn lang gekoesterde droom waar om in het buitenland te werken.
Picture

Het is nooit te laat om een nieuwe weg in te slaan

Eddy Bomboko begon zijn loopbaan als zanger en producer. Na een aantal jaar in de muziek te hebben gewerkt, besloot hij echter een nieuwe weg in te slaan. “Toen ik 38 was, besefte ik dat het in België niet meevalt om in de muziek te werken. Daarom besloot ik me om te scholen en kok te worden,” vertelt Eddy.

Dankzij Actiris International (de afdeling voor internationale mobiliteit van de openbare dienst voor arbeidsvoorziening in Brussel, tevens lid van EURES), rondde Eddy zijn opleiding af, en binnen een maand vond hij een baan in Brussel.

Op zoek naar internationale werkervaring

Op een dag ontving de jonge kok een e-mail van een EURES-adviseur van Actiris International over een vacature in Frankrijk die zijn aandacht trok. “Het ging om een stage van een halfjaar bij Club Med in Haute-Savoie. Ik heb altijd al in het buitenland willen werken, dus ik schreef meteen een sollicitatiebrief. Dit was ook een mooie kans om meer te leren over hoe Franse restaurants werken.”

Eddy vertelt dat EURES een centrale rol heeft gespeeld als tussenpersoon tussen hem en de werkgever. Actiris International organiseerde het sollicitatiegesprek en stelde een shortlist van kandidaten op voor de werkgever.

“Zonder Actiris International had ik deze vacature nooit gevonden,” zegt de jonge kok. Terugkijkend op zijn ervaring herinnert Eddy zich dat het in dienst treden heel snel ging.

“De EURES-adviseur nodigde mij uit op het kantoor van Actiris voor een gesprek met Club Med. Toen ik daar aankwam, waren er zo’n tien andere kandidaten. Tijdens het gesprek zei de werkgever dat ze mijn cv heel interessant vonden vanwege mijn artistieke achtergrond. Ze vertelden me dat ze snel contact zouden opnemen, maar dat ik me alvast moest voorbereiden voor een verhuizing naar Frankrijk.”

De waarde van internationale ervaring

Nu Eddy ervaring in Frankrijk heeft opgedaan, is klaar voor zijn volgende avontuur. Naar zijn mening is internationale werkervaring essentieel voor loopbaanontwikkeling: “Het opent veel deuren voor je. Ik zit nu bijvoorbeeld in de laatste selectiefase voor een baan in Congo, en ik denk dat mijn ervaring in Club Med er veel aan bijgedragen dat ik zo ver ben gekomen.”

Eddy vindt dat je niet te makkelijk moet denken over werken in het buitenland. “Het vereist een bepaalde volwassenheid. Daarmee bedoel ik dat je in staat moet zijn een tijd gescheiden te zijn van je familie. Het is ook belangrijk om mensen te hebben die je steunen, en je moet hoe dan ook een avontuurlijke geest hebben.”

 

Wil je zelf op avontuur in het buitenland? Ook tijdens de pandemie staan onze EURES-adviseurs klaar om advies te geven en werkzoekenden te helpen kansen te vinden in heel Europa. Neem contact op met de EURES-helpdesk en sla meteen spijkers met koppen.

 

Links:

Actiris International

EURES-helpdesk

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

15/06/2021

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden