• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Hoe maak je je thuiswerkplek groener

In het afgelopen jaar heeft de COVID-19-pandemie van thuiswerken het nieuwe normaal gemaakt. Voor veel werknemers zal daar op korte termijn binnenkort ook geen verandering in komen. Hier zijn vijf eenvoudige tips om je thuiswerkplek milieuvriendelijker in te richten. Die zijn goed voor je productiviteit én voor de planeet!
Picture

1. Gebruik tweedehandskantoorspullen

Vóór de pandemie was thuiswerken voor velen onbekend terrein. Al snel drong het tot ons door hoe onvoorbereid we waren. Nu we inmiddels wel klaar zijn met werken aan de keukentafel, gaan we op zoek naar iets comfortabelers. Probeer eens iets tweedehands te kopen op internet of in een kringloopwinkel in plaats van nieuwe bureaus en bureaustoelen. Klassieke kantoormeubelen, nieuwe modellen…, je weet maar nooit wat je aantreft als je op zoek gaat!

2. Stap over op energiebesparende apparaten

Voor je naar kantoor gaat doe je alle lichten en apparaten uit, maar als je thuiswerkt, brandt het licht vaak de hele dag. Als verlichting, apparaten en computers de hele dag aanstaan, kost dat extra energie, en dat zien we terug op onze elektriciteitsrekening. Ook als je werkgever thuiswerkkosten vergoedt, kun je een verschil maken door je bureau onder een raam te zetten om meer natuurlijk licht te vangen, of door gloeilampen te vervangen door energiezuinige ledverlichting. Goed voor je portemonnee én voor de planeet.

3. Creëer een printervrije werkplek

Printers voor thuisgebruik kunnen erg belastend zijn voor het milieu, omdat de meeste inktcartridges niet worden gerecycled. Als je niet zonder een printer kunt, overweeg dan gerecyclede cartridges te gebruiken die bijgevuld en opnieuw verkocht worden. Die zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar vaak ook een stuk goedkoper! Of ga eens op zoek naar gerecycled papier, als je dat nog niet hebt.

4. Koop niet iedere dag je lunch

Als je op kantoor werkt, is het vaak handig en simpel om daar je lunch te kopen, vooral als het kantoor in de buurt van winkels en horeca- en lunchgelegenheden ligt. Kant-en-klaarsandwiches en -salades worden echter vaak verkocht in plastic verpakkingen. Thuis je lunch klaarmaken is een makkelijke manier om je afvalproductie te verminderen en geld te besparen. Ook zorg je voor minder afval door thuis koffie of thee te zetten in plaats van onderweg naar kantoor koffie of thee to-go te kopen. Door minder wegwerpbekers en verpakking te gebruiken bespaar je energie en help je vervuiling te verminderen. Als je je lunch mee moet nemen, gebruik dan in plaats van wegwerpzakjes een lunchtrommel of herbruikbare zakjes.

5. Investeer in vergroening

Je kunt je werkplek ook letterlijk vergroenen! Verrijk je inrichting eens met planten. Ze maken niet alleen je werkplek mooier, maar verbeteren ook de kwaliteit van de lucht. Planten zuiveren de omgevingslucht en sommige daarvan zetten koolstof om in zuurstof. Ze helpen stress te verlagen, zorgen voor een gezondere omgeving en maken ons gelukkiger! Populaire planten op de werkplek zijn de lepelplant en graslelie.

Dit zijn vijf van onze beste tips voor het groener maken van je thuiswerkplek. Dus sla je slag en probeer ze uit!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Verwante links:

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Arbeidsautoriteit aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

28/05/2021

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden