• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Hoe kan de pandemie invloed hebben op de arbeidswereld in 2021?

De COVID-19-pandemie heeft ons leven op veel manieren veranderd, vooral op werkgebied. Werkroosters, -instrumenten, -omgevingen en -prioriteiten zijn door de gezondheidscrisis op hun kop gezet. Ontdek waarom werken in 2021 anders kan zijn.
Picture

Meer flexibel werken

Een van de grootste veranderingen als gevolg van de pandemie was de plotselinge omschakeling naar thuiswerken. Of ze er nu op voorbereid waren of niet, van de ene op de andere dag moesten werkgevers een beroep doen op telewerken. Thuiswerken werd het nieuwe normaal en ook de werktijden veranderden. Ouders moesten werk en kinderopvang combineren. Sommigen begonnen vroeger of later dan gewoonlijk aan de werkdag om hun dagelijkse routines aan de nieuwe omstandigheden aan te passen. In het afgelopen jaar zijn de voordelen van flexibel werken duidelijk geworden, zoals een beter evenwicht tussen werk en privéleven en hogere productiviteit. Hoewel de kantoren weer opengaan wanneer dat veilig is, wordt van veel werkgevers verwacht dat zij hun werknemers de optie geven om te blijven telewerken en hun flexibele arbeidsmogelijkheden aanbieden, ook al is het slechts een of twee dagen per week.

 

Blijvende samenwerking online

Door de pandemie is het belang van technologie voor werken op afstand en online samenwerking vanaf het begin onderstreept. Bedrijven werden afhankelijk van verschillende technologieën op de werkplek om het werk in een nieuwe omgeving voort te zetten, waardoor de invoering van deze technologieën werd versneld. Communicatieplatforms als Zoom en Microsoft Teams werden op grote schaal gebruikt en hebben bewezen onmisbaar te zijn voor efficiënte en effectieve communicatie met collega’s, afdelingen en bedrijven over de hele wereld. Deze technologieën zijn steeds populairder geworden en zullen waarschijnlijk ook in 2021 gebruikt blijven worden.

 

Veiligere werkomgevingen

Gezondheid en veiligheid op het werk zijn nog nooit zo belangrijk geweest. Nieuwe en verbeterde protocollen zoals regelmatig de handen wassen, desinfecteren en algemene hygiëne zijn door de pandemie van essentieel belang geworden en zullen niet snel worden vergeten. Ook een betere ventilatie en een optimale luchtkwaliteit en -veiligheid zouden werknemers kunnen beschermen tegen toekomstige gezondheidsrisico’s. Verwacht wordt dat veel bedrijven hun werknemers een COVID-19-vaccin zullen verstrekken. Dit zou ook een stimulans kunnen zijn voor nieuwe werknemers.

 

Meer aandacht voor geestelijke gezondheid

Recentelijk zijn naar aanleiding van de COVID-19-pandemie en de uitdagingen die deze met zich meebracht discussies over geestelijke gezondheid ontstaan. Werknemers over de hele wereld moesten kinderopvang regelen, werk en privéleven in evenwicht brengen en zich tijdens de pandemie verschillende communicatiemethoden eigen maken. Aangezien de mogelijkheden voor telewerken waarschijnlijk zullen blijven bestaan, moeten werkgevers hard werken om ervoor te zorgen dat hun werknemers betrokken blijven, om te blijven bouwen aan een gezonde werkcultuur en om het welzijn van het personeel tot prioriteit te maken.

Dit zijn slechts vier manieren waarop de pandemie de arbeidswereld in 2021 zou kunnen veranderen. Meer weten over de impact van COVID-19 op de arbeidswereld? Lees onze artikelen Hoe kunnen werkgevers de door COVID-19 veroorzaakte genderongelijkheid aanpakken? en Vier sectoren waarin veel vraag naar werknemers is als gevolg van de COVID-19-pandemie.

 

Links:

Zoom

Microsoft Teams

Hoe kunnen werkgevers de door COVID-19 veroorzaakte genderongelijkheid aanpakken?

Vier sectoren waarin veel vraag naar werknemers is als gevolg van de COVID-19-pandemie

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden

08/04/2021

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.