• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Crisis: hoe passen bedrijven zich aan, en hoe bereiden ze zich voor op de toekomst, na COVID-19?

In heel Europa en wereldwijd hebben bedrijven wegens COVID-19 innovatieve oplossingen moeten bedenken.
Picture

De meeste bedrijven hebben hun werkmethoden tijdelijk veranderd, bijvoorbeeld door hun personeel te laten telewerken en alle vergaderingen online te houden. Voor bedrijven in sommige sectoren verliep deze overgang soepel, maar voor andere viel dat niet mee. Voor veel kleine en middelgrote ondernemingen is het van essentieel belang om snel te reageren op veranderingen in vraag en aanbod.

Als u zelf werkgever bent, zoekt u misschien inspiratie voor hoe u zich kunt aanpassen en plannen voor de toekomst, na COVID-19, kunt maken. In dit artikel vindt u verschillende voorbeelden van kleine en middelgrote ondernemingen en start-ups die hun activiteiten doeltreffend afstemmen op de crisis:

 

  • Jeanologia is een bedrijf in Valencia op het gebied van milieuvriendelijke nabewerkingsbehandelingen voor kleding. Tijdens de crisis heeft het beschermende mondmaskers ontsmet en gedesinfecteerd voor ziekenhuizen – ongeveer 15 000 maskers per dag. De oprichter van het bedrijf vertelt dat Jeanologia zich al aan het voorbereiden is op de periode na COVID-19, als er veel behoefte zal zijn aan het ontsmetten van kleding en een duurzame, milieuvriendelijke productie van essentieel belang wordt.

  • Dydu, een Frans bedrijf dat gespecialiseerd is in chatbotsoftware, verkoopt gepersonaliseerde chatbots die zijn uitgerust met een selectie van veelgestelde vragen. Deze bots helpen HR-teams bij het ondersteunen van hun personeel. Met de gratis chatbot bouwt Dydu een breder klantenbestand op voor de toekomst en helpt het tegelijkertijd bedrijven om met de crisis om te gaan.

  • Veoleo Press, een kleine uitgeverij van Spaanse leerboeken voor kinderen, merkte al snel dat er door het sluiten van de scholen behoefte ontstond aan ondersteuning bij thuis leren. De uitgeverij heeft in samenwerking met kunstenaars kleurplaten gemaakt, die worden aangeboden op ‘pay-as-you-feel’-basis. Met behulp van deze kleurplaten kunnen ouders thuis de Spaanse les voortzetten. Als onderdeel van haar uitgebreide reactie op de crisis biedt Veoleo ook educatieve video's en nieuw online materiaal aan op haar website.

  • De Franse start-up 10-Vins produceert gespecialiseerde machines die de temperatuur en beluchting regelen om het proeven van wijn te optimaliseren. Vóór de crisis zorgden bedrijven met professionele sommeliers voor het grootste deel van de omzet. Door het sluiten van bars en restaurants is 10-Vins zich echter gaan richten op particuliere klanten en verkoopt het bedrijf nu voornamelijk producten aan wijnliefhebbers die tijdens de lockdown thuis willen genieten van kwaliteitswijn. Daarnaast heeft de start-up twee online trainingen opgezet voor personen die zelf wijn willen maken.

  • Ook  58-Gin  raakte door de lockdown zijn belangrijkste klantenbestand kwijt: bars en cafés. Het bedrijf maakte de moeilijke beslissing om te stoppen met de productie van zijn ambachtelijke gin, maar constateerde een behoefte aan een ander soort alcoholhoudend product in de strijd tegen COVID-19: desinfecterende handgel. 58-Gin kon zich snel aanpassen, aangezien een groot deel van het productieproces overeenkomt met dat van gin en het basisingrediënt - alcohol - hetzelfde is.

  • De Finse start-up Oura Health produceert zogenaamde ‘wellnessringen’ die de hartslag, ademhaling en temperatuur van het lichaam bijhouden. Oura Health ontdekte dat zijn technologie een vroegtijdige waarschuwing kon geven voor COVID-19-symptomen nadat een van hun klanten positief was getest op het virus en contact opnam met de start-up. Inmiddels werkt Oura Health samen met de Universiteit van Californië San Francisco aan een onderzoek waarbij het bedrijf aan 2 000 verpleegkundigen wellnessringen heeft verstrekt. Van over de hele wereld komen er soortgelijke verzoeken binnen bij het bedrijf.

 

Zowel voor Oura Health als voor veel van deze voorbeelden gaat het niet alleen om financiële voordelen. Al deze bedrijven bieden oplossingen voor problemen die door het coronavirus worden veroorzaakt, terwijl ze tegelijkertijd hun bedrijfsactiviteiten verbreden en een sterke reputatie voor de toekomst opbouwen.

 

Verwante links:

Jeanologia

How the Spanish industry is facing COVID-19 (artikel in het Engels)

Dydu

Crisis communication: the benefits of a chatbot (artikel in het Engels)

Veoleo Press

Veoleo’s response to COVID-19 quarantine (artikel in het Engels)

10-Vins

Coronavirus: comment 10-Vins pallie la baisse d'activité dans l'hôtellerie-restauration (artikel in het rans)

58-Gin

How factories change production to quickly fight coronavirus (artikel in het Engels)

Oura Health

How Covid-19 accelerated the success of Nordic tech in the US (artikel in het Engels)

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden

02/06/2020

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.