• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Hotelketen krijgt hulp van EURES bij het vinden van seizoenswerkers

Sinds 2015 werkt een Spaanse hotelgroep samen met EURES-Slovenië voor het inhuren van seizoenswerkers voor zijn hotels in Spanje en Griekenland. We spraken met Alberto Alba van Iberostar en Aleksandra Đukić, één van de mensen die dankzij deze wervingscampagne werk vond, om meer te weten te komen over dit initiatief.
Picture

Taalvaardigheden vormen de sleutel tot succes

Iberostar is een wereldwijde hotelketen die gespecialiseerd is in luxehotels en resorts. De groep heeft resorts over de hele wereld, waaronder in Spanje, Griekenland en Montenegro. In 2015 wendde Iberostar zich tot EURES voor ondersteuning bij het zoeken naar seizoenswerkers voor zijn Europese hotels.

‘We zijn gaan samenwerken met EURES-Slovenië omdat we personeel moesten vinden met kennis van het Engels en het Duits’, licht Alberto toe. ‘Na alle mogelijkheden te hebben gecheckt, hebben we besloten dat de Sloveense arbeidsmarkt een goede plek was om te gaan zoeken [naar werknemers].’

Entertainment maakt een belangrijk deel uit van het aanbod van Iberostar. De hotelgroep heeft met name professionals nodig voor zijn fitness- en wellnessactiviteiten, zeker tijdens de vakantiepieken. ‘Hotels kunnen niet altijd ter plaatse geschikt personeel vinden, dus is het belangrijk sollicitanten uit het buitenland aan te trekken’, legt Alberto uit.

‘We hebben veel Slovenen die werken in Spanje en Griekenland. Aangezien we entertainers nodig hebben die twee of drie EU-talen spreken, is het moeilijk aan al deze behoeften te voldoen met alleen lokale werknemers. Daarom werken we samen met EURES-Slovenië.’

 

Jaarlijkse evenementen

‘Elk jaar houden we in februari of maart een wervingsdag in [de Sloveense hoofdstad] Ljubljana om kandidaten te ontmoeten en de hotelketen aan hen te presenteren’, vertelt Alberto.

Iberostar’s belangrijkste wervingsmoment vindt plaats tijdens de winter. Dan plant de groep de inzet van werknemers voor het hoogseizoen in de zomer. Ook voor werkzoekenden die een nieuwe ervaring in het buitenland willen opdoen, zoals gebruikelijk is in de horeca, is het evenement interessant. Kortom, het evenement is een gelegenheid die voor beide partijen voordeel biedt.

Ondanks het feit dat het om seizoenswerk – van nature van korte duur – gaat, benadrukt Alberto dat er mogelijkheden zijn voor werknemers om langer te blijven, te groeien binnen het bedrijf en zelfs manager te worden.

‘Onze samenwerking met EURES-Slovenië is een succes. Sinds 2015 vinden we elk jaar veel goede Sloveense professionals om te gaan werken in onze resorts in Spanje en Griekenland’, zegt hij.

 

‘Ik vertrok een maand later al naar Griekenland’

Een werkzoekende die heeft kunnen profiteren van de samenwerking tussen Iberostar en EURES, is Aleksandra. Ze is uit Slovenië vertrokken is om in Griekenland te gaan werken.

‘Ik heb gesolliciteerd bij Iberostar via EURES’, vertelt Aleksandra. ‘Ik had in een advertentie gezien dat Iberostar zocht naar fitness- en sportinstructeurs over de hele wereld.’

‘Dus waagde ik een gokje. Ik werd uitgenodigd voor een bijeenkomst een paar dagen later in Slovenië, en daarna ook voor een gesprek via Skype. Ik kreeg de baan en vertrok een maand later al naar Griekenland.’

De wervingsprocedure verliep heel soepel voor Aleksandra. Maar wat heeft haar ervan overtuigd om te vertrekken? ‘Waarom niet?’, zegt ze. ‘Nieuwe mensen, een nieuwe ervaring, doen wat ik leuk vind.’

Dankzij EURES heeft Aleksandra een baan gevonden en kan ze doen wat ze leuk vindt in de nieuwe en spannende omgeving van een ander EU-land.

Alberto’s beschrijving van Iberostar’s ervaring laat zien welke voordelen EURES biedt aan werkgevers in de horeca, in het bijzonder aan degenen die meertalig seizoenspersoneel zoeken.

 

Neem voor meer informatie over dit initiatief contact op met Katarina Kavčič van EURES-Slovenië via katarina.kavcic@ess.gov.si.

 

Verwante links:

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek eenEURES-medewerker

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

31/05/2019

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden