• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Vijf belangrijke dingen om rekening mee te houden bij het reizen in tijden van COVID-19

Aangezien Europa nog steeds te maken heeft met de COVID-19-pandemie, kun je niet altijd gemakkelijk te weten komen of, hoe, wanneer en waarheen je kunt reizen. Om het plannen van je volgende reis wat gemakkelijker te maken, hebben we een lijstje van vijf belangrijke dingen opgesteld om rekening mee te houden voordat je op reis gaat.
Picture

1.   Heb je onlangs klachten gehad?

Met het oog op COVID-19 moet je je allereerst goed bewust zijn van je eigen gezondheidstoestand. Ga niet op reis als je zelf, of degenen met wie je in contact bent geweest, recentelijk symptomen van COVID-19 hebt gehad. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de meest voorkomende symptomen koorts, droge hoest en vermoeidheid, en er zijn ook andere, minder vaak voorkomende symptomen. Ernstige symptomen zijn onder meer ademhalingsmoeilijkheden, pijn of druk op de borst, en verlies van spraak of beweging. Als je geen symptomen hebt gehad, maar een bijzonder hoog risico op ernstige ziekten loopt, moet je je ook afvragen of de reis het risico waard is.

 

2.   Welke regels en beperkingen gelden in het land waar je naartoe reist?

Als je niet zeker bent van het huidige advies en de regels voor reizen naar een EU-land, maak dan gebruik van de Re-open EU-tool, een nieuw online platform om op de hoogte te blijven van de laatste reisadviezen. Het platform bevat informatie over landen die reizigers toelaten, hoe je naar die landen kunt reizen en welke maatregelen je bij aankomst in acht moet nemen. De tool wordt om de 24 uur geactualiseerd, is beschikbaar in 24 talen en bevat een interactieve kaart om je te helpen bij het plannen van je reis. Bij specifieke vragen kun je ook persoonlijk advies vragen bij Eurodesk. Via deze kaart kun je het dichtstbijzijnde informatiepunt vinden.

 

3.   Hoe reis je en wat zijn de risico’s?

Vliegen betekent tijd doorbrengen in luchthaventerminals en op drukke vluchten ben je in nauw contact met andere mensen. Bij het reizen met bus en trein zit of sta je ook dichtbij anderen. Reizen met de auto geeft je meer controle, maar ook dat is niet zonder risico’s, omdat je moet stoppen om te tanken, te eten of voor een sanitaire stop. Denk na over de voor- en nadelen van elk type transport en probeer de veiligste optie te kiezen.

 

4.   Heb je een reisverzekering die COVID-19 dekt?

Sommige verzekeraars bieden een reisverzekering die medische kosten of annulering in verband met COVID-19 dekt. Een dergelijke dekking is echter geen standaardoptie – veel verzekeraars bieden zulke polissen momenteel nog niet aan – dus je moet controleren of je verzekering dit dekt. Als je nog geen verzekering hebt, moet je voor vertrek bekijken wat je opties zijn. Neem altijd je Europese verzekeringskaart mee op reis. Je kunt deze kaart krijgen via je nationale zorgverzekeraar.

 

5.   Wat moet je doen na terugkeer?

Gezien de snel veranderende situatie moet je ervoor zorgen voortdurend op de hoogte te blijven van de meest recente richtsnoeren van de overheid. In veel landen moet je bij aankomst een formulier invullen. Afhankelijk van het land waaruit je terugkomt, kan het zijn dat je je moet afzonderen en contact met anderen moet vermijden. Wees erop voorbereid dat je niet meteen kunt terugkeren naar je werk. Vraag je werkgever of je op afstand kunt werken of zo nodig vrij kunt nemen.

 

We hopen dat deze tips je zullen helpen om veilig te reizen in deze tijden van COVID-19. Als je meer informatie nodig hebt, biedt de Britse planning- en voorbereidingspagina van Eurodesk een overzicht met nuttige links.

Als je naar een ander EU-land verhuist, biedt Uw Europa ook praktische informatie over allerlei aspecten, zoals de formaliteiten om je te vestigen in een ander EU-land.

In samenwerking met EURES, het Europees portaal voor beroepsmobiliteit.

 

Links:

Wereldgezondheidsorganisatie – Coronavirus

Re-open EU

Eurodesk

Eurodesk – kaart

De Europese verzekeringskaart

Eurodesk – planning en voorbereiding

Uw Europa

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites v

16/09/2020

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.