• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Finland: Een land met indrukwekkende landschappen, een rijke cultuur en aantrekkelijke arbeidsmogelijkheden!

Hebt u ooit overwogen om in Finland te gaan wonen en werken? We hebben een afspraak gemaakt met EURES-adviseur Hannele Soirila om meer te weten te komen over de mogelijkheden die dit prachtige land te bieden heeft, over de door EURES verleende steun en over een recent – en griezelig uniek – wervingsevenement dat zij samen met haar collega’s heeft georganiseerd.
Picture

Spoken. Daar begon het allemaal mee voor Hannele en EURES Finland toen zij hun meest recente wervingsevenement gingen plannen. “Sommige werkgevers vinden het even eng om buitenlandse werknemers in dienst te nemen als om spoken in huis te halen,” grapt ze. “Omdat het spookt in Häme, zoals het een oud kasteel betaamt, leek het me een goed idee om dat als uitgangspunt te kiezen voor het evenement.”

Het kasteel Häme is in het Finse Hämeenlinna gelegen aan een meer. Het is de perfecte locatie voor een evenement met meer dan 80 deelnemers, waartoe zowel werkzoekenden als werkgevers behoorden. Het uiteindelijke doel was om werkzoekenden en werkgevers de kans te geven elkaar persoonlijk te ontmoeten, netwerken te vormen en – hopelijk – arbeidsovereenkomsten te sluiten.

Ook kregen zij de kans om een seminar en een paneldiscussie te volgen en ter plekke een wervingsmarkt met stands – én een spookachtig karakter – te bezoeken. “Om een en ander nog aantrekkelijker te maken, was een groep entertainers ingehuurd om de bezoekers van de stands met een wervingsstory à la Ghostbusters te vermaken”, vertelt Hannele.

Het succesvolle evenement is vastgelegd in een videodie door EURES in Finland in december 2019 is uitgebracht. Gevraagd naar de boodschap die met de video wordt uitgedragen, zegt Hannele: “Voor een succesvolle werving van internationaal personeel is het belangrijk om sociale contacten en een netwerk op te bouwen. Met een beetje extra entertainment slaag je erin om voor het volgende jaar meer deelnemers aan te trekken.”

Naast het organiseren van wervingsevenementen rond het thema “spoken” verleent het team van EURES-Finland op allerlei manieren ondersteuning aan werkzoekenden en werkgevers in Finland en daarbuiten. Het team levert belangrijk werk in een land dat te kampen heeft met een tekort aan gekwalificeerde werknemers in sectoren als de gezondheidszorg, metaalbewerking, logistieke diensten en toerisme (met name in Lapland).

“We begeleiden werkzoekenden bij het vinden van een baan en bij het gebruik van het EURES-portaal”, licht Hannele toe. “Ook geven wij adviezen over ‘Je eerste EURES-baan’, financiële ondersteuning en gesubsidieerde cursussen Fins op het werk.”

Voor werkgevers bieden wij steun voor wervingsdiensten, adviezen en financiële steun voor taalopleidingen. “Door werknemers uit andere landen aan te trekken kunnen bedrijven zelf een internationaal karakter ontwikkelen en toegang krijgen tot internationale markten”, zegt Hannele. “Bedrijven kunnen ook bij hun dagelijkse activiteiten profijt trekken van dergelijke werknemers doordat zij nieuwe taalvaardigheden meebrengen en meer inzicht in andere culturen kunnen verschaffen.”

De website van EURES biedt een schat aan informatie en mogelijkheden voor werkzoekenden die de sprong naar de Finse arbeidsmarkt willen maken, en voor Finse werkgevers die werknemers uit andere landen in dienst willen nemen.

 

Op een reeks andere websites is nog meer informatie te vinden:

 

  • werkzoekenden:

 

  • werkgevers:

 

Verwante links:

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden

17/02/2020

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.