• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Tentoonstelling over de realiteit van werken in de EU

Hoe ziet de Europese werkplek er vandaag de dag uit? Hoe is het gesteld met gelijke kansen? Hoe zit het met behoorlijke arbeidsomstandigheden? Al deze vragen komen aan bod in een opvallende onlinetentoonstelling van de Europese Commissie in samenwerking met Europese kunstenaars.
Picture

Nog altijd een werktitel? Maatschappij en werkgelegenheid: de realiteit portretteert Europeanen in concrete situaties en geeft een aantal beginselen van de Europese pijler van sociale rechten weer. Aan de hand van foto’s en video’s vertelt de tentoonstelling verhalen over gelijke kansen, de arbeidsmarkt, arbeidsomstandigheden en inclusie.

Geselecteerd door de Belgische curator Ive Stevenheydens laat de tentoonstelling werk zien van negen belangrijke en opkomende kunstenaars uit heel Europa:

 

  • Petruț Călinescu (Roemenië) presenteert Pride and Concrete, een project over de recente transformaties in rurale gemeenschappen in zijn land na tientallen jaren van migratie naar het buitenland voor werk.

  • Boris Németh (Slowakije) gebruikt fotografie om na te denken over het ‘Oosten’ en het ‘Westen’ van Europa, evenals over de vraag of de tegenstellingen uit het verleden echt overwonnen zijn.

  • Henrik Spohler (Duitsland) legt het accent op logistiek in de fotoserie In Between, waarin onder de loep wordt genomen hoe onze moderne wereld de vorm – en het tempo – van de transportsector heeft veranderd.

  • Laura Ben Hayoun (Frankrijk) gebruikt haar smartphone om de veranderingen in het landschap van de werkgelegenheid door de jaren heen vast te leggen. Ze kijkt met name naar nieuwe vormen van werk.

  • Michele Borzoni (Italië) presenteert Open competitive examinations, onderdeel van een documentaireproject dat het huidige arbeidslandschap in Italië onderzoekt.

  • Marilou Liotet (Frankrijk) toont het leven van de vrouwelijke vrachtwagenchauffeur Justine en haar ervaring met werken in een door mannen gedomineerde sector.

  • Nos, Why Not? (non-profitorganisatie) deelt werk van fotografen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsstoornis, die hun beste vaardigheden op film hebben vastgelegd.

  • Pilvi Takala (Finland) analyseert arbeidsomstandigheden en gezonde werkomgevingen in de intrigerende documentaire The Stroker, waarin ze undercover werkt in een plaatselijke onderneming.

  • Mar Cuervo (Spanje) zet vrouwen in de schijnwerper in Sereas, een fotoverzameling die de centrale rol belicht van vrouwen in een vissersdorp in Spanje.

 

De tentoonstelling maakt deel uit van de Europeana Collections, een website die toegang geeft tot meer dan 50 miljoen gedigitaliseerde bronnen, zoals boeken, muziek en kunstwerken. De website is gewijd aan het delen van cultureel erfgoed voor uw plezier, voor onderwijsdoeleinden en voor research.

 

Verwante links:

Nog altijd een werktitel? Maatschappij en werkgelegenheid: de realiteit

Europeana Collections

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop'pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden

05/02/2020

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met "Focus op…"-artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Zij geven niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Commissie weer.