• Activiteiten

Informatieve artikelen


<< Terug naar de nieuwslijst

Werk in Duitsland voor 15 Slowaakse studenten dankzij partnerschap tussen EURES Slowakije en Deutsche Post

De zomer is voor veel studenten niet alleen een ideaal moment om zich te ontspannen, maar ook om hun financiële situatie te verbeteren met een seizoensbaan. In de zomer van 2018 kregen 15 studenten uit Slowakije de kans om als postbode te werken dankzij de samenwerking tussen EURES Slowakije en het Duitse bedrijf Deutsche Post. Een van hen was de achttienjarige Kristian.
Picture

Kristian ontdekte de arbeidskans op de website van EURES Slowakije en diende onmiddellijk zijn cv in. Het cv kwam terecht bij EURES-adviseur Ivana Sentpéteryová, die samenwerkt met Werner Schmidt, langgediende bij Deutsche Post en verantwoordelijk voor het werven van nieuwe medewerkers en het helpen van personeelsleden die in Duitsland leven en werken.

Nadat Kristian zijn cv had ingediend, werd hij uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via Skype. Het gesprek verliep goed dankzij zijn uitstekende kennis van het Duits. Eind juni werd hij aan het team toegevoegd.

Tijdens een bezoek aan Deutsche Post in juli 2018 hadden EURES-adviseurs uit Slowakije een ontmoeting met Kristian om meer te weten te komen over zijn ervaring. "Het begin was moeilijk", vertelt hij. "Ik dacht dat het sorteren van post het moeilijkste onderdeel van het werk zou zijn, maar dat was niet zo." Dat bleek het bezorgen van de post te zijn: hiervoor moest hij zich snel vertrouwd maken met de geografische indeling van het hem toegewezen district. Gelukkig kon hij terugvallen op mobiele navigatie.

Een andere uitdaging voor Kristian was het communiceren in de Duitse taal. Hoewel zijn kennis van de taal uitstekend was, moest hij veel nieuwe vaktermen leren. De eerste twee weken had hij regelmatig ontmoetingen met zijn leidinggevende, die hem ondersteuning bood totdat hij zijn werk vlekkeloos kon doen.

Kristian is blij met zijn beslissing om voor Deutsche Post te werken. Hij geniet van het buitenwerk en bezorgt de post op een elektrische fiets, wat dus fysiek niet heel zwaar is. Hij kan zich goed voorstellen elke zomer voor Deutsche Post te werken zolang hij student is, hoewel dit misschien niet haalbaar is door de grote werklast die de opleiding geneeskunde meebrengt. Als hij ervoor kiest terug te keren om als postbode te werken, zal Deutsche Post hem met open armen ontvangen.

Starten in een nieuwe baan is nooit gemakkelijk. Er is altijd veel te leren en er is een onmiskenbare prestatiedruk. Over het werken als postbode bij Deutsche Post heeft Kristian waardevol advies: "Maak je geen zorgen over fouten tijdens de eerste dagen en houd vol", stelt hij. "Bereid je voor. Kennis van de Duitse taal is belangrijk, want deze baan houdt in dat je met mensen moet communiceren. Lees ook het contract door voordat je het tekent, want het bevat allerlei belangrijke informatie over je rechten en plichten."

De samenwerking tussen EURES Slowakije en Deutsche Post heeft concrete resultaten opgeleverd in 2018 en bleek populair: veel studenten hebben naar de vacante functies gesolliciteerd. Deutsche Post is altijd op zoek naar nieuwe vaste en seizoensmedewerkers. Het bedrijf hoopt dan ook dat het succesvolle partnerschap in de toekomst kan worden voortgezet.

 

Verwante links:

EURES Slowakije

Deutsche Post

 

Meer informatie:

Europese banendagen

Drop’pin@EURES

Zoek een EURES-adviseur

Leven en werken in EURES-landen

EURES-vacaturebank

EURES-diensten voor werkgevers

EURES-evenementenkalender

Komende online-evenementen

EURES op Facebook

EURES op Twitter

EURES op LinkedIn

 

Afwijzing van aansprakelijkheid: EURES noch de Europese Commissie aanvaardt enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden.

10/10/2018

<< Terug naar de nieuwslijst
 
Verklaring van niet-aansprakelijkheid

Met artikelen wordt beoogd gebruikers van het EURES-portaal informatie te verschaffen over actuele onderwerpen, trends en discussies en debatten te stimuleren. Hun inhoud geeft niet noodzakelijk het standpunt van de Europese Arbeidsautoriteit (ELA) of de Europese Commissie weer. Daarenboven aanvaarden EURES noch ELA enige aansprakelijkheid voor de hierboven vermelde websites van derden